generalnie to ja (jako potencjalnie najbardziej zainteresowany powstaniem działu) mam ambiwalentne uczucia co do takiego forum - nie wiem, czy byłyby na nim jakieś dyskusje i posty poza moimi. Wiem natomiast, że mam trochę materialów dotyczących np. starych polskich płyt szelakowych, gramofonów itp (i kilka książek do zeskanowania), choć do tego może byłby lepszy jakiś blog czy wiki (:
jeśli chodzi o proponowaną lokalizację tego działu to między sprzętem a płytami (bo będzie zarówno o jednym jak i o drugim - moim zdaniem nie ma większego sensu tworzyć drzewiastej struktury z osobnymi podforami dotyczącymi płyt i sprzętu... a przynajmniej nie ma sensu tego robić w tym momencie)
na forum jest kilkanaście postów i kilka wątków poświęconym tej tematyce, które nadawałyby się do natychmiastowego przeniesienia do nowego działu, gdyby oczywiście powstał...
edit: ponieważ mi się nudzi (tj. nie chce mi się uczyć do egzaminu

) to narysowałem mniej więcej jakby to miało wyglądać i gdzie by miało być:
do ustalenia jest tytuł działu, kategorie i ich opisy, no i w ogóle sensowność jego powstania (to że narysowałem, jakby to miało wyglądać, absolutnie nie czyni pomysłu zakładania nowej kategorii i podforum ani trochę bardziej sensownym niż gdybym takiego rysunku nie wykonał; co do umiejscowienia to też nie jestem pewien, czy to jest najlepsze, to co zaproponowałem pasuje tematycznie (część wspólna działu o płytach i sprzęcie, ale tylko 78 RPM), natomiast jeśli brać pod uwagę kryterium popularności, to ten dział powinien być gdzieś na samym dole)
może założyć ankietę trwającą np. miesiąc albo do 3 głosów na tak (2 stałych dyskutantów to za mało - mogą sobie równie dobrze porozmawiać na gadu-gadu

)