Wkładka Sony XL-15
- Regsoft
Wkładka Sony XL-15
Jeśli ktoś poszukuje niezbyt drogiej wkładki (<250 zł) to w przypadku ramion o średniej i wyższej masie efektywnej można przemyśleć używaną (już nie są produkowane) wkładkę Sony XL-15. Stosowana była jako standardowa w niektórych egzemplarzach gramofonów Sony. Przykładowo można ją było znaleźć w niektórych PS-X4/X6/X50/X60/P7X i paru innych. Oryginalnie z igłą sferyczną 0.6 mil Sony ND-15G z naciskiem 1.2-2.5g (zalecane 1.7g). Waga 5.2g. Snajper jest w stanie ustrzelić wkładkę za ok. 100-150 zł (bywa i taniej http://allegro.pl/wkladka-sony-xl-15-nr ... 44485.html). Najtańszym wyborem nowej igły wydaje się oferta Stylus Co. Japan za niecałe 40 zł (http://wamataudio.pl/igly/sony/igla-sony-nd-15-g.html). Ja bym jednak gorąco polecał igłę eliptyczną Thakkera do wkładek XL-25 (są kompatybilne). Za niecałe 120 zł (https://www.thakker.eu/tonnadeln/tonnad ... au/a-5573/) mamy eliptyka (oryginalnie 0.3x0.8 mil) z sugerowanym naciskiem 1.5g, który jak na moje ucho chodzi dużo lepiej. Co ciekawe to nie koniec możliwości zakupu igieł bo można jeszcze trafić oryginalną igłę ND-25E (ostatnia cena Thakkera 129 EUR) a dla desperatów jest i neoSAS w JICO (211 USD). Pomijając te ekstrema chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę na zestaw Sony XL-15 z igłą Thakker ND-25E. Całość powinna się zmieścić (przy odrobinie cierpliwości) w cenie 200-250 zł. Oczywiście nie trzeba Soniacza aby sobie coś takiego sprawić choć ja bym zasugerował nieco cięższe wersje ramion.
Dla chętnych przygotowałem próbki (wav 24/192) dźwięku na obu igłach (Wamat ND-15G oraz Thakker ND-25E) aby można było spróbować sobie wyczuć różnicę oraz ocenić brzmienie samego generatora. Oczywiście to tylko częściowo przypomina żywy dźwięk ale myślę, że da się wyciągać wnioski. Uwaga 650MB ! https://mega.nz/#!7gggCTKA!wJ985gaCXnfo ... xNVcOGGLbw
PS. Osłonka Thakkera ND-25E jest przełożona z oryginalnej igły Sony ...
Dla chętnych przygotowałem próbki (wav 24/192) dźwięku na obu igłach (Wamat ND-15G oraz Thakker ND-25E) aby można było spróbować sobie wyczuć różnicę oraz ocenić brzmienie samego generatora. Oczywiście to tylko częściowo przypomina żywy dźwięk ale myślę, że da się wyciągać wnioski. Uwaga 650MB ! https://mega.nz/#!7gggCTKA!wJ985gaCXnfo ... xNVcOGGLbw
PS. Osłonka Thakkera ND-25E jest przełożona z oryginalnej igły Sony ...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka Sony XL-15 ...
Przecież to jest lekka wkładka i zarazem dość podatna, więc nawet do lekkich ramion podejdzie.
Do ciężkich (tych prawdziwie ciężkich, a nie średnie PUA-7) już nie.
13-14g masy efektywnej to taki "sweet spot" można rzec, więc nadal średnia masa efektywna, po tej lżejszej stronie spektrum

Miałem u siebie (pożyczoną od MISSE) XL15, jeszcze z oryginalnym sferykiem ND15G. Grało to bardzo muzykalnie i z mięsem, choć trochę jasno.
Pozostałe cechy są typowe dla sferyków także tą część opisu sobie daruję.
Od XL25 różniła się tylko igłą, z tego co pamiętam.
Bardzo fajna, wciąż niedoceniana (przynajmniej w Polsce) wkładka.
Generalnie to właśnie odsłuch XL15 jakiś czas temu skusił mnie do zakupu XL45 (a MISSE nadal poluje

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Re: Wkładka Sony XL-15
Sprawdź, porównaj to będziemy wiedzieli. Ja bym nie dał do lekkiego. Gość na niemieckim forum porównywał na Dualu i lepszejszym Technics'ie. Fakt, że Sony stosuje tylko z konstrukcjach o cięższym ramieniu i na ciężkim headshell też na to wskazuje. PUA-7 z SH-165 ma masę efektywną ok. 25g, a średnie to są Twoje Technics'y

PS. Chyba się powtarzamy ... słychać, że masz ochotę na Soniacza

Mam XL-25. Różnicy do XL-15 na tej samej igle nie słyszę więc to jest bardzo prawdopodobne. Choć to, że nie mam zbyt wysublimowanego słuchu też jest wysoce możliwe

Pracuję nad tym

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Mam xl30 i przytwierdzam że Sony zacne te wkładki robiło.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Lord_Nikkon
Ja tak dla sportu patrzę. Do Japonii polecę w sierpniu i wtedy wybiorę się na zakupy do Akihabary
Mam już namiar na sklep w którym można znaleźć rzeczy z pozoru nie do znalezienia.
XL-15 kupię na odsłuch.
W ogóle jest warto iść w wyższe modele Sony. Jest tego multum tylko na ile gra jest warta świeczki.
Mam na myśli np. XL-45

W ogóle jest warto iść w wyższe modele Sony. Jest tego multum tylko na ile gra jest warta świeczki.

- Regsoft
Mam XL-45 ale igła jest do wymiany. Czekam tylko na opinię Wojtka ...
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=9781
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
I co?

Nie trzymaj nas w napięciu

Jakie "tylko"? Przecież montowali je również na wcześniejszych czy też po prostu niższych modelach, bez PUA-7, na lżejszych ramionach.
Nie trzeba daleko szukać - ramię Sony PS-X6?
Masa efektywna 15g, z cięższym headshellem, 11g z lżejszym (nie pamiętam modeli, ale pewnie znajdują się w bazie HS działu Sony).
Zgodzę się natomiast z tym, że Sony doskonale wiedziało co robi.
Jako wskazówkę dodam może, że XL15/25/35/45 pochodzą z 1975 roku.
Od kiedy i jakim cudem? Po dodatkowym dociążeniu? Standardowo 19-20g, razem z SH-165 oczywiście.
Coś ty. Nie lubię się ograniczać.
Jakie multum? Garstka wkładek. Nie liczmy tych co zrobiła dla Sony Audio-Technica (późniejsze lata).
Wybacz, sprawa zeszła na boczny tor. Muszę nadrobić i dokończyć dzieła

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Intrygująco
Wkurzyłeś się i postanowiłeś przebić wszystkich 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Szukam i szukam ... kompletnie się na nich nie znam więc przyjąłem to co gość pisał o lekkim ramieniu ... sorry

Lżejszych nie znaczy lekkich

Pierwszy link z googla przy pytaniu "pua-7 effective mass" tak mi powiedział

OK. Przyjmijmy 20g (zakładam, że to 19 dałeś złośliwie aby wyglądało gorzej)

Jakoś słabo ogarniam tą wskazówkę

Już ja swoje wiem !

Na to liczę. Bez Twojej opinii nie kupię tej shibaty

Ale chociaż XL ?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Można sprawdzić na jakich gramofonach były te wkładki montowane w czasie premiery + przypomnieć sobie kiedy w ogóle pojawiły się cięższe PUA-7 na rynku

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
A nie sądzisz, że wcześniej były również stosunkowo ciężkie (waga przynajmniej średnia) ramiona? Masz rację. To przynajmniej częściowo da się sprawdzić. Trudniej będzie z informację o masie efektywnej. Rozumiem, że w kwestii dostosowania do gramofonu wszystkie te wkładki oceniasz podobnie? Zrobię rozeznanie ...

I'll be back

Edit :
Nie znalazłem żadnego gramofonu Sony przed 1977 z montowanymi wkładkami XL.
Liczyłem na 3750/4300/6750/8750 ale wszędzie piszą, że był sam headshell na każdym rynku.
Może sugerowali jako opcja w sklepach właśnie XL

W innych gramofonach były VL-ki.
Natomiast mam więcej "nowszych" z XL-15 (i nie tylko).
Doszły głównie niektóre modele T z 78-79 roku (tylko w UK były w zestawie).
XL-15 : T1*, T15*, T20*, T25*, T33, , X4, X6, X7, X35, X40, P7X, X50*, X60*
XL-20 : X45, X600
XL-25 : X50*, X60*, X65, X75
*niektóre
Tylko jak do tego dopasować jakieś masy ramienia ...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie tak.
Ale VLki były chyba nowsze niż 1975?
Cała seria T miała typowo średnio-wagowe ramiona. O PS-X6 pisałem już wcześniej.
Generalnie Sony nie forsowało jakoś swoich wkładek przy większości gramofonów stąd też w papierach nie ma konkretnego przypisania (tj. np. u Technicsa czy Dual).
Wiemy przecież że do topowych modeli zalecano również XL45 (powtarza się często X60 np.), a zgodnie z Twoimi ustaleniami świat się kończy na XL25

Ciężki temat dochodzeniowy

Co do masy efektywnej ramienia to pewną wskazówką jest coś co akurat Sony podawało, czyli rekomendacje co do wagi wkładki.
Przy lekko-średnich zalecenia zaczynały się od 2.5g (Ortofon OM bez ciężarka np.). Przy PUA-7 już tak fajnie nie ma

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Nie wiem z którego roku są VL-ki. Nie sądzę aby były nowsze. Wrzucane były do gramofonów rok przed XL-15. Czyli generalnie od 77 roku. VL-34G/37G/15G/14GSH/33G oraz VM-26GA/27G. Te były montowane w gramofonach (przynajmniej na niektórych rynkach). Przypisania mam właśnie z "papierów" Sony (głównie instrukcje). Tam też często są rozpiski na obszary wkładek typu UK/US/E itd. Zaciekawił mnie trochę VL-15G który wg Sony idzie na tych samych igłach ND-15G co XL-15. Reszta na innych. Ciekawe czym się różni. Nie wiem jakie lepsze miały być montowane od razu do gramofonów w fabryce. Analizowałem niemal wszystkie gramofony do 1981 roku. Przypominam, że rozmawiamy o takich co były fabrycznie montowane w gramofonach a nie dostępne luzem. Ciekawe, że w przypadku montowania różnych wkładek to XL-15 głównie było w UK lub Europie. W USA raczej wtedy VL (najczęściej VL-32G/34G). Chodzi o te modele które miały różne wkładki. No tak jeden mi umknął. PS-X9 w zestawie z XL-55Pro
Jak masz informację, że fabryka gdzieś dodawała np. XL-35/45 to pisz. Ja nie znalazłem. Przy X60 jest wyraźnie XL-15 w 1979 i XL-25 w 1980 roku (na wszystkich rynkach). Nie wiem skąd ta informacja o fabrycznych XL-45? Może w nowszych są?
Co do wskazówek "masowych" ramienia to być może warto zwracać też uwagę na headshell? Cięższe były np. w P7X/X3-7/X50-75/6750/8750 ...
Edit.
Tak zerkam na PS-X70. Jako jedyny z PUA-7 nie ma nigdzie przypisanej wkładki. Ale :
Shell weight : 11g / Cartridge weight range (including shell) : 11-19.5g (19-27.5g with extra weight).
D...a blada

Edit.
Tak zerkam na PS-X70. Jako jedyny z PUA-7 nie ma nigdzie przypisanej wkładki. Ale :
Shell weight : 11g / Cartridge weight range (including shell) : 11-19.5g (19-27.5g with extra weight).
D...a blada

- Lord_Nikkon
Ogólnie ja będę gadał na przestrzeni przyszłego tygodnia z kolegą w Japonii, wielkiego miłośnika płyt i może będzie miał japońskie schematy dotyczące wkładek jakie były montowane. Akurat ja chciałem się go zapytać czy do mojego X6 podejdzie XL-55