ADC XLM MKIII ???

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 42101
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

ADC XLM MKIII ???

Post autor: Wojtek »

kama3 pisze:Nie znam się, więc ciężko określić mi w jakim stanie jest jedno i drugie, na dzień dzisiejszy gra zadowalająco.
Igła do wymiany tak czy siak.
kama3 pisze:czy kiedy padnie wymienić na coś bardziej popularnego?
Jak igła padnie to już będzie za późno. Zanim padnie zdąży jeszcze nieźle przeryć Tobie płyty :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
kama3
Posty: 19
Rejestracja: 21 cze 2014, 16:57

ADC XLM MKIII ???

Post autor: kama3 »

Kolejna twoja odpowiedź bez jakiejkolwiek wartości merytorycznej. Zastanawiam się czemu lub komu służyć ma to forum bo na pewno nie osobą, które zaczynają swoją przygodę z czarną płytą. Jedyne z czym można się tu spotkać to arogancja i ignorancja. Trzymaj tak dalej. W porównaniu do vinylengine dzielą was lata świetlne. P.s proszę usunąć mnie z tego czegoś.
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 4019
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

ADC XLM MKIII ???

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:kama3 pisze:
Nie znam się,
kama3 pisze:Kolejna twoja odpowiedź bez jakiejkolwiek wartości merytorycznej
Skoro się nie znasz, to skąd wiesz,że to niemerytoryczna wypowiedź?

Zamiast się obrażać, dopytaj. Tłumacząc wpis Wojtka na bardziej przystępny - Każdy kupiony gramofon z wkładką wymaga profilaktycznej wymiany igły. Skoro nie znamy jej stanu(przebiegu), a na oko bardzo trudno to określić, trzeba ją wymienić żeby nie zniszczyć płyt.
Staszek60
Posty: 297
Rejestracja: 10 sie 2015, 17:21
Gramofon: Już Akai ap206c
Lokalizacja: Śląsk

ADC XLM MKIII ???

Post autor: Staszek60 »

kama3 pisze: P.s proszę usunąć mnie z tego czegoś.
Z przyjemnością nie będę Ciebie czytał-jesteś po prostu niegrzeczny , wręcz arogancki
Winylowy wariat
kama3
Posty: 19
Rejestracja: 21 cze 2014, 16:57

ADC XLM MKIII ???

Post autor: kama3 »

Myślę, że kolega Wojtek nie potrzebuje obrońcy z urzędu i może bronić się sam. Kolego "Chudy" jestem już dużym chłopcem i potrafię czytać ze zrozumieniem.
Właśnie się dopytywalem tylko widać Wojtek jest już znudzony sypaniem odpowiedzi do ciemnego ludu.
kama3
Posty: 19
Rejestracja: 21 cze 2014, 16:57

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: kama3 »

Staszek60 pisze:
kama3 pisze: P.s proszę usunąć mnie z tego czegoś.
Z przyjemnością nie będę Ciebie czytał-jesteś po prostu niegrzeczny , wręcz arogancki
O czym Ty piszesz? przestań się kompromitować.
Awatar użytkownika
tollo
Posty: 1216
Rejestracja: 29 wrz 2013, 23:36
Lokalizacja: Zgierz

ADC XLM MKIII ???

Post autor: tollo »

kama3 pisze:Posiadam wkładkę i igłę ADC XLM MK III
To dobra wkładka tego producenta. Jak już wspomniano w tym wątku to XLM była wysoką serią, są to dobre wkładki. Na Twoim miejscu dokupiłbym igłę do tej wkładki, najlepiej dobrego eliptyka, nic z Wamatu i zobaczył jak Ci się na niej gra. Jeżeli chodzi o sam przetwornik to ciężko będzie Ci dostać coś lepszego biorąc pod uwagę, że inwestujemy te same pieniądze. Tłumacząc, inwestując 200zł w igłę do tej wkładki powinieneś dostać lepszy rezultat niż kupno nowej wkładki tez za 200zł. Myślę, że ta zasada pokrywa się spokojnie do budżetu najczęściej tutaj występującego budżetu. Powiedz nam ile chciałbyś jednak zainwestować. Jeżeli będzie to niski budżet - 100zł, to nie opłaca się np. kupować igły do tej wkładki (wątpię byś dobrą z przesyłką dostał za tyle) i wtedy lepiej kupić np. AT95.
kama3 pisze:ciężko określić mi w jakim stanie jest jedno i drugie, na dzień dzisiejszy gra zadowalająco.
Nie wiem jakie masz osłuchanie z różnymi wkładkami oraz ze sprzętem dlatego też określenie gra zadowolojąco mnie osobiście nic nie mówi. Patrząc na samą igłę to pamięta zapewne jeszcze czasy świetności winyli, mogę się oczywiście mylić, możliwe, że poprzedni właściciel wymieniał igły regularnie i Ty masz np. taką o małym przebiegu. Jednak jeżeli sam określiłeś, ze gra zadowalająca to myślę, że jednak należy się jej wymiana. Zainteresuj się igłami od JICO, Thakera.
kama3 pisze:zy kiedy padnie wymienić na coś bardziej popularnego?
Tak jak Wojtek już Ci dobrze wspomniał, igły należy wymieniać na spory czas przed tym jak najzwyczajniej w świecie padną, musisz mieć na uwadze to, że nawet jak igła gra, wydobywa dźwięk to już może powodować uszkodzenia.
Ocenić stan igły będzie Ci bardzo ciężko, sam szlif i jego degradacje na upartego sprawdzisz pod mikroskopem, jednak stan zawieszenia wspornika będzie Ci bardzo ciężko sprawdzić, a on też się zużywa.
kama3 pisze:Tonsil New Mildton 80
Moja sugestia troszkę odbiegająca od tematu: Kolumny są najsłabszym elementem zestawu, nie wkładka.

Na przyszłość, jeżeli chcesz otrzymywać jakieś konkretne odpowiedzi dotyczące parametrów, hierarchii, czy też nawet oceny stanu igły to musisz to bardziej szczegółowo opisywać. Taki post jaki zadałeś tutaj przewija się bardzo często, możemy właściwie zmieniać tylko to jaką kto ma wkładkę, sprzęt a dalej posty wyglądają w ten sam sposób. Po latach niektórym po prostu włącza się opcja jak w callcenter "Sprzęt nie działa? Włączył Pan do prądu?". Co gorsza, to bywa trafne pytanie. Troszkę pokory.
kama3
Posty: 19
Rejestracja: 21 cze 2014, 16:57

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: kama3 »

Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź.
tollo pisze:
kama3 pisze:Posiadam wkładkę i igłę ADC XLM MK III
To dobra wkładka tego producenta. Jak już wspomniano w tym wątku to XLM była wysoką serią, są to dobre wkładki. Na Twoim miejscu dokupiłbym igłę do tej wkładki, najlepiej dobrego eliptyka, nic z Wamatu i zobaczył jak Ci się na niej gra. Jeżeli chodzi o sam przetwornik to ciężko będzie Ci dostać coś lepszego biorąc pod uwagę, że inwestujemy te same pieniądze. Tłumacząc, inwestując 200zł w igłę do tej wkładki powinieneś dostać lepszy rezultat niż kupno nowej wkładki tez za 200zł. Myślę, że ta zasada pokrywa się spokojnie do budżetu najczęściej tutaj występującego budżetu. Powiedz nam ile chciałbyś jednak zainwestować. Jeżeli będzie to niski budżet - 100zł, to nie opłaca się np. kupować igły do tej wkładki (wątpię byś dobrą z przesyłką dostał za tyle) i wtedy lepiej kupić np. AT95.
Zaproponowany pomysł uważam za rozsądny.
Jestem w stanie zainwestować dokładnie do 200 zł (najlepiej z kosztem dostawy) ale widzę, że będzie ciężko. Na Jico znalazłem http://www.jico-stylus.com/product_info ... ucts_id=34. Sugerowałem się oznaczeniem XLM, więc jeśli jestem w błędzie i pasować będzie jakaś inna igła to proszę o linka.
tollo pisze:
kama3 pisze:ciężko określić mi w jakim stanie jest jedno i drugie, na dzień dzisiejszy gra zadowalająco.
Nie wiem jakie masz osłuchanie z różnymi wkładkami oraz ze sprzętem dlatego też określenie gra zadowolojąco mnie osobiście nic nie mówi. Patrząc na samą igłę to pamięta zapewne jeszcze czasy świetności winyli, mogę się oczywiście mylić, możliwe, że poprzedni właściciel wymieniał igły regularnie i Ty masz np. taką o małym przebiegu. Jednak jeżeli sam określiłeś, ze gra zadowalająca to myślę, że jednak należy się jej wymiana. Zainteresuj się igłami od JICO, Thakera.
Osłuchanie zerowe, jest to mój pierwszy gramofon. Jaka jest żywotność wkładki?
tollo pisze:
kama3 pisze:zy kiedy padnie wymienić na coś bardziej popularnego?
Tak jak Wojtek już Ci dobrze wspomniał, igły należy wymieniać na spory czas przed tym jak najzwyczajniej w świecie padną, musisz mieć na uwadze to, że nawet jak igła gra, wydobywa dźwięk to już może powodować uszkodzenia.
Ocenić stan igły będzie Ci bardzo ciężko, sam szlif i jego degradacje na upartego sprawdzisz pod mikroskopem, jednak stan zawieszenia wspornika będzie Ci bardzo ciężko sprawdzić, a on też się zużywa.
Rozumiem.

tollo pisze:
kama3 pisze:Tonsil New Mildton 80
Moja sugestia troszkę odbiegająca od tematu: Kolumny są najsłabszym elementem zestawu, nie wkładka.
Zdaje sobie sprawę, tym czasem gram na czym mam.
tollo pisze:Na przyszłość, jeżeli chcesz otrzymywać jakieś konkretne odpowiedzi dotyczące parametrów, hierarchii, czy też nawet oceny stanu igły to musisz to bardziej szczegółowo opisywać. Taki post jaki zadałeś tutaj przewija się bardzo często, możemy właściwie zmieniać tylko to jaką kto ma wkładkę, sprzęt a dalej posty wyglądają w ten sam sposób. Po latach niektórym po prostu włącza się opcja jak w callcenter "Sprzęt nie działa? Włączył Pan do prądu?". Co gorsza, to bywa trafne pytanie. Troszkę pokory.
... bez komentarza.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 42101
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

ADC XLM MKIII ???

Post autor: Wojtek »

kama3 pisze:Myślę, że kolega Wojtek nie potrzebuje obrońcy z urzędu i może bronić się sam. Kolego "Chudy" jestem już dużym chłopcem i potrafię czytać ze zrozumieniem.
Właśnie się dopytywalem tylko widać Wojtek jest już znudzony sypaniem odpowiedzi do ciemnego ludu.
Myślę, że tutaj nie ma za bardzo przed kim/czym się bronić. Z podejściem "gówno wiem, ale wiem lepiej" mamy do czynienia co jakiś czas. Dla mnie jest to zawsze bardzo zabawne zjawisko :)
Przypomnę może tylko kwestię zasadniczą: przyszedłeś tutaj po pomoc. Pomoc, którą uzyskujesz.

Plucie na tych co podają Tobie rękę świadczyć może bardziej o głupocie niż mądrości. Nie oczekuj szacunku w zamian.

Ja akurat mam do ludzi sporą cierpliwość, także wracamy do tematu :)

Niestety, w tym wypadku chyba żaden zamiennik już nie będzie tak dobry jak oryginalna igła.
To były naprawdę zaawansowane igły swego czasu, a producentom zamienników się po prostu nie chce specjalnie inwestować w tego typu produkcję.

Oryginalne igły bądź nowe egzemplarze wkładki z magazynu można jeszcze dostać, ale za niemałe pieniądze.

Niemniej igłę wypadałoby zmienić (zakładam że już to do Ciebie dotarło od mojej ostatniej odpowiedzi), więc coś trzeba wybrać.
kama3 pisze:Sugerowałem się oznaczeniem XLM, więc jeśli jestem w błędzie i pasować będzie jakaś inna igła to proszę o linka.
To jest to.

To samo (chyba) u Thakkera: https://www.thakker.eu/en/replacement-s ... us/a-6233/

Ogółem jak już pisałem w tym wątku, igły serii RS/XLM są kompatybilne między sobą w pewnym stopniu, a że były różne to możemy spotkać różne oznaczenia.
Tym gorzej przy zamiennikach, bo trudno ocenić czego faktycznym odpowiednikiem jest dany zamiennik.

Chyba najlepsze co można dostać obecnie od JICO to ta igła: http://www.jico-stylus.com/product_info ... ts_id=1388
Zamiast szlifu eliptycznego mamy tu Shibatę.

Jednakże nie radziłbym pakować się w ciemno w te droższe modele. To propozycje raczej dla świadomych fanów brzmienia ADC.
kama3 pisze:Jaka jest żywotność wkładki?
Wkładki się praktycznie nie psują. Igły za to mają fizyczny kontakt z płytą, ergo ścierają się, ergo zużywają. Zawieszenie igły też dostaje w kość, jak już wspomniał tollo.
Średnio około 1000 godzin, ale to tylko taka umowna wartość.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
miti1986
Posty: 146
Rejestracja: 21 lis 2019, 14:53

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: miti1986 »

Odgrzebię stary temat:
do Pioneera PL50L II dostałem dwie rurki. Ramię proste jest na razie nieużywane i wpadłem na pomysł żeby kupić wkładkę od kolegi bms01pl:
viewtopic.php?t=18536

W specyfikacji gramofonu znalazłem zapis:
Ciężar własny wkładki - rurka prosta: 3g - 11g, rurka typ S: 6g - 32g.

Wkładka ADC XLM MkIII podejrzewam, że będzie pasowała do rurki prostej?
Gdybym chciał powiesić tę wkladke headshellu i dać do rurki typu S, to będzie problem?
Wkładka waży 5.75 g.
Chętnie posłucham podpowiedzi.
Awatar użytkownika
pablos
Posty: 958
Rejestracja: 21 paź 2019, 19:00
Gramofon: Technics SL-100c
Lokalizacja: Rumia

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: pablos »

miti1986 pisze:
12 mar 2023, 13:19
ADC
Gratuluję zakupu. Bardzo dobry wybór. Wkładka brzmi zacnie i sporo myślałem czy by nie zakupić jej w tej konfiguracji.
Wkładka ma wysoką podatność, więc wskazane są ramiona z niską masą efektywną, którą można obniżyć poprzez zastosowanie lżejszych headshelli. Sprawdź masę efektywną ramienia, wylicz rezonans używając narzędzia na vinyl engine.

Ja u siebie miałem problem z wyważeniem tej wkładki, dając wymagany lekki headshell - za bardzo musiałem nakręcać przeciwwagę.
Edit.
Pewnie ramię z rurką prostą ma niższą masę efektywną, więc wkładka będzie pasować, potwierdź to w specyfikacji
...
miti1986
Posty: 146
Rejestracja: 21 lis 2019, 14:53

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: miti1986 »

pablos pisze:
12 mar 2023, 17:23
miti1986 pisze:
12 mar 2023, 13:19
ADC
Gratuluję zakupu. Bardzo dobry wybór. Wkładka brzmi zacnie i sporo myślałem czy by nie zakupić jej w tej konfiguracji.
Wkładka ma wysoką podatność, więc wskazane są ramiona z niską masą efektywną, którą można obniżyć poprzez zastosowanie lżejszych headshelli. Sprawdź masę efektywną ramienia, wylicz rezonans używając narzędzia na vinyl engine.

Ja u siebie miałem problem z wyważeniem tej wkładki, dając wymagany lekki headshell - za bardzo musiałem nakręcać przeciwwagę.
Edit.
Pewnie ramię z rurką prostą ma niższą masę efektywną, więc wkładka będzie pasować, potwierdź to w specyfikacji
Znalazłem tyle w specyfikacji, ile jest napisane: ciężar własny wkładki - rurka prosta: 3g - 11g.
Ta rurka ma headshell zintegrowany.
Awatar użytkownika
pablos
Posty: 958
Rejestracja: 21 paź 2019, 19:00
Gramofon: Technics SL-100c
Lokalizacja: Rumia

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: pablos »

https://audio-database.com/PIONEER-EXCL ... lii-e.html
ADC na prostą rurkę
miti1986 pisze:
12 mar 2023, 18:30
zintegrowany
Tak ogólnie chciałem zarysować ideę
...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 42101
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: Wojtek »

Za bardzo się skupiacie na tej wadze wkładki ;)
Przy takich opcjach to bym się nie zastanawiał i stosował jedynie z prostą rurką.

S + headshell też spoko, ale to już lepiej z inną igłą niż RZL od JICO.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
miti1986
Posty: 146
Rejestracja: 21 lis 2019, 14:53

Re: ADC XLM MKIII ???

Post autor: miti1986 »

Wojtek pisze:
12 mar 2023, 23:49
Za bardzo się skupiacie na tej wadze wkładki ;)
Przy takich opcjach to bym się nie zastanawiał i stosował jedynie z prostą rurką.

S + headshell też spoko, ale to już lepiej z inną igłą niż RZL od JICO.
Pójdzie na prostą rurkę i zobaczymy jak to zagra. Dzięki za podpowiedź.