Wkładka Ortofon F15 MkII

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grummer

Wkładka Ortofon F15 MkII

Post autor: grummer »

Kupiłem gramofon z wkładką Ortofon F15 MkII i igłą w niezłym stanie (sprawdzałem pod lupą). Dźwięk wydaje się być naprawdę dobry, ale zawsze może być lepiej ;) Odsłuchiwałem na 4 płytach. Na 3 UK press wszystko brzmi soczyście, natomiast na polskim wydaniu Muzy już tak różowo nie jest. Na niektórych kawałkach słychać charczenie i przesterowanie na wysokich tonach, ale to raczej wina lekko zjechanej płyty (Pink Floyd - Dark Side of the Moon). Postaram się ją jeszcze umyć i odsłuchać na nowo. Teraz pytanie ile warta jest ta wkładka? Zostawić sobie na początek, czy wymienić np. na AT95? W necie niestety opinie są skrajnie różne i nie ma ich za dużo. Czy po zmianie wkładki odczuję aż tak dużą różnicę? Nie ukrywam, że zależy mi na lekko wyeksponowanym środku i przestrzeni, wyklarowanej i niesyczącej górze oraz miękkim i ciepłym basie. Słucham różne odmiany rocka i punka. Dodam, że gramofon to Wega JPS 352 P. Z góry dzięki za odpowiedź ;)

PS: Kupuję płyty po to, by je słuchać, a nie postawić na półkę i patrzeć ;) Nie jestem kolekcjonerem. Wkładkę i igłę będę używał do wszystkich płyt jedną i tą samą. Znając życie, w swojej płytotece będę miał płyty lekko porysowane jak i nowe (nie kupuję płyt w gorszym stanie niż VG). Czy warto w takim razie inwestować w lepszą wkładkę od tej co mam?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka Ortofon F15 MkII

Post autor: Wojtek »

grummer pisze:W necie niestety opinie są skrajnie różne i nie ma ich za dużo.
Chyba szukałeś tylko w polskim necie, skoro tak piszesz.

Tutaj wywiązała się kiedyś nieco Off-topowa gadka na temat tej serii wkładek: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=8&t=2648

Trudno mi ocenić czy brzmienie AT-95 będzie dla Ciebie lepsze od brzmienia Ortofona F15. To nie jest zła wkładka.
Raczej opłaca się sięgnąć po dobrą igłę do niej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Re: Wkładka Ortofon F15 MkII

Wojtek pisze:
grummer pisze:W necie niestety opinie są skrajnie różne i nie ma ich za dużo.
Chyba szukałeś tylko w polskim necie, skoro tak piszesz.

Tutaj wywiązała się kiedyś nieco Off-topowa gadka na temat tej serii wkładek: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=8&t=2648

Trudno mi ocenić czy brzmienie AT-95 będzie dla Ciebie lepsze od brzmienia Ortofona F15. To nie jest zła wkładka.
Raczej opłaca się sięgnąć po dobrą igłę do niej.
Szukałem też na zagranicznym, ale jak mówię opinie są bardzo podzielone. Twoja jak najbardziej mi wystarcza ;) Trochę szczerze mówiąc zgłupiałem, bo nie wiem czy mam wkładkę Ortofona, czy tylko samą igłę. Dokształcę się jak wrócę do domu. Na pewno wygląda ona tak:

Obrazek

Jaką w takim razie igłę byś polecił? Czy jest taka możliwość, abym faktycznie miał samą igłe Ortofona, a wkładkę innego producenta? Sprawdziłem parę marek, no i jednak różnią się budową.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2013, 13:06 przez grummer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka Ortofon F15 MkII

Nikt poza Ortofonem nie robił tych wkładek więc... co najwyżej igła może być nieoryginalna (bez napisów/loga Ortofon).
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

A no to mnie uspokoiłeś. Logo Ortofon oraz oznaczenia są tak jak na zdjęciu. Czyli rozumiem, że najlepiej szukać igły takiej samej lub innej, ale z logiem Ortofon? Oryginalne zamienniki z tego co czytam chodzą nawet po 50 ojro.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka Ortofon F15 MkII

Oryginał generalnie jest lepszy, tak, ale w tym wypadku mógłbym nawet polecić zamiennik nieoryginalny od JICO.
To nie jest wkładka wysokich lotów, więc moim zdaniem trzeba być jej mocnym fanem by wydawać 50+ euro za igłę do niej.

http://www.zum-shop.de/Ortofon-D-15-E-S ... 114_x2.htm
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

W takim razie jak igła już się zużyje, to raczej bardziej opłacalna będzie wymiana wkładki, do której oryginalne igły są dostępne u nas, a w dodatku nie przekraczają ceny wkładki z igłą ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka Ortofon F15 MkII

grummer pisze:W takim razie jak igła już się zużyje
Jak się już zużyje to już jest za późno :D

Jak masz starą wkładkę z oryginalną igłą to zdrowiej jest założyć, że już jest zużyta/bliska zużyciu.

Dalsze sprawy to już kwestia opłacalności. Osobiście nie widzę nic złego w importowaniu wkładek czy igieł, szczególnie jeśli gdzieś poza krajem są lepsze/tańsze.
grummer pisze:a w dodatku nie przekraczają ceny wkładki z igłą ;)
Przy nowych produktach to i tak cena samej nowej igły to zwyczajowo 2/3 czy 3/4 ceny całej nowej wkładki.
A co do używanych produktów to po prostu nie można tak patrzeć (a przynajmniej nie powinno się).
To że kupię sobie fajną wkładkę za stówę nie znaczy, że nie jest ona warta dobrej igły za 100 euro np.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Jasne, rozumiem. Igła jak na razie w mojej wkładce jest w stanie dobrym. Sprawdzałem pod lupą. Będę myślał za jakiś czas nad nową igłą pewnie. Na razie to muszę umyć wszystkie płyty i igłę, żeby wyciągnąć z tego maksimum brzmienia. Za jakiś czas przyjdzie też czas na zmianę głośników, bo te z wieży all-in-one psują całą zabawę ;)
Awatar użytkownika
grummer

OM 5E vs. AT95 E

Przyszedł czas na lekką modernizację mojego gramofonu. Oryginalna igła od mojego ortofona jest raczej do wymiany. Nie mam pojęcia jaki jest jej przebieg, ale każda płyta, czy nowa, czy stara pomimo dobrego ustawienia wagi, anti-skateingu i kalibracji wkładki gra pod koniec kiepsko i strasznie przesteruje. Dokładnie jak na tym filmie:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mGLLIqcZ4Yo[/youtube]

Myślę nad Ortofonem OM 5E i AT95 E. Niestety na żywo nie nie miałem okazji ich posłuchać, ale są filmy na youtube i bardziej podoba mi się brzmienie OM5. Ma więcej środka i przestrzeni tak jak lubię. Wydaje mi się jednak, że jest wyższa od AT95 i teraz pytanie, czy OM5 będzie odpowiednia do WEGA JPS-352 P? Z drugiej strony zastanawiam się nad AT95, ponieważ mój Technics su-7300k jest dość zamulony i muszę ustawiać treble i bas na maks, a AT ma wyrazistą górę i bas. Czytam też, że AT95 jest klasowo wyższa od Ortofona, więc już się pogubiłem.

Porównanie AT-95 i OM 3E

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yj4aEryuCQE[/youtube]
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, 08:24 przez grummer, łącznie zmieniany 2 razy.
eenneell

Wkładka Ortofon F15 MkII

Post autor: eenneell »

grummer pisze:Myślę nad Ortofonem OM 5E i AT95 E. Niestety na żywo nie nie miałem okazji ich posłuchać, ale są filmy na youtube i bardziej podoba mi się brzmienie OM5.
:shock: Tutaj to przesadziłeś z tym ocenianiem dźwięku wkładki igły z "Y" :D
Słyszysz różnicę :?: :shock:
Ludzie porównują również wzmacniacze+ kolumny; analizując niuanse i się zastanawiają nad wyborem/dopasowaniem/ zgraniem...ale "nausznie", "na żywo"...
Ale jeśli ktoś potwierdzi Twoją youttubową ocenę- to pogratulować słuchu! (albo intuicji...) :)
Awatar użytkownika
grummer

No właśnie, ale to niestety jedyna możliwa dla mnie opcja porównania jak na razie. No i nie świadczy to o moim słuchu, bo to akurat mam dość wyćwiczone (lata strojenia instrumentu do klawisza ;))
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka Ortofon F15 MkII

Trochę przegiąłeś z tą dyskusją, zupełnie wyszedłeś z tematu.
Czytałeś w ogóle forum? Rozmów nt. "OM 5 czy AT-95" już trochę u nas było, więc nie wiem po co się tutaj jeszcze powtarzać.

Porównywanie przez YT może dać "jakiś obraz" nt. brzmienia danej wkładki, ale przenigdy nie będzie to jakieś sensowne narzędzie porównawcze. Zbyt wiele czynników wszak wpływa na końcowy dźwięk, w sensie że nie słyszysz tylko wkładkę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Spoko, dzięki! Nie chciałem nowego tematu zakładać, by niepotrzebnie nie śmiecić. Chodziło mi o dobór wkładki do mojego gramofonu i wzmacniacza, a nie jakiegokolwiek innego ;)

Oczywiście, że czytałem nawet parę wątków co do tych wkładek ;) Opinie są podzielone, na temat samej OM 5E nie dowiedziałem się zbyt dużo. O AT-95E wiem już chyba wszystko.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka Ortofon F15 MkII

grummer pisze:Nie chciałem nowego tematu zakładać, by niepotrzebnie nie śmiecić.
Głupota.
grummer pisze:Oczywiście, że czytałem nawet parę wątków co do tych wkładek ;) Opinie są podzielone, na temat samej OM 5E nie dowiedziałem się zbyt dużo. O AT-95E wiem już chyba wszystko.
Uszy nie są równe, więc i opinie mogą być różne.

Najlepiej kup dwie, a jeśli nie jest to opcja, to zaufaj intuicji ;)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ