W Twoim wypadku może warto by było wymienić to całe "ośrubowanie" skoro w tej chwili jest ono takie kombinowane?

Raczej tylko to. Sam musisz ocenić czy VTA jest OK i czy w Twoim przypadku ta podkładka w ogóle robi różnicę.dalmatyn pisze:czy tylko koryguje wysokość wkładki?
Dzięki za wyjaśnienie! Przynajmniej mam pewność, że jak już coś zamówię to będzie to pasowało. A z praktycznego punktu widzenia, czy przy tym konkretnym modelu wkładki (6S) będzie słychać różnicę pomiędzy tymi dwiema igłami JICO o różnych szlifach ? Bo zważywszy, że różnica w cenie nie jest jakaś kosmiczna to skłaniam się w stronę tej eliptycznejWojtek pisze:Kwestia wyboru "eliptyk czy sferyk". Do wszystkich wkładek M75 można założyć wszystkie igły N75.
Model wkładki to M75. 6S to oznaczenie typu/modelu igły.yamahafan pisze:A z praktycznego punktu widzenia, czy przy tym konkretnym modelu wkładki (6S)
Eh, tak, inaczej nie miałoby to zbytnio sensu.yamahafan pisze:będzie słychać różnicę pomiędzy tymi dwiema igłami JICO o różnych szlifach ?
A tego nie znałemWojtek pisze: W sklepie Thakkera (zum-shop.de) raczej wyjdzie Tobie taniej niż zamówienie bezpośrednio od JICO.
Ma chyba wszystkie igły JICO do M75, oprócz SASa.
Nacisk ustawia się dla igły, nie dla wkładki. Jeśli kupiłeś N75ED, to radziłbym ustawić 1,2 g, a potem ewentualnie zwiększać powolutku do 1,5 g. Mam taką samą igłę (i yamahę CR-800Z tego co znalazłem w sieci, zalecany nacisk dla M75-6S wynosi od 1.5 do 3g.