Zamiast zgadywać to może przeczytaj przez ten czas co najmniej pierwszą stronę wątku o ustawianiu ramienia?Full Level pisze:No i jak anty-skating wtedy? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Audio-Technica AT20SLa [Limited Edition]
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jaki zamiennik kupiłeś?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Audio-Technica AT20SLa [Limited Edition]
Kupilem iglę na allegro za 79 zlotych. Niestety, narazie musi mi to starczyć. Wojtku, czytalem wątek o ustawieniu ramienia (stąd wiem jak w ogóle to zrobić), ale po prostu zapomnialem o fakcie, że zalecany nacisk wkladki powinien równać się z ustawieniem anty-skatingu. Nie chcę iść na latwiznę, przeglądam to forum, bo można dowiedzieć się naprawdę wiele, ale to wypadlo mi to z glowy. Czyli ustawiać 1,5 grama nacisk i 1,5 anty-skating, tak?
-
Anty-skating się ustawia tak żeby było dobrze, a nie tak samo jak nacisk.
-
Sugeruję się tym co jest napisane w wątku ''Jak ustawić ramię w gramofonie'',a tam jest napisane ''Antyskating jest fabrycznie skalibrowany z ramieniem, tak więc z zasady działa to tak, że jeśli ustawimy nacisk 1.5g na ramieniu, to antyskating również ustawiamy na wartość 1.5''. Nie chcesz doradzić, spoko, chcialem tylko się upewnić. Może kto inny doradzi.
-
Toteż mówię, że to guzik prawda. Można to uznać za wartość przybliżoną, ale nie za poprawną.
http://winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=3739
http://winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=3739
-
Od tego zacząć.Full Level pisze:Czyli ustawiać 1,5 grama nacisk i 1,5 anty-skating, tak?
A potem tak.zbyszek1982 pisze:Anty-skating się ustawia tak żeby było dobrze, a nie tak samo jak nacisk.
- radekcza
Ja na AT15Ea na oryginalnej igle mam 1,65g i jest idealnie - na tanim zamienniku może być różnica.
AS ja ustawiam w następujący sposób:
1. Tyle ile mam nacisku na początek
2. Biorę płytę która na końcu, przy zejściu igły ma bardzo dużą przestrzeń między ścieżkami (mam taki jeden singel 12' który ma chyba z centymetr odstępu) i kilka razy opuszczam igłę regulując AS żeby igła pozostawała w miejscu, a nie jeździła do środka czy na zewnątrz.
Może są lepsze metody, ale ta mimo tego, że na oko to u mnie sprawdza się idealnie
PS.
jak kiedyś będziesz chciał się jej pozbyć to dawaj znać
AS ja ustawiam w następujący sposób:
1. Tyle ile mam nacisku na początek
2. Biorę płytę która na końcu, przy zejściu igły ma bardzo dużą przestrzeń między ścieżkami (mam taki jeden singel 12' który ma chyba z centymetr odstępu) i kilka razy opuszczam igłę regulując AS żeby igła pozostawała w miejscu, a nie jeździła do środka czy na zewnątrz.
Może są lepsze metody, ale ta mimo tego, że na oko to u mnie sprawdza się idealnie

PS.
jak kiedyś będziesz chciał się jej pozbyć to dawaj znać

- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
O, a ja czytałem, że to kicha. I lepiej na słuch, jeżeli nie ma innych opcji.
Inaczej igła zachowa się na powierzchni, a inaczej w rowku
.
Inaczej igła zachowa się na powierzchni, a inaczej w rowku

- radekcza
KasparHauser, może i tak może i nie, oczywiście słuchem też się posługuję
tyle, że jak ustawię na AS według nacisku, a później podciągam na czystej płycie i słuchu to już naprawdę są delikatne korekty i myślę, że jeśli chodzi o zachowania w rowku to chyba większy wpływ ma na takie ustawianie nie sam rowek co jego odległość od środka płyty.

- radekcza
co myślicie na temat tej igły? Bo chyba sprzedający podaje nie prawdziwe informacje
http://allegro.pl/unikat-audio-technica ... 58144.html
http://allegro.pl/unikat-audio-technica ... 58144.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła jest oryginalna, ale jest od sporo niższego modelu. Wygląda to na coś z serii ATN10/12.
Igła jakoś weszła do body, ale w praktyce jest ona raczej niekompatybilna z tą wkładką.
Igła jakoś weszła do body, ale w praktyce jest ona raczej niekompatybilna z tą wkładką.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- radekcza
No właśnie, czyli koleś ściemę wali jak trzeba, ale chyba i tak coś policytuję dla samej wkładki...
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
I to koleś z mojego miasta!No właśnie, czyli koleś ściemę wali jak trzeba

Nawiasem mówiąc, nie wiem, skąd on sobie wydumał ten 1000 złotych za igłę - JICO-wska shibata kosztuje raptem $144, a chyba nic lepszego do tej wkładki się nie kupi.
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pytanie tylko czy będzie warto. Cena przez tydzień jeszcze może podbić, a już stoi na 200 złotychradekcza pisze:ale chyba i tak coś policytuję dla samej wkładki...

Zapominasz o oryginalnych igłach AT-20SLa/SSTyrystor pisze:a chyba nic lepszego do tej wkładki się nie kupi.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- radekcza
A ja nie wytrzymałem i zgłosiłem allegro naruszenie zasad aukcji, jako przedmiot niezgodny z opisem. Pewnie nic się nie zadzieje, ale przynajmniej mam moralną satysfakcję 
Z licytacji tej wkładki też rezygnuje bo staram się właśnie kupić dwa gramofony i Shure V15 III , więc z tą już nie dam rady, a i pewnie tak jak piszesz pójdzie całkiem drogo. Na razie muszę się zadowolić moją AT15

Z licytacji tej wkładki też rezygnuje bo staram się właśnie kupić dwa gramofony i Shure V15 III , więc z tą już nie dam rady, a i pewnie tak jak piszesz pójdzie całkiem drogo. Na razie muszę się zadowolić moją AT15