Kolumienki open baffle

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oowan
Gramofon: Fonica G-8010

Kolumienki open baffle

Post autor: oowan »

Cześć,

Chcę zaprezentować kolumienki open baffle typ U. Jeszcze niedokończone. Ciągle robię drobne korekty elementów, więc zwrotnice są jeszcze na wpół prowizoryczne. Miały być zrobione na próbę, żeby sprawdzić co taka odgroda może.

Głośniki Peerless U610 i 570HF pochodzą podobno ze starej szafy grającej. Wg danych katalogowych (katalog z roku 1947) 570HF przenosi do 13,5kHz, więc chciałem dodać tweeter Peerless'a DT10HCF ale nie mogłem go nigdzie kupić. Więc dałem Isophon KK-10.
Załączniki
Isophon KK10 tweeter.jpg
Katalog_570HF.jpg
Katalog_U610.jpg
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, co do wszechświata nie mam pewności.”
[Albert Einstein]
Awatar użytkownika
oowan

Re: Kolumienki open baffle

Długo szukałem odpowiedniego układu zwrotnicy. Próbowałem "klasycznych" I-go i II-go rzędu. Niby to grało, ale fazy były tak rozjechane, że brakowało przestrzeni. Lokalizacja źródeł dźwięku była trudna i niejednoznaczna.
Próbowałem szeregowo-równoległych i jeszcze układu Yamanaka (opis na tubecad.journal.com). Bez sukcesu.

Wreszcie urodził się układ I-go rzędu, który ostatecznie mnie satysfakcjonuje (schemat).
Cewki L1+L4 i rezystor R1 kompensują dyfrakcję odgrody na f=165Hz.
Cewka L2 jest powietrzna, pozostałe na rdzeniach ferrytowych. Wszystkie produkcji Jantzen.
Rezystory metalizowane 5W. Kondensatory są polipropylenowe i jeden foliowy Miflex (w sieci Zobel). Żadnych paskudnych elektrolitów.

Zwrotnice będą zmontowane na jednostronnych płytkach laminatu. Zamiast trawienia ścieżek, ponacinałem warstwę miedzi miniszlifierką.
Załączniki
PCB_XO.jpg
Zwrotnica nieudana
Zwrotnica nieudana
Aktualny schemat zwrotnicy
Aktualny schemat zwrotnicy
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, co do wszechświata nie mam pewności.”
[Albert Einstein]
Awatar użytkownika
oowan

Obudowy są zrobione ze sklejki gr. 14mm. Po zaszpachlowaniu ubytków i wyszlifowaniu na gładko, przednie ścianki pokryłem woskiem barwiącym, a boczne bezbarwnym.
Pochyliłem ścianki przednie, aby "patrzyły" prosto na słuchacza, siedzącego w odległości ok. 3m.
Kąt pochylenia to 18,5 stopnia - taki miałem frez.
Załączniki
surowe.jpg
przód_puste.jpg
tył_puste.jpg
tył.jpg
[Albert Einstein]
Awatar użytkownika
oowan

z_logo.jpg
Praktycznie gotowe. Jeszcze zwrotnice trzeba zrobić na gotowo.

Odkryte membrany nie wyglądały ładnie, więc przesłoniłem je tkaniną głośnikową. Wybrałem taką, która wygląda jak "z epoki".
Dla ozdoby dodałem firmowe logo wg katalogu z roku 1973. Wykonanie zleciłem firmie grawerskiej.

Kolumny grają pełnym głosem już przy małej głośności. Moc 0,1W jest wystarczająca. Świetnie się spisują zasilane z mojego wzm. lampowego 2x3W.
Porównywałem je z Focalami Aria 926 (podłączone do YBA Alfa Integra). Brzmienie w porównaniu z nimi jest delikatniejsze, subtelne. W porównaniu z monitorami JPW ML-510 (ze wzm. lampopwym) grają bardziej klarownie i jasno.
Oczywiście taka konstrukcja determinuje oszczędny bas. Murów Jerycha tym się nie zburzy :lol: Ale jest przyjemny, nie dudni i jak trzeba to potrafi zaskoczyć.

Kumpel (dumny posiadacz Focali) stwierdził, że na początku brakowało mu basu, ale po 20 minutach przyzwyczaił się do tego brzmienia.
Załączniki
w trakcie testowych odsłuchów
w trakcie testowych odsłuchów
[Albert Einstein]
Awatar użytkownika
Semko

Post autor: Semko »

Piękna robota :clap:
Awatar użytkownika
oowan

Dziękuję za uznanie :D
Gdyby miał ktoś pytania, to chętnie odpowiem.
[Albert Einstein]
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

Ja również chciałem pochwalić pomysł no i wykonanie.
Wizualnie bardzo mi się spodobały.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
oowan

Reanimowałem mój laptop, bo mi dysk umarł. I mogłem dzisiaj zmierzyć odpowiedź całej kolumny.
Kolumna open baffle C_tweeter1,8u_2025-12-06.png
Przebieg po korekcie C3. Wygładzenie 1/9okt.
Mikrofon na wysokości pomiędzy tweeterem, a średniotonowym w odległości ok. 1,2m. Ścianka przednia kolumny postawiona w pionie.

Pik 50Hz to przydźwięk. Nie wiem z czego. Na ucho nic nie słyszę.
Na charakterystyce była wyraźna górka przy 7kHz. Zmieniłem C3 na 1,8uF.
[Albert Einstein]
Awatar użytkownika
BlackDevil
Gramofon: S600

Post autor: BlackDevil »

Bardzo fajne maluchy też planuje tylko trochę większe na razie zbieram głośniki brakuje mi basowca 😉
szczepan_def
Gramofon: DUAL 455

Post autor: szczepan_def »

BlackDevil pisze:
12 gru 2025, 06:51
Bardzo fajne maluchy też planuje tylko trochę większe na razie zbieram głośniki brakuje mi basowca 😉
Cześć, po basiora dzwoń do Mitsubishi 💪
6a49f4634f6c478004cb8837728dc040234c045a2fe7caec94179937d47f0b4f.jpg
Too many tubes, too little time...
Awatar użytkownika
BlackDevil
Gramofon: S600

Post autor: BlackDevil »

szczepan_def pisze:
12 gru 2025, 21:30
BlackDevil pisze:
12 gru 2025, 06:51
Cześć, po basiora dzwoń do Mitsubishi 💪6a49f4634f6c478004cb8837728dc040234c045a2fe7caec94179937d47f0b4f.jpg
Cześć
Minimalnie za duży ale tylko minimalnie 👍
Awatar użytkownika
oowan

Zwrotnice w ostatecznej (mam nadzieję) postaci wreszcie mam zmontowane .
Załączniki
zwrotnice.jpg
[Albert Einstein]
ODPOWIEDZ