Co powinien mieć Wasz wymarzony gramofon?
-
Stefan_AN
Co powinien mieć Wasz wymarzony gramofon?
Buduję nowy gramofon (w zasadzie przerabiam Duala). Będą w nim tryby automatyczne i ręczne.
Mam już zamontowane serva i czujniki i mogę w zasadzie dowolnie skonfigurować zachowanie się ramienia i silnika w różnych sytuacjach.
Zastanawiam się nad opcjami, np. czy w trybie ręcznym stop ma podnieść ramię i zatrzymać silnik, czy dodatkowo wycofać ramię (albo pozostawić), albo dać opcję.
Albo czy podnoszenie na końcu płyty ma być opcjonalne, a jeśli tak, to czy po podniesieniu ma wycofać ramię (może opcjonalnie?)
Czy umożliwić uruchomienie silnika bez płyty? itd. itp.
W każdym razie jeśli ktoś ma czas i ochotę - to zapraszam do podzielenia się listą życzeń. Co Waszym zdaniem powinien mieć Wasz wymarzony gramofon?
Stefan
Mam już zamontowane serva i czujniki i mogę w zasadzie dowolnie skonfigurować zachowanie się ramienia i silnika w różnych sytuacjach.
Zastanawiam się nad opcjami, np. czy w trybie ręcznym stop ma podnieść ramię i zatrzymać silnik, czy dodatkowo wycofać ramię (albo pozostawić), albo dać opcję.
Albo czy podnoszenie na końcu płyty ma być opcjonalne, a jeśli tak, to czy po podniesieniu ma wycofać ramię (może opcjonalnie?)
Czy umożliwić uruchomienie silnika bez płyty? itd. itp.
W każdym razie jeśli ktoś ma czas i ochotę - to zapraszam do podzielenia się listą życzeń. Co Waszym zdaniem powinien mieć Wasz wymarzony gramofon?
Stefan
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Co powinien mieć Wasz wymarzony gramofon?
Jak marzyć to z przytupem. Z automatyki zwykłej jak dla mnie to autostop/autolift wystarczy + komplet wszystkich regulacji.
Ale z fajerwerków to wbudowane w gramofon, zasysanie płyt do talerza (jak w niektórych Luxmanach czy JVC, ja to mam z użyciem zewnętrznego AT666) i drugie centrowanie nierówno wybitych płyt jak w Nakamichi TX-10000 czy Dragon CT. Nie ma chyba gramofonu który łączył by oba featury i w sumie nie wiem czy jest opcja żeby je w jednym rozwiązaniu zrobić bez powodowania sporego niezrównoważenia talerza (chyba żeby gramofon nie miał szpindla/miał chowany i centrowanie było pół automatyczne).
Ale z fajerwerków to wbudowane w gramofon, zasysanie płyt do talerza (jak w niektórych Luxmanach czy JVC, ja to mam z użyciem zewnętrznego AT666) i drugie centrowanie nierówno wybitych płyt jak w Nakamichi TX-10000 czy Dragon CT. Nie ma chyba gramofonu który łączył by oba featury i w sumie nie wiem czy jest opcja żeby je w jednym rozwiązaniu zrobić bez powodowania sporego niezrównoważenia talerza (chyba żeby gramofon nie miał szpindla/miał chowany i centrowanie było pół automatyczne).
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Co do funkcji, nie będę się rozpisywał, bo to kwestia podejścia i potrzeb, na przykład niektórzy na obracającym się talerzu czyszczą płytę szczotką, itp. Pamiętaj jedynie by była możliwość użycia wagi na nieruchomym talerzu. też myślałem u siebie nad przejściem na serwa i dorobieniem tego do drugiego ramienia, ale odpuściłem z uwagi na zakłócenia i potrzebę dokładnego ekranowania.
Jedyne co mogę podpowiedzieć, to wstaw jakieś mechaniczne zabezpieczenia by nie dało się bez podniesienia igły przesunąć ramienia.
Poza tym, narobiłeś smaka na zdjęcia
Jedyne co mogę podpowiedzieć, to wstaw jakieś mechaniczne zabezpieczenia by nie dało się bez podniesienia igły przesunąć ramienia.
Poza tym, narobiłeś smaka na zdjęcia
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Z kolei z niemoich marzeń ale takich na dzisiejsze czasy zdalne sterowanie z wyborem utworu (wykrywanie ścieżek) z pilota albo telefonu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Stefan_AN
Dzięki za marzenia 
Zasysanie i centrowanie - dobre, ale chyba nie do zrobienia w warunkach amatorskich.
Waga - czyli musi być opcja opuszczenia ramienia przy wyłączonym siliku z jednoczesną blokadą przypadkowego uruchomienia silnika.
Czyszczenie - odwrotnie - uruchomienie silnika z blokadą możliwości uruchomienia ramienia.
Myślę, że dadam "Menu serwisowe" i tam powstawiam te funcje.
Co do przesuwania ramienia - ramię jest opuszczne i podnoszone serwomechanizmem - z pilota.
No ale jak ktoś złapie ręką - to chyba nie ma siły, żeby temu zapobiec (chyba że pokrywa z czunikiem i podniesienie pokrywy w czasie pracy podnosi ramię).
Zdalne sterowanie już jest. Wykrywanie ścieżek chyba łatwiejsze do zrobienia niż zasysanie i centrowanie - w tej konstrukcji, którą teraz robię - to już nie da rady, ale w przyszłości - kto wie
Zasysanie i centrowanie - dobre, ale chyba nie do zrobienia w warunkach amatorskich.
Waga - czyli musi być opcja opuszczenia ramienia przy wyłączonym siliku z jednoczesną blokadą przypadkowego uruchomienia silnika.
Czyszczenie - odwrotnie - uruchomienie silnika z blokadą możliwości uruchomienia ramienia.
Myślę, że dadam "Menu serwisowe" i tam powstawiam te funcje.
Co do przesuwania ramienia - ramię jest opuszczne i podnoszone serwomechanizmem - z pilota.
No ale jak ktoś złapie ręką - to chyba nie ma siły, żeby temu zapobiec (chyba że pokrywa z czunikiem i podniesienie pokrywy w czasie pracy podnosi ramię).
Zdalne sterowanie już jest. Wykrywanie ścieżek chyba łatwiejsze do zrobienia niż zasysanie i centrowanie - w tej konstrukcji, którą teraz robię - to już nie da rady, ale w przyszłości - kto wie
-
szczepan_def
- Gramofon: DUAL 455
Mój gramofon powinien mieć nienaganny dźwięk... Dostosowany do maksimum możliwości płyty winylowej
czyli wkładka i ramię... Reszta to zbędne dyrdymały które masz w CD za parę zł... Słuchanie muzy to też integracja organoleptyczna ze sprzętem, mam automatykę w dualu ale lubię puścić igłę z palucha, przekręcić gałę, zetrzeć kurz z transformatorów itp.
Too many tubes, too little time...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Mój gramofon ma już wszystko co powinien mieć.
Dziękuję za uwagę
Dziękuję za uwagę
-
Stefan_AN
No cóż, gdyby wszyscy byli zadowoleni z tego co mają, to świat stałby w miejscu
.
Sprzętowo mój projekt jest już chyba skończony (chyba, że jakiś nowy pomysł będzie wymagał sprzętowych zmian), ale praca z mikrokontrolerami jest po prostu genialna - można modyfikować oprogramowanie i uzyskiwać różne funkcjonalności bazując na tym samym sprzęcie.
W tej chili sprzętowo wygląda to tak:
1. Dwa mikrokontrolery ATmega328:
Mikrokontroler główny, odpowiada za:
- obsługę wyświetlacza,
- odbiór sygnałów z pilota IR,
- sterowanie trzema serwomechanizmami,
- odczyt stanu przycisków i wszystkich czujników,
- komunikację i wysyłanie poleceń do mikrokontrolera pomocniczego,
- komunikację z urządzeniami zewnętrznymi.
Mikrokontroler pomocniczy realizuje:
- generowanie sygnału LED do stroboskopu,
- generowanie regulowanego sygnału sinusoidalnego sterującego silnikiem,
- odbiór impulsów z optycznego czujnika stroboskopu.
Oprogramowanie mikrokontrolera pomocniczego zapewnia kwarcową stabilizację obrotów talerza.
2. Mechanika i serwomechanizmy
Oryginalne cięgna mechaniczne zastąpiłem trzema serwomechanizmami, które obsługują:
- dźwignię Start/Stop,
- przełącznik formatu płyty,
- mechanizm podnoszenia i opuszczania ramienia.
Oryginalne dźwignie służą jedynie do sterowania mikroprzełącznikami.
Wszystkie funkcje mechaniczne są teraz dostępne programowo – mogą być wykonywane zarówno z użyciem dźwigni na obudowie, jak i za pomocą pilota.
3. Czujniki. Gramofon ma teraz następujące czujniki:
- czujnik podniesienia/opuszczenia ramienia (czujnik siły nacisku),
- czujnik obecności ramienia na spoczniku (czujnik stykowy),
- optyczne czujniki początku i końca płyty,
- czujnik obecności płyty na talerzu (dla płyt 12") (czujnik optyczny),
- czujnik impulsów ze stroboskopu (optyczny),
- czujnik oświetlenia zewnętrznego (fotorezystor),
- odbiornik podczerwieni (IR) do obsługi pilota.
Na tę chwilę wszystko jest oprogramowane i działa.
Jest dostępne na wyświetlaczu następujące menu:
1. MODE (Auto LP, Auto Maxi, Auto Single, Manual 33, Manual 45)
2. AUTOPLAY ON POWER UP (ON/OFF). Automatyczne odtwarzanie po włączeniu zasilania (np. do współpracy z budzikiem).
3. REPEAT (0–9). Liczba automatycznych powtórzeń odtworzenia płyty.
4. DIMMER (1–15, AUTO). Jasność wyświetlacza, stroboskopu i diody w headshellu.
W trybie AUTO jasność dopasowuje się do oświetlenia otoczenia.
5. END ACTION DELAY (IMMEDIATE, 10 s, 20 s, 30 s, 60 s, NEVER). Ustalany czas podniesienia ramienia po dojściu do końcowego rowka. Pozwala na odsłuch lub nagranie „locked groove”.
6. ARM RETURN (ON/OFF). Automatyczny powrót ramienia na spocznik po zakończeniu płyty.
7. RECORD MODE (ON/OFF), opisany w sekcji o komunikacji z magnetofonem.
8. SERVICE MENU (MOTOR ON – włączenie silnika z blokadą pozostałych funkcji, ARM WEIGHTING – ręczne przesuwanie ramienia przy zablokowanym silniku, STYLUS LIGHT ON – włączenie diody LED w headshellu (np. do wymiany igły)).
W gramofonie są dwa niezależne interfejsy komunikacyjne:
1. Komunikacja z urządzeniem sterującym zasilaniem (np. wzmacniaczem). Przy próbie wyłączenia zasilania wzmacniacz informuje gramofon o zamiarze odłączenia zasilania. Gramofon zatrzymuje odtwarzanie, przechodzi w stan spoczynku i potwierdza gotowość. Dopiero wtedy odłączane jest zasilanie urządzenia.
2. Komunikacja z magnetofonem cyfrowym, działa w trybie RECORD MODE: po rozpoczęciu odtwarzania gramofon włącza nagrywanie w magnetofonie i czeka z podniesionym ramieniem. Magnetofon, po przygotowaniu do nagrywania, wysyła sygnał do opuszczenia ramienia. Koniec płyty zatrzymuje nagrywanie.
Sprzętowo mój projekt jest już chyba skończony (chyba, że jakiś nowy pomysł będzie wymagał sprzętowych zmian), ale praca z mikrokontrolerami jest po prostu genialna - można modyfikować oprogramowanie i uzyskiwać różne funkcjonalności bazując na tym samym sprzęcie.
W tej chili sprzętowo wygląda to tak:
1. Dwa mikrokontrolery ATmega328:
Mikrokontroler główny, odpowiada za:
- obsługę wyświetlacza,
- odbiór sygnałów z pilota IR,
- sterowanie trzema serwomechanizmami,
- odczyt stanu przycisków i wszystkich czujników,
- komunikację i wysyłanie poleceń do mikrokontrolera pomocniczego,
- komunikację z urządzeniami zewnętrznymi.
Mikrokontroler pomocniczy realizuje:
- generowanie sygnału LED do stroboskopu,
- generowanie regulowanego sygnału sinusoidalnego sterującego silnikiem,
- odbiór impulsów z optycznego czujnika stroboskopu.
Oprogramowanie mikrokontrolera pomocniczego zapewnia kwarcową stabilizację obrotów talerza.
2. Mechanika i serwomechanizmy
Oryginalne cięgna mechaniczne zastąpiłem trzema serwomechanizmami, które obsługują:
- dźwignię Start/Stop,
- przełącznik formatu płyty,
- mechanizm podnoszenia i opuszczania ramienia.
Oryginalne dźwignie służą jedynie do sterowania mikroprzełącznikami.
Wszystkie funkcje mechaniczne są teraz dostępne programowo – mogą być wykonywane zarówno z użyciem dźwigni na obudowie, jak i za pomocą pilota.
3. Czujniki. Gramofon ma teraz następujące czujniki:
- czujnik podniesienia/opuszczenia ramienia (czujnik siły nacisku),
- czujnik obecności ramienia na spoczniku (czujnik stykowy),
- optyczne czujniki początku i końca płyty,
- czujnik obecności płyty na talerzu (dla płyt 12") (czujnik optyczny),
- czujnik impulsów ze stroboskopu (optyczny),
- czujnik oświetlenia zewnętrznego (fotorezystor),
- odbiornik podczerwieni (IR) do obsługi pilota.
Na tę chwilę wszystko jest oprogramowane i działa.
Jest dostępne na wyświetlaczu następujące menu:
1. MODE (Auto LP, Auto Maxi, Auto Single, Manual 33, Manual 45)
2. AUTOPLAY ON POWER UP (ON/OFF). Automatyczne odtwarzanie po włączeniu zasilania (np. do współpracy z budzikiem).
3. REPEAT (0–9). Liczba automatycznych powtórzeń odtworzenia płyty.
4. DIMMER (1–15, AUTO). Jasność wyświetlacza, stroboskopu i diody w headshellu.
W trybie AUTO jasność dopasowuje się do oświetlenia otoczenia.
5. END ACTION DELAY (IMMEDIATE, 10 s, 20 s, 30 s, 60 s, NEVER). Ustalany czas podniesienia ramienia po dojściu do końcowego rowka. Pozwala na odsłuch lub nagranie „locked groove”.
6. ARM RETURN (ON/OFF). Automatyczny powrót ramienia na spocznik po zakończeniu płyty.
7. RECORD MODE (ON/OFF), opisany w sekcji o komunikacji z magnetofonem.
8. SERVICE MENU (MOTOR ON – włączenie silnika z blokadą pozostałych funkcji, ARM WEIGHTING – ręczne przesuwanie ramienia przy zablokowanym silniku, STYLUS LIGHT ON – włączenie diody LED w headshellu (np. do wymiany igły)).
W gramofonie są dwa niezależne interfejsy komunikacyjne:
1. Komunikacja z urządzeniem sterującym zasilaniem (np. wzmacniaczem). Przy próbie wyłączenia zasilania wzmacniacz informuje gramofon o zamiarze odłączenia zasilania. Gramofon zatrzymuje odtwarzanie, przechodzi w stan spoczynku i potwierdza gotowość. Dopiero wtedy odłączane jest zasilanie urządzenia.
2. Komunikacja z magnetofonem cyfrowym, działa w trybie RECORD MODE: po rozpoczęciu odtwarzania gramofon włącza nagrywanie w magnetofonie i czeka z podniesionym ramieniem. Magnetofon, po przygotowaniu do nagrywania, wysyła sygnał do opuszczenia ramienia. Koniec płyty zatrzymuje nagrywanie.
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Muszę pogratulować pomysłowości i chęci!
Zdejmuję czapkę z głowy

Zdejmuję czapkę z głowy
- Twonk
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
No, Stefan
powiem Ci, szacun!

Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
-
Stefan_AN
Dziękuję wszystkim za dobre słowa. Jakby ktoś miał jeszcze pomysł co mając takie czujniki i takie serva można byłoby dodać/poprawić, to zapraszam do podzielenia się pomysłem 
-
frobek
- Gramofon: Pioneer PL-4, SL-Q33
Być może masz to już oprogramowane, ale mi w moim póki co brakuje zdalnego trybu pauzy. Wprawdzie mój gramofon ma wyjście do zdalnego sterowania, ale temat ten czeka na swój czas. Ogarnę to jakimś arduino.
Cyfra: Daphile - DSP ADAU1452 - 4 chacnnel PCM1795 OPA861 I/V - PGA4311 - STA-800D, STA1000D - kolumny aktywne DIY na Faitalpro 12PR300 + HF108
Analog: Technics SL-Q33 -preamp DIY na OPA828 - DIY preamp z PGA2310 - STA-800D - kolumny DIY Hurricane
Analog: Technics SL-Q33 -preamp DIY na OPA828 - DIY preamp z PGA2310 - STA-800D - kolumny DIY Hurricane
-
Stefan_AN