Rozważanie na razie teoretyczne.
Wzmacniacz lampowy z jednym wejściem RCA (chinch) dokładam do niego selektor i mam parę wejść typu CD, AUX, itp.
No dobra a chcę do tego podłączyć preamp do gramofonu to jak podłączyć by to zadziałało ?
Myślę by w jednej obudowie był wzmacniacz razem preampem do gramofonu z selektorem wejść i przełącznik ustawiony na gramofon uruchomiał preamp.
Da się tak w jakiś prosty sposób "sklecić" ?
Selektor wejść audio CD , AUX i phono ?
- dmgary
- Gramofon: Technics SL-Q202
Selektor wejść audio CD , AUX i phono ?
"Słuchanie muzyki z płyt winylowych wymaga pewnej uwagi, zatrzymania się na chwilę, celebracji."
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Selektor wejść audio CD , AUX i phono ?
Selektorów na aliexpress masz na worki, niektóre jeszcze z głośnością i przełączaniem z pilota. Same płytki lub plus obudowy. Wybierać, przebierać jak samemu się nie projektuje.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dmgary
Wiem, wiem, tylko działają te chińskie selektory z urządzeniami typu mp3 player, CD, itp. Potrzebowałbym taki że po przełączeniu na phono uruchomi przedwzmacniacz a nie tylko uruchomi przekaźnik z parą styków do kolejnego wejścia.
"Słuchanie muzyki z płyt winylowych wymaga pewnej uwagi, zatrzymania się na chwilę, celebracji."
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Tylko po co? Żeby odpalić gramofon i tak musisz włączyć płytę fizycznie, odpalasz phono przy okazji i tyle.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Wystarczy zdublować kabelek wysyłający sygnał do przekaźnika załączającego odpowiednie wejście audio i zupełnie obok dodać przekaźnik załączajacy zasilanie preampa.
Sygnał sterujący trafi równocześnie do dwóch przekaźników. Muszą one mieć takie samo lub podobne napięcie pracy.
- dmgary
Tak właśnie kombinowałem w tym kierunku.
Drugie wyjście to przekaźnik wielostykowy.
Drugie wyjście to przekaźnik wielostykowy.