Projekt bardzo prosty. Akai cierpiał na brak nóżek, także postanowiłem w pierwszej kolejności zafundować mu proste nóżki z aluminium. Suwmiarka w dłoń - z pomiarów doszedłem do wniosku, aby posiadały wymiary: 40mm średnicy i 30mm wysokości.
Od strony gramofonu gwint po środku nóżki na śrubę M4 ( niestety fabryczne mocowanie jest zbyt wąskie, aby zastosować większą śrubę ).

- Nóżki wykonane na CNC z aluminium.
Zabieramy się do drobnej modyfikacji oryginalnych mocowań.
Standardowo do obrócenia gramofonu wyciągamy wszystko co może wypaść

.
Slipmata -> ( w tym przypadku ) pasek -> talerz -> HS do odciążenia ramienia ( zabezpieczamy ramię by nie latało ) -> krążek do singla -> upewniamy się, że nic nie odpadnie, spadnie.
Polecam ściągnąć pokrywę i zastosować klocki z filcem, ja jako, że szukam pokrywy bo mam pękniętą zastosowałem paski z dętki, aby nie porysować plinty, a pokrywa posłużyła za stojak

. W innym przypadku nie polecam!

- Gramofon przygotowany do obrotu.
Obracamy! Proszę pamiętać, aby wypiąć gramofon z sieci!

- Na powyższym zdjęciu widać już śruby, ale za długie.
W tym przypadku mamy 10 śrub do odkręcenia "spodni" pacjenta.

- Po ściągnięciu spodni ukazuje się wnętrze.
Uprzedzając fakty

.
- wiem, że smary są do wymiany,
- tak wiem, że nadaje się do lekkiego czyszczenia.
Natomiast wszystko jest sprawne - winda miękko opada, powrót ramienia poprawny i płynny, dlatego odkładam to na inny czas

.
Wracając do tematu, następny krok jest wykręcenie oryginalnych mocowań.
3 z 4 przypadków odkręcamy 2 śrubki i mocowanie w ręce.
Natomiast jeden posiada zapiętą sprężynkę, którą należy delikatnie wypiąć.
Polecam robić to po jednej nóżce, aby się nie pomyliły.

- Sprężynka do odczepienia.
Po wykręceniu nóżek fabryczną dziurkę na wkręt rozwiercamy wiertłem 4 mm do metalu.

- Nóżka po rozwierceniu.
Przez dziurkę śrubka 4x16mm (w moim przypadku), skręcamy nakrętką i kropelka kleju do gwintów na nakrętkę, aby ta się nie odkręciła przy regulacji nóżek.
Analogicznie w odwrotnej kolejności skręcamy nasz gramofon.
I wkręcamy nóżki.
Obracamy na nowe nogi

.

- Od razu lepiej się to prezentuje!
Zakładamy zdjęte podzespoły z początku operacji. Waserwoga w dłoń! I kręcimy nóżkami

.

- Wyważanie gramofonu.
Po chwilowej zabawie mamy wypoziomowany gramofon.

- Mała poziomica kempingowa ( jakby ktoś pytał :) ).
I finisz! Jestem bardzo zadowolony z efektu.
Z tejże prostej operacji wynikły plusy, a mianowicie:
- możliwość wypoziomowania gramofonu,
- był temat o dokładnie tym egzemplarzu, po podkręceniu głośności był brum, polecano wymienić kable, natomiast rozwiązaniem okazało się postawienie Akai'a na nogi

, wcześniej stał na samych "portkach" ze zaklejonymi dziurami filcem.
Projekt prosty aczkolwiek dodał szyku.
W najbliższym czasie zabieram się za kable

.
Pioneer PL-50L II - Kenwood KA-9150 - Kenwood KT-7550 - Sansui A-80 - Onkyo TX-NR686 - Klipsch RP-8000F - RP-500C - RP-400M - Klipsch R-115SW - Bang&Olufsen S60 - Philips CD473 - Chromecast Audio (2015)