Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?
Panie i Panowie, bazując na Waszym doświadczeniu w zakresie użytkowania gramofonów, jakie ramię - od jakiego gramofonu można by uznać za "minimum przyzwoitości"? Chodzi o to że chciałbym założyć dodatkowe ramię przeznaczone pod wkładkę MC (prawdopodobnie będzie to Denon, albo coś innego, ale z tych przeznaczonych do średnich i cięższych konstrukcji).
Czy też szukać innego ramienia, sprzedawanego niezależnie? Jeśli chodzi o mocowanie i gniazdo z regulacją, poradzę sobie bez problemu.
Czy też szukać innego ramienia, sprzedawanego niezależnie? Jeśli chodzi o mocowanie i gniazdo z regulacją, poradzę sobie bez problemu.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?
TP-16.(minimum)
Marek strasznie się miotasz z tymi kombinacjami, bo jakoś pomijasz najprostsze rozwiązania Nie napisałeś do jakiego napędu?
Moim zdaniem na tym etapie frajdę z grzebania dałby Tobie Thorens jakiś z epoki, ale nie TD-160 bo za słaby w sumie już dla Ciebie będzie. Coś z modeli do któ®ych Pavelec uznaje, że warto dać SME... pewnie widziałeś przy okazji. Te słabsze modele to Paweł trzyma w kuchni, jak Myszor płyty.
Marek strasznie się miotasz z tymi kombinacjami, bo jakoś pomijasz najprostsze rozwiązania Nie napisałeś do jakiego napędu?
Moim zdaniem na tym etapie frajdę z grzebania dałby Tobie Thorens jakiś z epoki, ale nie TD-160 bo za słaby w sumie już dla Ciebie będzie. Coś z modeli do któ®ych Pavelec uznaje, że warto dać SME... pewnie widziałeś przy okazji. Te słabsze modele to Paweł trzyma w kuchni, jak Myszor płyty.

- dale
Darku, szukam optymalnego dla mnie rozwiązania. Kwestii napędu na razie nie podnoszę ponieważ w zależności od uzyskanych tutaj odpowiedzi będę szedł w mniej lub bardziej zintegrowane rozwiązanie, albo całkowicie "od podstaw" konstrukcję. Zależy tylko czy jest szansa na ramię które da się ustawić, i będzie trzymało te ustawienia, na wkładce MC. Jeśli np. nadawały by się ramiona od technicsów z serii BD, albo DD z kwarcem, był bym "w domu".
ps. jednak jeśli do tego aby zobaczyć różnicę między MM a MC potrzeba sprzętów innych niż te "kuchenne" od Pawła, to poddaję się, trzeba będzie negocjować miejsce w pokoju na kolejny drapak
- co może być nie możliwe.... 
ps. jednak jeśli do tego aby zobaczyć różnicę między MM a MC potrzeba sprzętów innych niż te "kuchenne" od Pawła, to poddaję się, trzeba będzie negocjować miejsce w pokoju na kolejny drapak

- Myszor
- Gramofon: PD-300
A do czego ty chcesz założyć to drugie ramię dale ? Do tego philipsa ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Kontakt:
Yyyy to pozmieniaj całkiem. Sprzedaj te gramofony i kup raz, a konkretnie. Pogoń te Daniele i File, chętni się znajdą.
Jakiś Linn, SME. Jelco, dadzą Ci duże zadowolenie z możliwości, ustawiania, dopasowywania i wieszania praktycznie dowolnych wkładek.
Może Luxa jakiegoś? Ostatnio się o nich mało pisze u nas. Może Kena albo Denona non Grafomanik@ choice.
A może dobre ramię już przyszłościowo z osobnym montingiem zewnętrznym do plinty jeszcze nie wybranego napędu?
Za mało danych jak dla mnie Marku. Obracanie się w słabych sprzętach w tej sytuacji nie ma wielkiego sensu, poza poznawczym rzecz jasna. Zmienić na tzw gramofon "model:i Święty spokój" i po prostu grać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba nadal najlepszy stosunek jakość/cena ma ramię od SL1200 mk2, a zarazem jest tanie.
https://north.pl/karta/ramie-do-gramofo ... -0789.html
https://north.pl/karta/ramie-do-gramofo ... -0789.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
Philips czeka w piwnicy albo na Kumpla (na start zanim nie kupi docelowego), albo na natchnienie - nie chcę go sprzedawać bo pokrywa pęknięta i gramofon raczej mocno wątpliwej jakości (jak go oceniono kiedyś
).
Mój egzemplarz Daniela ma stabilne obroty, myślałem o dołożeniu mu zewnętrznego montażu regulowanego, lub wsadzeniu w nieco większą plintę. Tylko zastanawiam się czy nie będzie tu problemem pływające zawieszenie Daniela - drugie ramie było by na sztywno.
Ten Torens TP-16 wydaje się OK i cenowo do zaakceptowania, w wypadku ramienia Technicsa dochodzi konieczność dołożenia AS (chyba?) i przeciwwagi, oraz dorobienia windy. W TP-16 brakuje chyba windy tylko.
Jest jeszcze opcja budowy od podstaw - tzn. wsadzenia w plintę napędu od technicsa dd z kwarcem i dołożenia dwu ramion. Ale przy tym projekcie się nie spieszę.
Darku, zależało mi na czymś z dwoma wkładkami na raz, ponieważ nie ukrywam że z jednej strony podoba mi się i szczut i AT (mają już swoje ulubione płyty
) zaś z drugiej, posłuchałem jogurta MC i też zrobił na mnie wrażenie. A nie chciał bym przepinać kabli i zbyt często przekładać headshelli - jak już doszedłem do tego co lubię - zaś NUDA ma dwa niezależne wejścia MM/MC i dwa wyjścia, w lampie mam 4 wejścia - akurat na dwie wkładki, cd i odtwarzacz sieciowy.

Mój egzemplarz Daniela ma stabilne obroty, myślałem o dołożeniu mu zewnętrznego montażu regulowanego, lub wsadzeniu w nieco większą plintę. Tylko zastanawiam się czy nie będzie tu problemem pływające zawieszenie Daniela - drugie ramie było by na sztywno.
Ten Torens TP-16 wydaje się OK i cenowo do zaakceptowania, w wypadku ramienia Technicsa dochodzi konieczność dołożenia AS (chyba?) i przeciwwagi, oraz dorobienia windy. W TP-16 brakuje chyba windy tylko.
Jest jeszcze opcja budowy od podstaw - tzn. wsadzenia w plintę napędu od technicsa dd z kwarcem i dołożenia dwu ramion. Ale przy tym projekcie się nie spieszę.
Darku, zależało mi na czymś z dwoma wkładkami na raz, ponieważ nie ukrywam że z jednej strony podoba mi się i szczut i AT (mają już swoje ulubione płyty

- darkman
- Kontakt:
tak, ale nie ma przełącznika, ma go Rega Aria. To czym wybierzesz źródło? To nie działa tak jak selektor we wzmacniaczach.
Tak tylko wskazałem na minimum, bo da się wieszać wiele wkładek, ramię średnie pod względem wagi.
Headshell TP60 - najbrzydszy shell na świecie i fixed - bardzo niewygodny. Regulacje/geometria fajne.
Ogólnie fajny TD-160 miałem, spoko i never more jak dla mnie

Zobacz ramię Klina - on ma fajniejsze oryginalne TP (bodaj mk2 lub + coś tam) i SME 3009.
i tak i nie, bo to full manual, opuszczanie dźwignią, ale tak mechanizm jest osobno z tego co pamiętam.
BTW headshella tu nie przełożysz, bo jest zafiksowany na stałe bolcem.
- dale
MC nie zamierzałem w dodatkowym ramieniu zmieniać
Raz ustawić i słuchać. Zaś co do nudy, to do niej można podłączyć na raz i wkładkę MM i MC, następnie obie podpinam do dwu wejść wzmacniacza lampowego MISSE i tam sobie selektorem wybieram co słucham MM/MC/CD?DAC
Taki to szczwany plan zrodził się którejś bezsennej nocy - zaś rozwiązanie Klina chętnie zobaczę tylko musze w domu, na spokojnie wątek znaleźć 

- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Nie, nie...to nie u mnie. Ja na moim Thorensie mam tylko jedno ramię zamontowane - SME 3009.
Myślę, że to zły pomysł. tez o tym myślałem przy moim Thorensie ale mi to wybito z głowy. Albo wszystko razem pływa albo wszystko na sztywno.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Racja, wkleiłem link do samej rurki, ale trzeba dołożyć jeszcze podstawę ramienia i przeciwwagę, bo to oddzielne części.
Można też kupić kompletne ramię z demontażu np. https://www.ebay.com/itm/Technics-1200- ... SwpRRWoCRz
Masz windę, AS i wygodne VTA w komplecie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Najtaniej to będzie unipivot.
Castowarama, kawałek listewki albo ze składu modelarskiego coś sztywnego, kawałek gwoździa, ciężarek etc.
Jest mnóstwo takich projektów w sieci.
Inne pytanie ... jak to zagra ...
Jak jest zawiecha pływająca to talerz musi być na tej samej platformie co ramię. Silnik osobno. No chyba, że to DD.
Castowarama, kawałek listewki albo ze składu modelarskiego coś sztywnego, kawałek gwoździa, ciężarek etc.
Jest mnóstwo takich projektów w sieci.
Inne pytanie ... jak to zagra ...

Jak jest zawiecha pływająca to talerz musi być na tej samej platformie co ramię. Silnik osobno. No chyba, że to DD.
- dale
Ok, to pozostaje jedyne i sensowne rozwiązanie konstrukcja od podstaw
Czyli najpierw kończę składanie nudy, a potem zabieram się za gromadzenie złomu (Paweł, wiem że się nie kalkuluje... ale chyba tego "nie rozchodzę"
).
ps. Bardzo dziękuję za wsparcie i porady Panowie

ps. Bardzo dziękuję za wsparcie i porady Panowie

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pogadaj z Pawelcem zanim zaczniesz coś ćwiczyć w tym kierunku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum