Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Klamoty domowej roboty
dale
Posty: 986
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: dale » 15 lut 2018, 09:23

Panie i Panowie, bazując na Waszym doświadczeniu w zakresie użytkowania gramofonów, jakie ramię - od jakiego gramofonu można by uznać za "minimum przyzwoitości"? Chodzi o to że chciałbym założyć dodatkowe ramię przeznaczone pod wkładkę MC (prawdopodobnie będzie to Denon, albo coś innego, ale z tych przeznaczonych do średnich i cięższych konstrukcji).
Czy też szukać innego ramienia, sprzedawanego niezależnie? Jeśli chodzi o mocowanie i gniazdo z regulacją, poradzę sobie bez problemu.

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7827
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: darkman » 15 lut 2018, 09:30

TP-16.(minimum)
Marek strasznie się miotasz z tymi kombinacjami, bo jakoś pomijasz najprostsze rozwiązania Nie napisałeś do jakiego napędu?
Moim zdaniem na tym etapie frajdę z grzebania dałby Tobie Thorens jakiś z epoki, ale nie TD-160 bo za słaby w sumie już dla Ciebie będzie. Coś z modeli do któ®ych Pavelec uznaje, że warto dać SME... pewnie widziałeś przy okazji. Te słabsze modele to Paweł trzyma w kuchni, jak Myszor płyty. :D
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM/MC, Denon DL103R, Step-Up Sony HA-T10, Technics SL-1900, Yaqin MS30L, Sony TC-399, NAD326Bee, Luxman L-210, Zelmer ZVC31 FAQ mój wątek S:LP`s post #1, str:1.

dale
Posty: 986
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: dale » 15 lut 2018, 09:59

Darku, szukam optymalnego dla mnie rozwiązania. Kwestii napędu na razie nie podnoszę ponieważ w zależności od uzyskanych tutaj odpowiedzi będę szedł w mniej lub bardziej zintegrowane rozwiązanie, albo całkowicie "od podstaw" konstrukcję. Zależy tylko czy jest szansa na ramię które da się ustawić, i będzie trzymało te ustawienia, na wkładce MC. Jeśli np. nadawały by się ramiona od technicsów z serii BD, albo DD z kwarcem, był bym "w domu".
ps. jednak jeśli do tego aby zobaczyć różnicę między MM a MC potrzeba sprzętów innych niż te "kuchenne" od Pawła, to poddaję się, trzeba będzie negocjować miejsce w pokoju na kolejny drapak :( - co może być nie możliwe.... :(

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 5455
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: Myszor » 15 lut 2018, 10:18

A do czego ty chcesz założyć to drugie ramię dale ? Do tego philipsa ?

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7827
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: darkman » 15 lut 2018, 10:45

dale pisze:
15 lut 2018, 09:59
na kolejny drapak
Yyyy to pozmieniaj całkiem. Sprzedaj te gramofony i kup raz, a konkretnie. Pogoń te Daniele i File, chętni się znajdą.
Jakiś Linn, SME. Jelco, dadzą Ci duże zadowolenie z możliwości, ustawiania, dopasowywania i wieszania praktycznie dowolnych wkładek.
Może Luxa jakiegoś? Ostatnio się o nich mało pisze u nas. Może Kena albo Denona non Grafomanik@ choice.
A może dobre ramię już przyszłościowo z osobnym montingiem zewnętrznym do plinty jeszcze nie wybranego napędu?
Za mało danych jak dla mnie Marku. Obracanie się w słabych sprzętach w tej sytuacji nie ma wielkiego sensu, poza poznawczym rzecz jasna. Zmienić na tzw gramofon "model:i Święty spokój" i po prostu grać.
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM/MC, Denon DL103R, Step-Up Sony HA-T10, Technics SL-1900, Yaqin MS30L, Sony TC-399, NAD326Bee, Luxman L-210, Zelmer ZVC31 FAQ mój wątek S:LP`s post #1, str:1.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 27354
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: Wojtek » 15 lut 2018, 11:55

Chyba nadal najlepszy stosunek jakość/cena ma ramię od SL1200 mk2, a zarazem jest tanie.
https://north.pl/karta/ramie-do-gramofo ... -0789.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

dale
Posty: 986
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: dale » 15 lut 2018, 13:03

Philips czeka w piwnicy albo na Kumpla (na start zanim nie kupi docelowego), albo na natchnienie - nie chcę go sprzedawać bo pokrywa pęknięta i gramofon raczej mocno wątpliwej jakości (jak go oceniono kiedyś :) ).
Mój egzemplarz Daniela ma stabilne obroty, myślałem o dołożeniu mu zewnętrznego montażu regulowanego, lub wsadzeniu w nieco większą plintę. Tylko zastanawiam się czy nie będzie tu problemem pływające zawieszenie Daniela - drugie ramie było by na sztywno.
Ten Torens TP-16 wydaje się OK i cenowo do zaakceptowania, w wypadku ramienia Technicsa dochodzi konieczność dołożenia AS (chyba?) i przeciwwagi, oraz dorobienia windy. W TP-16 brakuje chyba windy tylko.

Jest jeszcze opcja budowy od podstaw - tzn. wsadzenia w plintę napędu od technicsa dd z kwarcem i dołożenia dwu ramion. Ale przy tym projekcie się nie spieszę.
Darku, zależało mi na czymś z dwoma wkładkami na raz, ponieważ nie ukrywam że z jednej strony podoba mi się i szczut i AT (mają już swoje ulubione płyty :) ) zaś z drugiej, posłuchałem jogurta MC i też zrobił na mnie wrażenie. A nie chciał bym przepinać kabli i zbyt często przekładać headshelli - jak już doszedłem do tego co lubię - zaś NUDA ma dwa niezależne wejścia MM/MC i dwa wyjścia, w lampie mam 4 wejścia - akurat na dwie wkładki, cd i odtwarzacz sieciowy.

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7827
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: darkman » 15 lut 2018, 13:23

dale pisze:
15 lut 2018, 13:03
zaś NUDA ma dwa niezależne wejścia MM/MC i dwa wyjścia
tak, ale nie ma przełącznika, ma go Rega Aria. To czym wybierzesz źródło? To nie działa tak jak selektor we wzmacniaczach.
dale pisze:
15 lut 2018, 13:03
Ten Torens TP-16 wydaje się OK
Tak tylko wskazałem na minimum, bo da się wieszać wiele wkładek, ramię średnie pod względem wagi.
Headshell TP60 - najbrzydszy shell na świecie i fixed - bardzo niewygodny. Regulacje/geometria fajne.
Ogólnie fajny TD-160 miałem, spoko i never more jak dla mnie :roll: są znacznie lepsze gramofony,
Zobacz ramię Klina - on ma fajniejsze oryginalne TP (bodaj mk2 lub + coś tam) i SME 3009.
dale pisze:
15 lut 2018, 13:03
TP-16 brakuje chyba windy tylko.
i tak i nie, bo to full manual, opuszczanie dźwignią, ale tak mechanizm jest osobno z tego co pamiętam.
BTW headshella tu nie przełożysz, bo jest zafiksowany na stałe bolcem.
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM/MC, Denon DL103R, Step-Up Sony HA-T10, Technics SL-1900, Yaqin MS30L, Sony TC-399, NAD326Bee, Luxman L-210, Zelmer ZVC31 FAQ mój wątek S:LP`s post #1, str:1.

dale
Posty: 986
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: dale » 15 lut 2018, 13:47

MC nie zamierzałem w dodatkowym ramieniu zmieniać :) Raz ustawić i słuchać. Zaś co do nudy, to do niej można podłączyć na raz i wkładkę MM i MC, następnie obie podpinam do dwu wejść wzmacniacza lampowego MISSE i tam sobie selektorem wybieram co słucham MM/MC/CD?DAC :) Taki to szczwany plan zrodził się którejś bezsennej nocy - zaś rozwiązanie Klina chętnie zobaczę tylko musze w domu, na spokojnie wątek znaleźć :)

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1814
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: klin » 15 lut 2018, 14:34

darkman pisze:
15 lut 2018, 13:23
Zobacz ramię Klina - on ma fajniejsze oryginalne TP (bodaj mk2 lub + coś tam) i SME 3009.
dale pisze:
15 lut 2018, 13:47
zaś rozwiązanie Klina chętnie zobaczę tylko musze w domu, na spokojnie wątek znaleźć
Nie, nie...to nie u mnie. Ja na moim Thorensie mam tylko jedno ramię zamontowane - SME 3009.
dale pisze:
15 lut 2018, 13:03
Tylko zastanawiam się czy nie będzie tu problemem pływające zawieszenie Daniela - drugie ramie było by na sztywno.
Myślę, że to zły pomysł. tez o tym myślałem przy moim Thorensie ale mi to wybito z głowy. Albo wszystko razem pływa albo wszystko na sztywno. :cry:

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 27354
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: Wojtek » 15 lut 2018, 15:39

dale pisze:
15 lut 2018, 13:03
w wypadku ramienia Technicsa dochodzi konieczność dołożenia AS (chyba?) i przeciwwagi, oraz dorobienia windy.
Racja, wkleiłem link do samej rurki, ale trzeba dołożyć jeszcze podstawę ramienia i przeciwwagę, bo to oddzielne części.
Można też kupić kompletne ramię z demontażu np. https://www.ebay.com/itm/Technics-1200- ... SwpRRWoCRz

Masz windę, AS i wygodne VTA w komplecie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

ahaja
Posty: 1045
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: ahaja » 15 lut 2018, 16:10

Najtaniej to będzie unipivot.
Castowarama, kawałek listewki albo ze składu modelarskiego coś sztywnego, kawałek gwoździa, ciężarek etc.
Jest mnóstwo takich projektów w sieci.
Inne pytanie ... jak to zagra ... :-)

Jak jest zawiecha pływająca to talerz musi być na tej samej platformie co ramię. Silnik osobno. No chyba, że to DD.

dale
Posty: 986
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: dale » 15 lut 2018, 18:14

Ok, to pozostaje jedyne i sensowne rozwiązanie konstrukcja od podstaw :) Czyli najpierw kończę składanie nudy, a potem zabieram się za gromadzenie złomu (Paweł, wiem że się nie kalkuluje... ale chyba tego "nie rozchodzę" :) ).

ps. Bardzo dziękuję za wsparcie i porady Panowie :)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 27354
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię do gramofonu - najtańszym kosztem?

Post autor: Wojtek » 18 lut 2018, 01:51

dale pisze:
15 lut 2018, 18:14
Ok, to pozostaje jedyne i sensowne rozwiązanie konstrukcja od podstaw :)
Pogadaj z Pawelcem zanim zaczniesz coś ćwiczyć w tym kierunku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268