Jakie phono stage do złożenia?

Klamoty domowej roboty
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Re: Jakie phono stage do złożenia?

Post autor: Jaculek »

Ja też nie. Tylko rzucił mi się w oczy mniejszy NF ale faktycznie brak jest klasy BL czyli będzie mniejsze wzmocnienie (gmmax właściwie). Czyli jednak "lepszość" 208 jest wątpliwa.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Radiofan

Post autor: Radiofan »

Pomierzyłem teraz rozrzut 2sk209 w dwóch kanałach, tj. 8 szt. Wszystkie zostały wzięte, jak leci, z rolki. Skrajne sztuki nie przekraczają 0,2 mA ... czyli dość dobrze. Otworzyłem - dla zabawy - 100 sztuk 2sk170 bl, z ciekawości zobaczę, ile uda się dobrać kwartetów, tak prawie na 0 rozrzutu, czyli dość dokładnie.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Radiofan pisze:
08 sie 2024, 20:49
jeden mój set 2sk170BL, czyli tu 100 sztuk
O Panie, to jak worek złotych monet.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Radiofan

Post autor: Radiofan »

Zamówiliśmy w sumie parę tysięcy i cena była okazyjna, bo trafiliśmy na wyprzedaż poważnego dystrybutora a do tego, po negocjacjach, doszła potężna zniżka (trzeba było zwiększyć zamówienie), więc grzechem było zmarnować taką okazję.
yacool

Post autor: yacool »

EAR834 - kupiłem z lenistwa polutowaną wersję chińską i - z dobrymi lampami - grała tak dobrze, że kupiłem czystą PCB i zmontowałem ponownie na lepszych, dobieranych elementach. Ta konstrukcja to perełka, niestety tylko MM.

Gdyby ktoś chciał - odsprzedam działającą płytkę chińską z tej operacji, zapraszam na priv.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Im dłużej przyglądam się na schemat Pearl wersji 3 tym się bardziej dziwię.
Tranzystor Q5 ma w bazie rezystancję zastępczą 5 k i jej szum się sumuje z sygnałem. W jakim stopniu to kwestia do rozważenia.
Zasilanie przefiltrowano przez R19 i C7 a potem dołożono R21 w bazie ze swoim napięciem szumów, wzmocnionym prądowo Q8, czyli mamy nadal napięcie szumów R21 ale po wtórniku czyli o mniejszej rezystancji wyjściowej filtrowane C6 i jego biedną rezystancją wewnętrzną.
Jak mamy R4-R7 to naprawdę potrzeba R8? :roll: nie dało się tego zmodyfikować i wprowadzić nfb bezpośrednio w żródła?
Potem wzmacniacz odwracający U1A pracuje ze względnie niską impedancją na wyjściu i dobrze by miał takie zdolności a to nie jest takie oczywiste, szczególnie, że impedancja spada wraz ze wzrostem f z uwagi na człon R13 C3. Opamp powinien mieć dodatek do wynagrodzenia za szkodliwe warunki pracy
Dokładanie dopalacza na wyjściu ze swoimi wadami wprowadzając końcówkę wzmacniacza w klasę A też jest mocno dyskusyjne.
Jakby to był projekt mojego pracownika to by musiał mi jeszcze na kilka innych niewygodnych pytań odpowiedzieć. Szczęśliwie nie jestem aktualnie niczyim szefem :D i nie mam chyba wrogów :whistle:
Wiele fabrycznych uznanych konstrukcji ma wady i to często większe :mrgreen:
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Ukaniu pisze:
20 sie 2024, 03:21
Im dłużej przyglądam się na schemat Pearl wersji 3 tym się bardziej dziwię.
Tranzystor Q5 ma w bazie rezystancję zastępczą 5 k i jej szum się sumuje z sygnałem. W jakim stopniu to kwestia do rozważenia.
Zasilanie przefiltrowano przez R19 i C7 a potem dołożono R21 w bazie ze swoim napięciem szumów, wzmocnionym prądowo Q8, czyli mamy nadal napięcie szumów R21 ale po wtórniku czyli o mniejszej rezystancji wyjściowej filtrowane C6 i jego biedną rezystancją wewnętrzną.
Jak mamy R4-R7 to naprawdę potrzeba R8? :roll: nie dało się tego zmodyfikować i wprowadzić nfb bezpośrednio w żródła?
Potem wzmacniacz odwracający U1A pracuje ze względnie niską impedancją na wyjściu i dobrze by miał takie zdolności a to nie jest takie oczywiste, szczególnie, że impedancja spada wraz ze wzrostem f z uwagi na człon R13 C3. Opamp powinien mieć dodatek do wynagrodzenia za szkodliwe warunki pracy
Dokładanie dopalacza na wyjściu ze swoimi wadami wprowadzając końcówkę wzmacniacza w klasę A też jest mocno dyskusyjne.
Jakby to był projekt mojego pracownika to by musiał mi jeszcze na kilka innych niewygodnych pytań odpowiedzieć. Szczęśliwie nie jestem aktualnie niczyim szefem :D i nie mam chyba wrogów :whistle:
Wiele fabrycznych uznanych konstrukcji ma wady i to często większe :mrgreen:
Łukasz daj żyć o poranku :shock: :shock: :shock: .
Po przeczytaniu tego i próbie zrozumienia już zaoszczędziłem na kawie.
Jak chińszczyzna albo japonistyka :lol: :lol: :lol: .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
ODPOWIEDZ