może odwiedzisz mnie trochę wcześniej niż po wakacjach
Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
Dzięki uprzejmości Marka ostatnio miałem przyjemność przetestować kilka preampów lampowych stworzonych przez Misse. Kilka dni temu trafił do mnie preamp ANK L3 w wersji Top, czyli konstrukcja złożona „na bogato”. Jako, iż poprzednio miałem do czynienia z innymi konstrukcjami lampowymi miałem mniej więcej rozeznanie jak brzmią w mojej konfiguracji sprzętowej (patrz stopka). ANK jest gabarytowo znacząco większy od AN, Marantza czy Shure’a, które u mnie gościły. Czarna wersja kolorystyczna powoduje, że większe wymiary nie rzucają się bardzo w oczy, tym bardziej, że resztę sprzętu też posiadam w tej tonacji. Pierwsze uruchomienie przedwzmacniacza…do odsłuchu na pierwszy ogień użyłem płytę Rosy Passos z basistą Ronem Carterem Entre Amigos (Chesky Records), którą doskonale znam jako, że jej także słuchałem z wpiętymi w tor poprzednimi preampami do Marka. Od razu pierwsza uwaga, ANK jest bardzo wrażliwy na niedoskonałości (zakłócenia) sieci elektrycznej, słabości toru i gramofonu. Sporo czasu zajęło mi np. zdiagnozowanie dlaczego mam nieprzyjemny przydźwięk w głośnikach przy mocniejszym rozkręceniu gałki głośności dużo większy niż standardowy, wynikający z uwarunkowań konstrukcyjnych preampa lampowego. Winowajcą okazał się zasilacz impulsowy do zasilania lampki LED-owej. Druga uwaga to ANK musi mieć mocny sygnał z wkładki (na co zwrócił z resztą uwagę Marek podczas naszych pogadanek telefonicznych). Na pierwszy ogień, nieświadomy tej cechy preampa podłączyłem wkładkę Technics EPC-205 mk3 której napięcie wyjściowe to 2 mV, czyli niewiele jak na MM-kę. Mocniejsze podkręcenie gałki głośności, naturalne w przypadku tak małego napięcia wkładki spowodowało wzmocnienie także szumów tła, nie było to jakieś drastycznie przeszkadzające, lecz słyszalne. Zmieniłem wkładkę na Nagaokę MP-200 (napięcie wyjściowe 4 mV) i jest dużo lepiej. Co do jakości dźwięku ANK Top…niby gra normalnie, kulturalnie, delikatnie ciepło i miło, bas schodzi nisko (bardzo mocna strona ANK), jest go tyle ile potrzeba i wtedy, kiedy trzeba, równowaga tonalna jest jak najbardziej zachowana, średnica i wysokie tony na swoim miejscu. Jednak ma coś w sobie w porównaniu do ww. wymienionych, testowanych przeze mnie pre, coś nieuchwytnego, trudnego do zdefiniowania coś takiego, że wiedziałem, że ANK zagości u mnie na dłużej. Do głowy przychodzi mi zestawienie wszystkich wymienionych przeze mnie przymiotów a to wszystko razem wzięte owiane jest mgiełką wyrafinowanej muzykalności, percepcji dźwięków poprzez pryzmat swego rodzaju wytworności, dostojności i elegancji. I najważniejsze, daje niesamowitą frajdę ze słuchania muzyki. Proszę wybaczyć, lecz nie jestem mocny w opisywaniu subiektywnych wrażeń, w każdym razie według mnie jest to świetna konstrukcja nie mniej wydaje się, że jest wymagająca w aplikacji, raczej nie dla początkującego audiofila/melomana o ile nie dysponuje odpowiedniej klasy sprzętem i stosowną wiedzą.
Serdeczne podziękowania dla Misse za dostarczenie ANK , za cierpliwość o objaśnianiu niuansów budowy i eksploatacji konstrukcji lampowych i za możliwość posłuchania fajnych sprzętów a także dla Kolegów, którzy do mnie przesłali pozostałe preampy.
Załączniki
Yamaha GT-2000, Sony PS-X4, Technics SL-1500C, Phasemation PP-200, AT33PTG, Ortofon Rondo Blue, ANK L3 Top by Misse, MaCaBRiaa, NUDAmini, Ortofon VERTO, Unison Unico Due, Denon PMA-1510AE, Shanling ET3, Lehmannaudio Linear, Opera Grand Mezza, MA Bronze 6
Muszę powiedzieć, że gra AN absurd, nie będę się rozpisywal
Ale jest super, fortepian kontrabas trąbka palce lizać
Tylko poznański Rozsądek mówi mi nie kupuj
Q.wa to co ANK absurd zrobił z moim torem to jest poezja, już driver na JJ pokazał pazur ale to co usłyszałem na TFK spowodował opad szczęki, do tej pory zębów szukam po podłodze, ładnie wszystko siadło z Sylvania na wzmacniaczu
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo