[Przedwzmacniacz] Nuda mini - relacja z budowy
- azael
- Gramofon: PS-X7, TS850
Re: [Przedwzmacniacz] Nuda mini - relacja z budowy
Dziękuję za uwagi, dzisiaj jadę nadać Depeche, sprawdzę jutro po pracy. Dobrze jak ktoś inny chłodnym okiem rzuci na tą plątaninę. 

Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Panowie, przepraszam jeśli o banał pytam, ale nie udało mi się znaleźć informacji 
Jaki mają symbol ew. wymiary obudowy z modus shopu te z serii galaxy ?
Czy do zasilacza dać gniazdo c14 z wbudowanym filtrem czy zwykłe "bo zasilacz i tak ma filtry" ? Jeśli z filtrem, to na co zwrócić uwagę (np. ile amper?)
ps. gdzie mogę dostać takie oploty tekstylne na kabel? Bo szukałem, ale wyskakuje mi tylko jakiś badziew na allegro

Jaki mają symbol ew. wymiary obudowy z modus shopu te z serii galaxy ?
Czy do zasilacza dać gniazdo c14 z wbudowanym filtrem czy zwykłe "bo zasilacz i tak ma filtry" ? Jeśli z filtrem, to na co zwrócić uwagę (np. ile amper?)
ps. gdzie mogę dostać takie oploty tekstylne na kabel? Bo szukałem, ale wyskakuje mi tylko jakiś badziew na allegro

- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
http://www.modushop.pl/744,galaxy-gx187 ... 187n-.html
Ja brałem taki z allegro i nie jest to "badziew"

http://allegro.pl/peszel-oplot-czarny-4 ... MGQ3YmQ%3D
- dale
Dzięki bardzo
Oplot sprawdzę z domu, z firmy nie mam dostępu do alle
Być może go przegapiłem 
A jak robić z gniazdem zasilania? Z filtrem czy bez
?

A jak robić z gniazdem zasilania? Z filtrem czy bez

- klin
Ja się nie znam ale nie mam żadnego filtru w gnieździe. Tylko bezpiecznik po drodze.
Może chłopaki coś dodadzą w tym temacie ale Ahaja już tam wszystko filtruje później kaskadowo (czy jakoś tak)
Może chłopaki coś dodadzą w tym temacie ale Ahaja już tam wszystko filtruje później kaskadowo (czy jakoś tak)

- chudy_b
- dale
Dzięki bardzo
Obudowy zamówione, trafo 2x18V 50VA też, gniazda, przełączniki itp. również
Jeszcze tylko opampy, ale to za jakieś 2-3 tygodnie. Pewnie wezmę na początek standard polecany przez Krzysztofa, zaś jak się dorobię pełnego toru, łącznie z MC, przyjdzie pora na eksperymenty w postaci zmiany ustawień i zacznę czytać o innych wzmacniaczach operacyjnych, ale na razie to dla mnie czarna magia i macanie we mgle.

-
Dale
Ino zerknij na moje zdjęcia - jak set powinien być poskładany by wszystko weszło zgodnie ze sztuką.
Ino zerknij na moje zdjęcia - jak set powinien być poskładany by wszystko weszło zgodnie ze sztuką.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To po co ty składasz Nudę jeśli tak późno chcesz z niej faktycznie korzystać? I nie, nie chodzi mi tu o MC ani o zmianę op-ampów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Tym bardziej że w mc nie ma żadnych ustawień.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- dale
Panowie, z tego co wiem, Nuda ma możliwości ustawienia parametrów pracy. Ale są też parametry optymalne dla danej wkładki (przynajmniej tak to widzę na podstawie tego co wyczytałem i sprawdziłem namacalnie na namiastce regulacji jaką daje mi Rotel). Ale teraz trafiają się wpisy że zmiana tych parametrów (na inne niż sugerowane) potrafi dać efekt pozytywny - zależy od toru. Dodatkowo mamy kilka marek "chwalonych" opampów. Chciałbym też na własne uszy spróbować usłyszeć różnicę między nimi. Ale żeby usłyszeć różnicę muszę osłuchać się z tym co mam na starcie. Żeby mieć punkt odniesienia.
Festina lente, jak mawiają
Spiesz się powoli.
Tylko ciągle mam dylemat jak bez rujnowania budżetu domowego i zastawiania wszystkich szafek uzyskać dwa ramiona aktywne na raz. Dwa gramofony raczej odpadają. Na konstrukcję autorską klasy gramofonu Pawelca raczej mnie nie stać, ramiona przyzwoitej klasy, te które widziałem dostępne, też kosztują niemało... Ale to temat na inny wątek
Festina lente, jak mawiają

Tylko ciągle mam dylemat jak bez rujnowania budżetu domowego i zastawiania wszystkich szafek uzyskać dwa ramiona aktywne na raz. Dwa gramofony raczej odpadają. Na konstrukcję autorską klasy gramofonu Pawelca raczej mnie nie stać, ramiona przyzwoitej klasy, te które widziałem dostępne, też kosztują niemało... Ale to temat na inny wątek

- klin
-
- Gramofon: Denon Dp47f
Kupiłeś Nudzie kwiatki na walentynki ? 

Denon DP 47F - Denon DL-160 / MC Denon DL-103 / Audio Physic Tempo 25 / Hegel H20 / Hegel P20 / Hegel CDP4mk2
- klin
Trza ją sposobem...
Tak swoja droga to spodobało mi się to lutowanie smd - rewelacja! Nie trza nic obcinać, łatwiej wylutowac w przypadku pomyłki.

Tak swoja droga to spodobało mi się to lutowanie smd - rewelacja! Nie trza nic obcinać, łatwiej wylutowac w przypadku pomyłki.
- SimonTemplar
Fajne, fajne tyle że wymaga pewniejszej rączki jak lutujesz zwykłą lutownicą małe elementy

Z tym "łatwiej wylutować" to też bywa różnie szczególnie jak masz element smd z kilkoma nogami. Wtedy tasiemka, pompka lub właśnie HotAir (dla doświadczonych) o piecach smd nie wspominając

Sorry Klin za tą małą dygresję