Czym odnowić aluminium?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Czym odnowić aluminium?
Nie no jak skończysz to się pochwal Frankensteinem, bo to zawsze ciekawe tematy.
Unitra klub jakąś reprezentację lojalną ma więc będzie poklask i cmokanie na pewno, chociaż puryści mogą się obrazić.
Unitra klub jakąś reprezentację lojalną ma więc będzie poklask i cmokanie na pewno, chociaż puryści mogą się obrazić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Ja to popieram. Nie wszystko zawsze musi się "kalkulować". Za to można się czegoś nauczyć, coś popsuć i naprawić. A jak się uda, to mieć satysfakcję. Nie ważne czy to Bambino, Adam czy Thorens. Ja relacje chętnie poczytam. A co do aluminium, to trudny temat. Kiedyś próbowałem wyczyścić kropki z talerza i odpuściłem. Nic delikatnego nie chciało tego brać, a agresywne metody tylko pogorszyły by sprawę.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
No właśnie też dochodze do takich wniosków po lekturze różnych for, jak również przypomniałem sobie perypetie z przed ponad 10 lat, jak czerniłem różne stopy aluminium (wiatrówki - tzw ZnAl). Domyję i zostawię, jak jest.
Ok, żeby nie było że focha strzeliłem

Ja purystów rozumiem, dlatego szukałęm egzemplarza który miał takie uszkodzenia, raz że cena, dwa nie niszczyłęm zabytku. Na pewno też po ustawieniu, wrzucę jakieś pliki dźwiękowe zgrane w bezstratnych formatach, choć zdaję sobie sprawę jak obnaży to wszelkie wady. Ale ciekaw ich jestem, zwłaszcza że część można będzie poprawić.
No właśnie to w pewnym wieku zaczyna miec znaczenie.
-
Adam nie jest dla wszystkich.
Adam jest dla sentymentalnych freaków, którzy kochają "starocie" i ich nieprzebrzmiałe piękno... Nostagiczne wspomnienia i "stare analogowe brzmienie". Czasem ważniejszy jest
klimat niż odsłuch. Nie o to tu chodzi.
Dale ma rację!
Pzdr.,
M.
Adam jest dla sentymentalnych freaków, którzy kochają "starocie" i ich nieprzebrzmiałe piękno... Nostagiczne wspomnienia i "stare analogowe brzmienie". Czasem ważniejszy jest
Dale ma rację!
Pzdr.,
M.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Przecież całe to forum kręci się wokół staroci i analogowego brzmienia. Większość ma tu jakieś sentymenty i na pewno ceni sobie klimat czarnych krążków.Maciek Zet pisze: ↑05 sty 2023, 21:55Adam nie jest dla wszystkich.
Dale ma rację!
Pzdr.,
M.
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Mój kolega ma chyba trzy polskie gramofony (jeśli nie więcej) a do tego z 10 polskich wzmacniaczy, magnetofony i inne cuda polskiej techniki. Ostatnio kupił takie coś.... gdzieś tam już wrzucałem ale wrzucę jeszcze raz. Kolega nie zamierza kupować "zachodniego" sprzętuMaciek Zet pisze: ↑05 sty 2023, 21:55Adam nie jest dla wszystkich.

Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
- dale
Polska w wielu wypadkach wzorowała się na rozwiązaniach zachodnich, elektronika często była projektowana bezkompromisowo, natomiast potem, na etapie wykonania były oszczędności i zastępowanie elementów, ale teraz mając zaplecze sprzętowe i dostęp do dobrej elektroniki, można to wszystko doprowadzić do właściwego stanu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Unitra klubowicz aż do grobu!
Powiedz jeszcze że jeździ polskim Fiatem

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Dokładnie. Dawno temu miałem magnetofon Etiudę i mimo iż często się psuła brzmiała dobrze
No właśnie. Namawiam od dłuższego czasu kolegę na ostry eksperyment z Radmorerm ( bo ma ich 3 sztuki) aby do jednego z nich wstawił nową elektronikę bo coś mi się wydaje że tak zrobiony Radmor mógłby zaskoczyć brzmieniem no ale on nie lubi ingerować

Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
-
- amrowek
spróbuj wyczyścić chusteczkami nawilżonymi od okularów , dobrze tym poleruje się ramie gramofonu 

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- dale
Bardzo przydatna informacja

Jasne, to przez fartuszki w szkole

-
Nie dziwię się człowiekowi 
Na zdjęciu magnetofon Marcin - kolejne marzenie z dawnych czasów - biały kruk albo nawet jednorożec, który widziałem na żywo tylko raz
Na marginesie - jest masę takiego sprzętu i polskiego i zagranicznego z lat minionych, który najchętniej zgromadziłbym w pokoju odsłuchowym.
Codziennie włączałbym muzę z czego innego
Pzdr,.
M,

Na zdjęciu magnetofon Marcin - kolejne marzenie z dawnych czasów - biały kruk albo nawet jednorożec, który widziałem na żywo tylko raz

Na marginesie - jest masę takiego sprzętu i polskiego i zagranicznego z lat minionych, który najchętniej zgromadziłbym w pokoju odsłuchowym.
Codziennie włączałbym muzę z czego innego

Pzdr,.
M,
-
Sie wie, nie trzeba o tym mówić - napisałem to w odniesieniu do krytyki Adama i określenia go mianem badziewia a w uzupełnieniu i poparciu Kolegi Dale'aPeter007 pisze: ↑05 sty 2023, 22:04Przecież całe to forum kręci się wokół staroci i analogowego brzmienia. Większość ma tu jakieś sentymenty i na pewno ceni sobie klimat czarnych krążków.Maciek Zet pisze: ↑05 sty 2023, 21:55Adam nie jest dla wszystkich.
Adam jest dla sentymentalnych freaków, którzy kochają "starocie" i ich nieprzebrzmiałe piękno... Nostagiczne wspomnienia i "stare analogowe brzmienie". Czasem ważniejszy jest klimat niż odsłuch. Nie o to tu chodzi.
Dale ma rację!
Pzdr.,
M.

Taka uwaga na marginesie, bez dodatków - po prostu.
Lekki patosik i tyle - Adam forever

Pzdr.,
M.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Ale Adam w odniesieniu do całokształtu forum jest badziewiem i gloryfikowanie go na siłę można porównać do wynoszenia pod niebiosa poloneza. Auto niby sentymentalne i pożądane kolekcjonersko ale użytkowo to szrot