Ramię 12 cali.
- zelazny
- Peliks
- Gramofon: Składak
Re: Ramię 12 cali.
Dzięki za dobre słowo Marku

To ramię zrobiłem dla frajdy i sprawdzenia czy się DA poprostu ! Docelowo chcę zainstalować Denona DA-308. Są dostępne w japonii ale wiadomo jak teraz z wysyłkami, więc cierpliwie czekam

Antykating mam na biurku ale nie zamontowałem bo Mistrz Pawelec mi odradził ze względu na ciężar ramienia i wkładek na nim wieszanych.
Dorobiłem nowy balast (w pierwotnym zabrakło "drobnych" 30 gramów

Pozdrawiam. Marek.
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
- Pawelec
Marek, nie odradziłem tylko wspomniałem, że te 2,9 g AS nie wniesie wiele przy dużej ME ramienia i sztywnych wkładkach. Zawsze jednak docelowo możesz dodać AS gdy na płytach testowych wyjdą jakieś kwiatki.
PS. I poproszę nie nabijaj się ze mnie takimi przedrostkami

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Peliks
O przepraszam, ale to z szacunku dla Twojej osoby i nie śmiałbym się nabijać

-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
- BlackDevil
- Gramofon: S600
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Fajny pomysł i samo wykonanie. Brawo za inwencję 

Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Jako nowy właściciel tego ramienia, zanim powiercę plintę i zamocuję chciałbym się upewnić w kilku kwestiach, wynikających prawdopodobnie z mojej niewiedzy
.
Zauważyłem że kąt pomiędzy osią główki ramienia a osią rurki jest inny niż na wskazanym rysunku. Dodatkowo nie zgadzają mi się długości odcinków rurek w analogicznych odcinkach rysunku. Domyślam się że w związku z tym, jeśli umocuję je we wskazanej odległości od szpindla talerza, szlag trafi poprawne ustawienie dla ramienia z rysunku.
W związku z tym prosił bym o podpowiedź:
- czy coś pokręciłem i mogę montować śmiało w odległości wskazanej na rysunku
- czy przywrócić ramię do pierwotnej długości poprzez usunięcie drewnianej przedłużki (czy wtedy nie zmienią się parametry ramienia bo dojdzie waga łącznika i zmienią się parametry fizyczne rurki)
- czy odpuścić temat i zamiast tego ramienia montować najtańszy model ramienia Regi (ok 1400 pln na allegro)

Zauważyłem że kąt pomiędzy osią główki ramienia a osią rurki jest inny niż na wskazanym rysunku. Dodatkowo nie zgadzają mi się długości odcinków rurek w analogicznych odcinkach rysunku. Domyślam się że w związku z tym, jeśli umocuję je we wskazanej odległości od szpindla talerza, szlag trafi poprawne ustawienie dla ramienia z rysunku.
W związku z tym prosił bym o podpowiedź:
- czy coś pokręciłem i mogę montować śmiało w odległości wskazanej na rysunku
- czy przywrócić ramię do pierwotnej długości poprzez usunięcie drewnianej przedłużki (czy wtedy nie zmienią się parametry ramienia bo dojdzie waga łącznika i zmienią się parametry fizyczne rurki)
- czy odpuścić temat i zamiast tego ramienia montować najtańszy model ramienia Regi (ok 1400 pln na allegro)
- mrcnoos
- Pawelec
Marek, tak jak rozmawialiśmy dawno temu przypomnę w skrócie. Jeżeli uparcie chcesz to ramię zamontować to określ jego długość efektywną i overhang na podstawie tabeli, którą Ci przesłałem (chyba
) . Są tam wartości wynikające z czystej matematyki. Nie patrz na wartość offsetu bo to ramię jest "wykonane doświadczalnie
" . Jak ustalisz dzięki temu odległość "pivot - szpindel" to wierć dziurę i dla tych wartości wykonaj szablon (dalej nie zwracając uwagi na offset) a następnie kręcąc wkładką w główce dopasuj ustawienie. Jakoś zagra.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
- mrcnoos
Istotne jest aby uzyskać styczność igły (wiadomo, że zawsze będzie minimalna odchyłka) z punktami kontrolnymi na płycie.
Czy zachowując ten warunek masz jeszcze miejsce do zamontowania ramienia? Czy masz już przygotowane i przeróbka nie wchodzi w rachubę?
Czy zachowując ten warunek masz jeszcze miejsce do zamontowania ramienia? Czy masz już przygotowane i przeróbka nie wchodzi w rachubę?
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Właśnie zobaczę, bo nic jeszcze nie wiercone a miejsca kawałek jest. Jak tylko znajdę tabelę:)
No właśnie wysłałem PW, bo gdzieś nie mogę jej znaleźć

- Peliks
Ramię nr 2.
Teraz zabrałem się "na poważnie" .
Kupiłem zdezelowanego Telefunkena S500 i pozyskałem ramię Ortofon AS 212 z połamanym mocowaniem łożysk pionowych i brakującą przeciwwagą.
Nie chciałem wyważać otwartych drzwi więc geometria to AS 309 opracowane przez Alfreda Bokranda. Udało mi się zachować wszystkie wymiary z dokładnością 0,5 mm. Co uważam za wynik doskonały zważając że robiłem to w czysto amatorskich warunkach.
Do oryginalnego projektu wprowadziłem kilka zmian. Największa to ramię przeciwwagi jest amortyzowane teflonem a przeciwwaga jest bardziej "cywilizowana" i działa na gwincie.
Oczywiście musiałem przerobić plintę bo przy jej budowie nie przewidziałem ramienia 12,5 cala.
Dziś ramię złożyłem i zamontowałem w gramofonie. Jedyny problem jaki się ujawnił (dość łatwy do ogarnięcia) to za wysoka winda (2-3mm). Jutro to poprawię (znaczy skrócę windę) i poskładam resztę gramofonu a w weekend płyta testowa i testy, odsłuchy.....
Teraz zabrałem się "na poważnie" .
Kupiłem zdezelowanego Telefunkena S500 i pozyskałem ramię Ortofon AS 212 z połamanym mocowaniem łożysk pionowych i brakującą przeciwwagą.
Nie chciałem wyważać otwartych drzwi więc geometria to AS 309 opracowane przez Alfreda Bokranda. Udało mi się zachować wszystkie wymiary z dokładnością 0,5 mm. Co uważam za wynik doskonały zważając że robiłem to w czysto amatorskich warunkach.
Do oryginalnego projektu wprowadziłem kilka zmian. Największa to ramię przeciwwagi jest amortyzowane teflonem a przeciwwaga jest bardziej "cywilizowana" i działa na gwincie.
Oczywiście musiałem przerobić plintę bo przy jej budowie nie przewidziałem ramienia 12,5 cala.
Dziś ramię złożyłem i zamontowałem w gramofonie. Jedyny problem jaki się ujawnił (dość łatwy do ogarnięcia) to za wysoka winda (2-3mm). Jutro to poprawię (znaczy skrócę windę) i poskładam resztę gramofonu a w weekend płyta testowa i testy, odsłuchy.....
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Szacun Marku
.

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650