a może całą obudowę testową zrobić z kanalizy pcv 180mm ?
trójnik
do góry rura 1/3 długości
do dołu 2/3 długości
od przodu głośnik
na dole kolano + przejścówki na 100mm i długością na dole 100ką próbować stroić
a może całą obudowę testową zrobić z kanalizy pcv 180mm ?
Szampana z kawiorem za 60zeta się nie spodziewałem...
Mam chwilę to skrobnę Ci kilka wskazówek bo szerokopasmowce mają swój charakter i dobrze byłoby co nieco wiedziec jak sam nie masz z nimi doświadczeń. Mi kilka przez ręce przeszło i troszke na nich podłubałem więc cos tam wiem i byc może moje doswiadzenia pomoga Ci podjąć decyzję. Już kiedyś gdzieś tu na forum pisałem, że nie uda się zbudować na jednym przetworniku kolumn, które samodzielnie pokryją w zadowalający sposób całe pasmo. Podtrzymuję tą tezę pomimo, iż już ktoś podczas tamtej dyskusji wstawiał przykład kolumn szerokopasmowych w cenie auta klasy premium z wnioskiem - że można ale to kwestia ceny. No niestety nie. Owszem zbudujesz na szerokopasmowcu kolumny zachwycające - i jak można poczytać recenzje - jakby muzyk stał koło Ciebie i grał na żywo. Akurat z tym sie zgadzam tyle, że bardzo zależy na czym ten muzyk gra. Jeżeli będzie to muzyka poważna i instrumenty takie jak skrzypce, saksofon, klarnet, fortepian itp. a przede wszystkim ich całe składy to dobre szerokopasmowce w linii, hornie czy labiryncie potrafią zniszczyć wszystko inne. Żadna kolumna wielodrożna nie zagra tak dobrze jak one. Problem zaczyna się jak na takie kolumny zapodasz rocka czy tam zwykły pop a o elektronice nawet nie wspomnę - usłyszysz coś, co przypomina... Megafon... Mniej lub bardziej w zależności od jakości i wyrafinowania kolumn ale przy dużych i sprawnych membranach zawsze z pewną megafonową manierą. I żadne pieniądze tego nie zmienią. Niestety ale do dużej sprawności potrzeba dużej membrany. Duża membrana to też niezłe zejście i stosunkowo łatwo uzyskać fajny basik ale im większa membrana tym góra zostaje bardziej w tyle i jest mocniej poszarpana, więc albo korekta filtrem (linearyzacja) albo dołożenie tweetera.
Nie tylko poważnej bo i do klasycznego jazzu, bluza, muzyki instrumentalnej a nawet starego hard rocka, pamiętam słuchałem jakieś stare kawałki Judasz Priest. Muza zawsze bardzo namacalna, ma się wrażenie bliskiego obcowania z muzykami i pewnie z powodu tej bliskości np. trąbka może zabić
Wietnamskiego akurat nie znamLatro pisze: ↑27 gru 2021, 21:54[youtube]https://youtu.be/w2lvBtIIn_w[/youtube]
Jak znasz wietnamski to on ma duży wybór![]()
No gdzieś tam mam. Już kiedyś miałem kolumny na tych głośnikach, gdzieś tu na forum są fotki tych prowizorycznych, paskudnych brzydactw. Wymiary takie same jak w oryginale więc parametrami głośnika się nie przejmowałem, ani programami do budowy kolumn