Hiraga La Prepre

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Re: Hiraga La Prepre

Post autor: Jaculek »

Peliks pisze:
10 mar 2025, 11:44
W czasie moich testów porównawczych wielokrotnie wyłączałem/włączałem Hiragę przy włączonym wzmacniaczu (Cayin A-88T/Audiolab 8200) i nic się nie wydarzyło ani też nic niepokojącego nie usłyszałem w głośnikach.
Wg mnie, musi wystąpić nieszczęśliwy zbieg okoliczności, żeby wystąpiły szkody.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

Czyli opcja jest.
To ja poczekam, może zrobisz wersję z regulacją GAINu :D
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
Jaculek

Do pewnego stopnia gain się sam reguluje. Im większa impedancja wkładki tym jest mniejszy. Przy 200 omach wzmocnienie wynosi 16dB (podczas gdy przy 40 omach 26dB)
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

Czyli mnie by interesowało to wzmocnienie 16dB ale przy impedancji wkładki 24 Ohm
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Post autor: wydra »

Kondensator na wyjściu jest skutecznym zabezpieczeniem przed stukiem w głośnikach. Stuki powoduje napięcie DC którego on nie przepuści, poza tym to przypadłość wg mnie układów z symetrycznym zasilaniem kiedy to nie równo opadnie zasilanie i ta różnica pojawi się na wyjściu :)
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Awatar użytkownika
Jaculek

Każda zmiana napięcia, w tym także skok DC, przechodzi przez kondensator. W przypadku La Prepre sygnał brany jest z części układu, gdzie cały czas występuje napięcie stałe więc po włączeniu (i wyłączeniu) zawsze na wyjściu pojawia się impuls.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Melduję że strzelające bateryjkowe prepre wylądowało u mnie :morda:
Wyciągając wnioski z doświadczeń poprzedników oraz ostrzeżeń konstruktora, postawiłem sobie gaśnicę obok sprzętu, tak na "wszelki wszelki" :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jaculek

Dzięki Wojtku za informację.
Sprawa stukania w głośniki jest w trakcie ogarniania (oczywiście nie w tym wędrownym egzemplarzu).
Pierwsze postępy już są. Udało mi się zmniejszyć wielkość impulsu 20x, przez zmniejszenie sposobu włączania. Praktycznie zniknął trzask, pozostało głuche pukniecie i widoczny ruch membran głośników niskotonowych. Wydaje się, że poziom jest bezpieczny dla kolumn i wzmacniaczy (oczywiście nie "odkręconych" na maksa). Mam już też gotowy projekt wyciszania wyjścia na kilka sekund po włączeniu, bez użycia dużej ilości energii (czyt. bez przekaźnika).
Jacek 1972t

Post autor: Jacek 1972t »

Wczoraj miałem przyjemność gościć u siebie kolegę Jacka, oczywiście serdeczne dzięki Jacek za przyjęcie zaproszenia.

Takie spotkanie, to okazja do poruszenia wielu ciekawych tematów.

Również i tym razem było o czym pogadać, natomiast tematem przewodnim, był nowy projekt Jacka opisywany w tym wątku, który może poszerzyć możliwości przedwzmacniaczy z sekcją dla wkładek MM o sekcję MC czyli tak zwany Headamp.

Czas, jak to bywa przy takich okazjach upływa zbyt szybko, i jest go za mało, żeby można było odkryć wszystkie walory dźwiękowe projektu i poddać je ocenie.

Wiem, że Headamp testowy w chwili obecnej jest u Wojtka, ( gaśnica nie będzie potrzebna ) można się więc spodziewać surowej, ale zarazem rzetelnej i obiektywnej oceny.
Czekamy więc bardzo cierpliwie.

Jacek przyniósł ze sobą do mnie swój egzemplarz Headampa.

Muzyki słuchaliśmy z gramofonu
Victor QL-A7, który współpracuje w chwili obecnej z wkładką Ortofon MC 15 super ( po retipie ), przedwzmacniaczem Dyskretniok, Sut-em Ortofon T-20 oraz wzmacniaczem Yamaha A-S701.

Płyta do odsłuchu „Luck and Strange”Davida Gilmoura.

Ostatnio często słuchałem tej płyty, również w innych konfiguracjach sprzętowych.

Po przesłuchaniu płyty zamieniliśmy Sut-a na Headampa i ponownie David Gilmour.

Porównując projekt Jacka do Sut-a T-20 można było usłyszeć większą dynamikę, przestrzeń, dźwięk stał się w mojej ocenie mocniejszy, bardziej wyrazisty, z większą separacją kanałów oraz ilością słyszalnych detali.

Słuchaliśmy jeszcze Richarda Wrighta „ Wet dream” oraz Jeana-Michela Jarre.

Jestem przekonany, że ten projekt jest wart uwagi, tym bardziej, że osoby zainteresowane mogą odsłuchać go we własnym torze i dokonać oceny na bazie wersji przeznaczonej do testów.

Co dalej z mojej strony w tym temacie? A no żeby nie czekać na powrót sprzętu z testów, dzięki uprzejmości Jacka, mogę mieć nadzieję, że już niedługo z udziałem własnym, stanę się posiadaczem tego projektu.

Jeszcze raz serdeczne dzięki Jacek za poświęcony czas oraz cenne uwagi.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Jacek 1972t pisze:
22 mar 2025, 19:51
Płyta do odsłuchu „Luck and Strange”Davida Gilmoura.
Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale mam kłopot z tą płytą - nabyłem w wersji na srebrnym winylu i mi denerwująco szumi, takie mikro-trzaski, na całej długości. Oczywiście kąpiele nie pomogły.
Jaką masz wersję?
Jacek 1972t

pavlos pisze:
22 mar 2025, 20:14
Jaką masz wersję?
Niebieską i według mnie jest ok.
Awatar użytkownika
zwy
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: zwy »

Czarna gra idealnie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie warto kupować kolorków innych niż czarny - prawda jak amen w pacierzu.
Po co modlić się o wyjątek odbiegający od reguły?

U mnie w planach gruntowne testy i porównania więc zajmie mi to niestety trochę, ale już "szykuję arsenał" :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Jacek 1972t

Wczoraj udało mi się zakończyć kolejny projekt z Jaculkowej stajni.

Kolejny projekt to oczywiście kolejne wyzwanie dla mnie, jak już w wcześniejszych postach pisałam dzięki uprzejmości Jacka miałem możliwość zbudowania własnego, osobistego po prostu mojego HaedamP-a, który bezapelacyjnie cieszy moje ucho.

Ale, wiem - w trasie jest model testowy (zakładam, że jeszcze u Wojtka więc cierpliwie czekam na tą recenzję), natomiast osoby zainteresowane dzięki uprzejmości Jacka mogą zapoznać się z tym projektem i osłuchać.

Wczoraj miałem mało czasu, bo uruchamianie, regulacja, poprawki konsultacje z Jackiem
(bez tego ani rusz )pełne ładowane akumulatorków, ale udało się -przesłuchałem „The Division Bell „Pink Floyd.

Poza tym, o czym już wcześniej pisałem, w stosunku do sut-a Ortofon T20, który wspólpracuje z wkładką Ortofon MC 15 super, czyli większą dynamiką szerszą sceną, pojawia się naprawdę dużo detalu, dźwięków, których wcześniej nie słyszałem.

Jeśli chodzi o sprawy związane z szumem, ten pojawia się gdzieś w granicach godziny 12, a tak głośno muzyki nie słucham i wydaj mi się, że nie odbiega od szumów samych
przedwzmacniaczy, a przynajmniej od tych z którymi miałem do czynienia.

Mimo, że Haedamp postawiony jest na Dyskretnioku, nie słychać żadnych przydźwięków z transformatora czy otoczenia, uważam, że jest ok.

Moja opina opiera się na doświadczeniu z sekcją MC w Nudziemini, którą posiadam oraz rzeczonym T20 Ortofona.

Dzięki serdeczne Jacek za to, że kolejny raz dzięki Tobie mogłem zrealizować bardzo ciekawy i obiecujący projekt, który z pewnością może trochę namieszać w kwestii wyboru między Sut-em a właśnie rzeczonym Haedamp-em.

Uwierzcie mi, dobrze mieć takiego sąsiada i kolegę na forum.
Załączniki
IMG_2025-04-04-152658.jpeg
IMG_2025-04-04-152844.jpeg
IMG_2025-04-04-152909.jpeg
Awatar użytkownika
Jaculek

HeadamP ciągle jest u Wojtka. Bardzo przepraszam oczekujących na swoją kolej. Być może już nawet zapomnieliście o tym, że ustawiliście się w kolejce :think:
ODPOWIEDZ