Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Klamoty domowej roboty
Latro
Posty: 1370
Rejestracja: 12 sty 2015, 19:09
Gramofon: Technics SL1300
Lokalizacja: Górny Śląsk

Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: Latro » 31 lip 2020, 09:00

Czy w kolumnach 4ohm można wymienić niskotonowy na 8ohm?
SE na EL 34 (z pilotem!) by MISSE + ...
Technics SL1300 + Philips GP412
Dual 721 + Shure V15 lll LM

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 8599
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Pytanie gupiego

Post autor: Myszor » 31 lip 2020, 09:42

A sprawdzałeś jaki konkretnie głośnik siedzi teraz ?
Impedancja kolumn zależy od całego układu głośniki+zwrotnica.

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 983
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie gupiego

Post autor: wydra » 31 lip 2020, 09:46

można ale musisz dobrać do niego cewkę lub cały filtr niskotonowy, ale wtedy będzie grał za cicho względem wysokotonowego, to jego tez musisz wymienić na 8 omowy i dobrać do niego kondensator lub cały filtr wysokotonowy. Poza tym to bez problemu :) Zakładając że chcesz wymienić na taki sam głośnik tylko o innej impedancji ;)
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1q0zsIG ... sp=sharing

Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 780
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06

Re: Pytanie gupiego

Post autor: Bacek » 31 lip 2020, 10:22

Latro pisze:
31 lip 2020, 09:00
Czy w kolumnach 4ohm można wymienić niskotonowy na 8ohm?
W teorii można ale to tak na prawdę projektowanie zwrotnicy/kolumny od nowa i nie koniecznie ten głośnik który wstawiasz spasuje się w dana kolumnę.

Ale jeżeli już o coś takiego pytasz to znaczy że nie masz wiedzy ani umiejętności żeby taka operację przeprowadzić.

A czemu w ogóle chcesz to zrobić?

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 983
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie gupiego

Post autor: wydra » 31 lip 2020, 10:29

Zawsze można zrobić po Januszowemu i skompensować impedancje rezystorem równoległym 8R z głośnikiem, ale to wtedy będzie mieć w zestawie dodatkowy niemy głośnik :)
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1q0zsIG ... sp=sharing

Latro
Posty: 1370
Rejestracja: 12 sty 2015, 19:09
Gramofon: Technics SL1300
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Pytanie gupiego

Post autor: Latro » 31 lip 2020, 13:09

Nie no, nic nie będę lutował ani przewijał bo nie wiem o co chodzi. :D Tylko mam obawy co na to wzmak gdybym
zamiast 4ohmowego basowca dał 8ohm. Boje się czy bym go nie uszkodził. Mam zwrotki oraz wysokotonowe i sredniotonowe z beo s45 i jakieś tam niskotonowe i korci mnie :think:
SE na EL 34 (z pilotem!) by MISSE + ...
Technics SL1300 + Philips GP412
Dual 721 + Shure V15 lll LM

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 983
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie gupiego

Post autor: wydra » 31 lip 2020, 13:21

nic sie nie stanie, nawet dla wzmacniacza lepiej, tylko będzie grać ciszej niż 4 ohmowy głośnik względem wysokotonowca. Bo ogólnie zagra tak samo jak 4 ohm tylko będzie potrzebować trochę więcej mocy od wzmacniacza. Oczywiście wszystko w teorii :)
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1q0zsIG ... sp=sharing

Awatar użytkownika
koscidogitary
Posty: 492
Rejestracja: 23 cze 2017, 13:20
Gramofon: VICTOR QL-A75
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: koscidogitary » 31 lip 2020, 14:07

wydra pisze:
31 lip 2020, 13:21
zagra tak samo
Ze wzorów wynika, że nie tak samo, ponieważ przy tej samej indukcyjności cewki wraz ze zmianą impedancji głośnika zmienia się też częstotliwość podziału.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, 15:21 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
MaCaBRiaa, KRELL, wstęga LM Audio

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 983
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie gupiego

Post autor: wydra » 31 lip 2020, 14:15

chodzi mi o sam głośnik bez zwrotnicy lub jeśli zostaną spełnione warunki tego samego podziału
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1q0zsIG ... sp=sharing

Latro
Posty: 1370
Rejestracja: 12 sty 2015, 19:09
Gramofon: Technics SL1300
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: Latro » 31 lip 2020, 15:20

Wzmak to lampa od Marka i jest na 8ohm to chyba lepiej nie ryzykować :think:
SE na EL 34 (z pilotem!) by MISSE + ...
Technics SL1300 + Philips GP412
Dual 721 + Shure V15 lll LM

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 983
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: wydra » 31 lip 2020, 15:28

A to już inna kwestia jak to lampówka, tam chyba są trafa nawijane na odpowiednia impedancje
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1q0zsIG ... sp=sharing

Awatar użytkownika
koscidogitary
Posty: 492
Rejestracja: 23 cze 2017, 13:20
Gramofon: VICTOR QL-A75
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: koscidogitary » 31 lip 2020, 15:32

Latro pisze:
31 lip 2020, 15:20
lampa
Przy lampie bym nie kombinował. Ale nie poddawaj się, jeśli zwrotnica na basie jest prosta (jedna cewka) i znasz jej indukcyjność, to możesz zastosować taki sam głośnik basowy ale o większej impedancji (8 ohm) tylko musisz przeliczyć to ze wzoru (obliczyć indukcyjność cewki pod nowy głośnik) - wzory są proste i dostępne w necie.
Potem na ucho, jeśli reszta pasma będzie się zbytnio przebijać, możesz dobrać rezystor tłumiący wysokie tony.
Zakładam jednak, że zwrotnica basowa (LPF) będzie miała więcej niż tylko jedną cewkę a głośnik zastępczy nie będzie identyczny z oryginałem... Więc w takim przypadku faktycznie chyba bym odpuścił.
Co do przewijania cewek głośników - można wysłać głośnik do firmy, która specjalizuje się w naprawach głośników.
Ja, mając docelowy wzmacniacz (np. Twoją lampę), zmienił bym kolumny na takie, które będą dobranie pod ten konkretny "klocek".
MaCaBRiaa, KRELL, wstęga LM Audio

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 8599
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: Myszor » 31 lip 2020, 16:35

Latro pisze:
31 lip 2020, 15:20
Wzmak to lampa od Marka i jest na 8ohm to chyba lepiej nie ryzykować :think:
Trochę pomieszanie z poplątaniem skoro masz lampę na 8ohm a głośniki na 4 ohm.

Latro
Posty: 1370
Rejestracja: 12 sty 2015, 19:09
Gramofon: Technics SL1300
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Pytanie gupiego - głośnik 4ohm na 8ohm?

Post autor: Latro » 31 lip 2020, 19:38

Myszor pisze:
31 lip 2020, 16:35
Trochę
koscidogitary pisze:
31 lip 2020, 15:32
klocek
No ba. Miałem idealne kolumny (Arcus TL 160) do tej lampy, ale metraż na nie za mały
Potem były JMlaby Cobalt 816, ale 2,5 drożne zestawy to nie moje klimaty. Więc poszły w Polskę i są na Olx za trochę więcej pln. I teraz szukam i kombinuję. Awaryjnie kupiłem Tannoye M20 żeby było na czym słuchać.
SE na EL 34 (z pilotem!) by MISSE + ...
Technics SL1300 + Philips GP412
Dual 721 + Shure V15 lll LM