brzmienie Sony PS-X600

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
franekbeton

brzmienie Sony PS-X600

Post autor: franekbeton »

pewnie to od razu wyrzucicie do kosza, ale jestem nowicjuszem w kwestii gramofonów Sony, właśnie dzisiaj odpaliłem kupiony wczoraj sony ps-x 600 - biotracer- i mam ciekawe przemyślenia co do brzmienia. Mam już Technics SP-15 i Linn Sondek 12, czyli gramofony za którymi to sony nawet teczki nie ma prawa nosić, ale powiem tak- na płytach z nowej generacji tłoczenia brzmi to średnio, lecz gdy puściłem przed chwilą Joy Division Unknown Pleasures kupione na ebay UK w latach, gdy tam sprzedawali normalni ludzie a nie handlarze i sklepy (nawet nie wiem, czy pierwsze czy n-te wydanie, ale bez kodu kreskowego) to zabrzmiało świetnie. Ciekaw jestem waszych opinii- nie dotyczących technicznych aspektów gramofonu- przecież on służy do odtwarzania dźwięku- jak wasze Sony brzmią, jak grają, czy porównywaliście ich brzmienie z innymi, czy gramofon jest ważny dla brzmienia, a jeśli tak- jak bardzo? czy jednak wkładka ma większy wpływ? a jeśli ta- po co inwestować w drogie gramofony? co ma w tej zabawie sens?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: brzmienie

Post autor: domibobi »

Gramofon nie gra / nie brzmi.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
franekbeton

brzmi system w którym ten gramofon jest elementem, o to mi chodziło. Jeśli wyraziłem się aż tak niezrozumiale-przepraszam. ale po co kupujesz gramofon, jeśli nie brzmi-? mebel? element wystroju pokoju?
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

franekbeton pisze:
09 gru 2024, 22:41
pewnie to od razu wyrzucicie do kosza, ale jestem nowicjuszem w kwestii gramofonów Sony, właśnie dzisiaj odpaliłem kupiony wczoraj sony ps-x 600 - biotracer- i mam ciekawe przemyślenia co do brzmienia. Mam już Technics SP-15 i Linn Sondek 12, czyli gramofony za którymi to sony nawet teczki nie ma prawa nosić, ale powiem tak- na płytach z nowej generacji tłoczenia brzmi to średnio, lecz gdy puściłem przed chwilą Joy Division Unknown Pleasures kupione na ebay UK w latach, gdy tam sprzedawali normalni ludzie a nie handlarze i sklepy (nawet nie wiem, czy pierwsze czy n-te wydanie, ale bez kodu kreskowego) to zabrzmiało świetnie. Ciekaw jestem waszych opinii- nie dotyczących technicznych aspektów gramofonu- przecież on służy do odtwarzania dźwięku- jak wasze Sony brzmią, jak grają, czy porównywaliście ich brzmienie z innymi, czy gramofon jest ważny dla brzmienia, a jeśli tak- jak bardzo? czy jednak wkładka ma większy wpływ? a jeśli ta- po co inwestować w drogie gramofony? co ma w tej zabawie sens?
Szczerze, to tak to napisałeś, że nie wiadomo o co Ci chodzi. ;) Jeśli mam się domyślać, to podejrzewam, że chodzi o różnicę między współczesnymi tłoczeniami a tymi "z epoki". To tak, jeśli mam do wyboru krążek tłoczony w ubiegłym wieku i w przyzwoitym stanie, za rozsądną dla mnie cenę, to zazwyczaj właśnie taki wybiorę niż współczesną nówkę. Marka gramofonu nie ma tu nic do rzeczy.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

franekbeton pisze:
09 gru 2024, 22:55
brzmi system w którym ten gramofon jest elementem, o to mi chodziło. Jeśli wyraziłem się aż tak niezrozumiale-przepraszam. ale po co kupujesz gramofon, jeśli nie brzmi-? mebel? element wystroju pokoju?
Kupiłem gdyż inaczaj nie ma jak słuchać płyt winylowych. Potrzebne urządzenie, które najwłaściwiej technicznicznie poprowadzi igłę po rowkach płyty. Więc jeśli chodzi Ci o brzmienie, tj. igła, wkladka, preamp, wzmacniacz, kolumny.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
franekbeton

nie, chodzi mi o to, czy jest sens inwestowania w drogie gramofony, czy większe znaczenie ma wkładka- co daje brzmienie? jak bardzo gramofon wpływa waszym zdaniem na brzmienie systemu, w którym jest źródłem przekazywania dźwięku. kupiłem to sony i je testuje. Mam teoretycznie dużo lepsze gramofony i porównuje powoli brzmienie. Jestem ciekaw waszych opinii. Moim zdaniem kupujemy gramofony do słuchania muzyki, a nie do technicznego rozważania, co w nich jest. Chyba że komuś chodzi o to drugie, ale to raczej forum dla majsterkowiczów, chyba, że pomyliłem fora
franekbeton

domibobi pisze:
09 gru 2024, 23:19
franekbeton pisze:
09 gru 2024, 22:55
Kupiłem gdyż inaczaj nie ma jak słuchać płyt winylowych. Potrzebne urządzenie, które najwłaściwiej technicznicznie poprowadzi igłę po rowkach płyty. Więc jeśli chodzi Ci o brzmienie, tj. igła, wkladka, preamp, wzmacniacz, kolumny.
i chyba o to chodzi- szukamy źródła, ale czy nie przesadzamy? dokładnie- gramofon ma przekazać dźwięk. Czy różne gramofony aż tak różnie go przekazują? pytanie
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Dla ustalenia uwagi - jakie są wkładki w tych trzech gramofonach? Różne? To porównujesz gruszki z jabłkami.
franekbeton

ale właśnie pytanie tego dotyczy- czy tani gramofon z super wkładką zagra lepiej niż super gramofon z mierną wkładką? Szczerze mówiąc w trakcie tej dyskusji zmieniłem kable do pre gramofonowego i juz gra jeszcze lepiej...wrzuciłem oryginalne chord - ostrzegam, jest mnóstwo kabli z aliekspress podrabianych, niektóre świetnie graja, ale nie wszystkie
franekbeton

pavlos pisze:
09 gru 2024, 23:29
Dla ustalenia uwagi - jakie są wkładki w tych trzech gramofonach? Różne? To porównujesz gruszki z jabłkami.
aktualnie slucham tej samej wkładki jak w technics sm 15
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

A jakiej?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: brzmienie Sony PS-X600

Post autor: Wojtek »

To nie jest nic nowego, omawiane już wielokrotnie na forum od lat na łamach różnych wątków, ale wpływ na brzmienie w torze gramofonowym ma(od najwięcej do najmniej):
igła+wkładka -> preamp (+ ew. headamp/SUT) -> headshell+ramię -> interkonekt -> napęd gramofonu

Oczywiście niektórzy się sprzeczają co do tej kolejności, np. zrównując wpływ preampa z wpływem wkładki.
Moje doświadczenie akurat daje taką kolejność :)

Czy Technics SP-15 i Linn Sondek 12 to "z automatu" lepsze gramofony od Sony PS-X600?
Niespecjalnie. Nie wiemy jakie masz tam ramiona, jakie wkładki porównujesz. Ciężko tak jednoznacznie osądzić, nawet "teoretycznie".
Przypominam - cena nie gra, więc to że za coś dałeś więcej albo ma wyższą cenę na rynku wtórnym jeszcze nie znaczy że jest to coś lepszego.

Jak już koledzy przede mną zaznaczyli - możliwe że same porównania są od czapy bo każdy z wymienionych gramo ma ramiona z innej mańki i na każdym wisi inna wkładka (nieprzekładana do pozostałych by wykluczyć ten element).

Jaki jest sens w droższych/lepszych gramofonach skoro wkładka robi największą robotę?

To jest dobre pytanie, ale też dość łatwe do wyjaśnienia - zadanie gramofonu i ramienia jest by nie przeszkadzać wkładce w pracy.
Im lepszy zespół ramię+gramofon tym lepiej pracuje wkładka i suma takiego połączenia daje nam więcej niż by mogło wynikać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
franekbeton

pavlos pisze:
09 gru 2024, 23:56
A jakiej?
Goldbug Medusa, grała z Techins SP 15, teraz z Sony.a Linn Sondek 12 ma założoną wkładkę Linn Adict
franekbeton

Wojtek pisze:
10 gru 2024, 00:29
To nie jest nic nowego, omawiane już wielokrotnie na forum od lat na łamach różnych wątków, ale wpływ na brzmienie w torze gramofonowym ma(od najwięcej do najmniej):
igła+wkładka -> preamp (+ ew. headamp/SUT) -> headshell+ramię -> interkonekt -> napęd gramofonu

Oczywiście niektórzy się sprzeczają co do tej kolejności, np. zrównując wpływ preampa z wpływem wkładki.
Moje doświadczenie akurat daje taką kolejność :)

Czy Technics SP-15 i Linn Sondek 12 to "z automatu" lepsze gramofony od Sony PS-X600?
Niespecjalnie. Nie wiemy jakie masz tam ramiona, jakie wkładki porównujesz. Ciężko tak jednoznacznie osądzić, nawet "teoretycznie".
Przypominam - cena nie gra, więc to że za coś dałeś więcej albo ma wyższą cenę na rynku wtórnym jeszcze nie znaczy że jest to coś lepszego.

Jak już koledzy przede mną zaznaczyli - możliwe że same porównania są od czapy bo każdy z wymienionych gramo ma ramiona z innej mańki i na każdym wisi inna wkładka (nieprzekładana do pozostałych by wykluczyć ten element).

Jaki jest sens w droższych/lepszych gramofonach skoro wkładka robi największą robotę?

To jest dobre pytanie, ale też dość łatwe do wyjaśnienia - zadanie gramofonu i ramienia jest by nie przeszkadzać wkładce w pracy.
Im lepszy zespół ramię+gramofon tym lepiej pracuje wkładka i suma takiego połączenia daje nam więcej niż by mogło wynikać.
nie wiem, czy lepsze, czy gorsze... wiem, że nie pieniądze grają, tylko sprzęt, ale ... Linn Sondek 12 jest z lat 80-tych, dzisiaj to kult i kupa kasy, dla mnie- fajnie grający gramofon, trudno mi ocenić, czy jakiś niesamowity, ma ramię dla niego wtedy dedykowane, niestety, nie pamiętam, jakie, Technics SP 15 to gramofon używany w studiach radiowych, jeden z trzech chyba profesjonalnych gramofonów tej firmy, odpowiada mu z tego co wiem Sony ps-x9, zatem chyba jednak inna liga... ma ramię ATP 12T, było też do niego dedykowane jako jedno z ramion. Technics grał super, dopóki nie padł chip sterujący obrotami (w tym modelu niestety to częste) i szukam go na świecie, bo trudno znaleźć...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No dobrze kolego Franek
ODPOWIEDZ