Znajomy poprosił mnie o pomoc z jego gramofonem, w którym falują obroty. Pomyślałem, że pewnie wymiana elektrolitów + regulacja pomogą, tym bardziej, że znajomy wspominał o spuchniętych kondensatorach.
Po otrzymaniu i sprawdzeniu gramofonu okazało się, że rzeczywiście obroty pływają góra dół - ponad 1% wahania mierzone telefonem. Do tego neon dziwnie mrugał.
Po rozebraniu gołym okiem było widać, że jeden kondensator w sekcji zasilania wylał, więc zdecydowałem, że zrobię pełen recap. Wymieniłem wszystkie kondensatory na nichicon fine gold. W trakcie wymiany znalazłem jeszcze kilka wylanych i dwa zimne luty gdzie jedna noga kondensatora się nie trzymała. Niestety wymiana kondensatorów pomogła może w minimalnym stopniu, ale obroty nadal pływały. Przystąpiłem do regulacji, podpiąłem oscykloskop zgodnie z serwisówką, ale nie jestem w stanie uzyskać przebiegów jak w manualu. Podpiąłem zgodnie z instrukcją zasilacz regulowany z napięciem 1,5v żeby ustawić parametry dla"motor amp offset" i "hall device" ale tu również nie jestem w stanie wykonać regulacji gdyż przebiegi kompletnie nie zgadzają się z instrukcją. Postanowiłem poprawić większość lutów gdyż cyna jest zmatowiała i miejscami było widać spękania, ale i to nic nie pomogło. Wymieniłem diody vd1221 na parę 1N4148 gdyż podobno lubią się spalić, oczywiście bez skutku. Dodatkowo po którejś rozbiórce przestał działać przycisk stop na panelu

To co zauważyłem, to w sekcji zasilania radiator jest wyraźnie ciepły, napięcia są trochę zaniżone, np 14.2 v zamiast 14,5, 32v zamiast 35 itd, więc podejrzenia padły na to, że gdzieś jest zwarcie które przeciąża sekcję zasilania. Podpiąłem gramofon przez watomierz i pobór w spoczynku po uruchomieniu to 20W więc więcej niż na tabliczce znamionowej (12W) czyli coś przeciąża sekcję zasilania i stąd pewnie też te dziwne mruganie neonu który zresztą moim zdaniem świeci za słabo. Mój następny krok to będzie wymiana diody zenera w zasilaczu bo kończą mi się już pomysły co dalej robić, czekam na przesyłkę z częściami.
Panowie, pomóżcie! Może ma ktoś pomysł co jeszcze sprawdzić? Może ktoś miał podobne problemy?
Jedyne co daje poprawne odczyty to głowica magnetyczna