Mój gramofon po przekonserwowaniu potencjometrów trzyma obroty, ale jest z tym niewielki mankament.
Otórz przez pierwsze 10 - 20 minut prędkość obrotowa lekko płynie i trzeba ją troszkę korygować. Po tym czasie, jak elektronika rozgrzeje się już cały czas jest stabilnie, nie ważne jak długo.
Jakim ewentualnie elementom przyjrzeć się, i czy w ogóle warto w to brnąć? Kondensatory mogą dawać taki efekt?
SONY PS-T15
- cobra
- Gramofon: SL-Q33
Re: SONY PS-T15
Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- Ukaniu
- Kontakt:
Nawet sprzęty pomiarowe wymagają wygrzania przed pracą. To nie jest układ stabilizowany kwarcem i zmiany są normalne. Zależy jak mocno płynie, producent zadbał by ta zmiana nie była za duża (kompensując to i owo). Miałem układy w których na większe zmiany przy wygrzewaniu pomaga wymiana kondensatorów - stare mogą mieć duży prąd upływu zależny od czasu i temperatury. Czasem zdarzają się wady rezystorów ale rzadko czy układów też sporadycznie.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- cobra
- Gramofon: SL-Q33
Dziękuję za rzeczową odpowiedź!
Mnie to nie przeszkadzało, ale gramofon sprzedaję koledze i myślałem o poprawieniu tego.
Mnie to nie przeszkadzało, ale gramofon sprzedaję koledze i myślałem o poprawieniu tego.
Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n