Się zastanawiam. Mam PS-X70, używam wkładki Ortofon Rohmann. W ogóle to PS-X70 jest wg mnie rewelacyjnym gramofonem - a przyznam że przerobiłem trochę od Garrard 301/401 z dobrymi ramionami SME przez Roksan'a Xerxesa i Xerxes.20... przez Technics Sp-10mk2... Pioneer PL-7 (wow!)... Kenwoody KD-990/8030 itd. Z tangencjonalnych realnie miałem (mam) tylko do czynienia z rozkładającym mnie swoją użytkowością/jakością Technicsem SL-10 z wkładką 310. No i zaczęło mnie kusić czy by sobie nie spróbować PS-X800 z biotracerem. Zakładałbym założenie tam Rohmanna. No i teraz - czy to ma jakikolwiek sens - poza 'pobawieniem' się nowym gramofonem? Czy realnie będzie to jakoś istotnie lepiej grało niż PS-X70 z PUA7? NO niby dynamika +3dB lepsza itd ale Garrard 301 miał dynamikę tragiczną z parametrów a grał wybornie - full analog emocje.
Jakieś uwagi? podpowiedzi?
Czy warto kupić SONY PS-X800 ? ;)
- Regsoft
Re: Czy warto kupić SONY PS-X800 ? ;)
Mogłbym przedstawić kilka subiektywnie naciąganych teorii ale upraszaczając: Nie ma.adamgdansk pisze: ↑01 kwie 2020, 12:12czy to ma jakikolwiek sens - poza 'pobawieniem' się nowym gramofonem?
Nie będzie.adamgdansk pisze: ↑01 kwie 2020, 12:12Czy realnie będzie to jakoś istotnie lepiej grało niż PS-X70 z PUA7?
Trzymaj się z daleka od ofert pewnego handlarza z okolic Szczecina.
-
No właśnie chyba o tego Pana z okolic Szczecina chodzi - wisi jeden jego PS-X800 na olx i cena pikuje w dół... hmm....
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mówisz RegSoft że czy to PUA7 czy to Biotracer to nie ma większego znaczenia czy jak? 
Jak nie sprzeda tego niedługo to pewnikiem można się spodziewać że słynny młotek wejdzie do akcji i znajdziesz sporo części zamiennych po wygórowanych cenach akurat do tego modelu

Uwierz że nie warto od niego tego brać nawet jak spadnie do 100 zł, musisz założyć że kupujesz coś do remontu albo z przeznaczeniem na części.adamgdansk pisze: ↑01 kwie 2020, 13:43No właśnie chyba o tego Pana z okolic Szczecina chodzi - wisi jeden jego PS-X800 na olx i cena pikuje w dół... hmm....
Jak nie sprzeda tego niedługo to pewnikiem można się spodziewać że słynny młotek wejdzie do akcji i znajdziesz sporo części zamiennych po wygórowanych cenach akurat do tego modelu

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Moja opinia o tym gramofonie jest taka, że to sprzęt drogi i wcale nie taki rzadki. A to oznacza, że jako lokata kapitału sprawdzi się średnio, bo trudno będzie go odsprzedać za cenę jakią da się zobaczyć na serwisach aukcyjnych. O czym już pewnie przekonał się nasz forumowy ulubieniec.
A czy warto go kupić i grać? Ja bym nie kupił. Za drogi. W tej cenie można mieć mnóstwo tradycyjnych gramofonów grających na pewno nie gorzej. Po za tym gramofony linearne może i są ciekawe konstrukcyjnie, ale nie mają tej magi tradycyjnego ramienia. Jakieś to takie przekombinowane. Piszę, to ja, świeży nabywca SL-15, też nie taniego i też raczej trudnego do odsprzedania
A czy warto go kupić i grać? Ja bym nie kupił. Za drogi. W tej cenie można mieć mnóstwo tradycyjnych gramofonów grających na pewno nie gorzej. Po za tym gramofony linearne może i są ciekawe konstrukcyjnie, ale nie mają tej magi tradycyjnego ramienia. Jakieś to takie przekombinowane. Piszę, to ja, świeży nabywca SL-15, też nie taniego i też raczej trudnego do odsprzedania

- Regsoft
Chodziło mi tylko o to, że Rohmann nie zagra lepiej na PS-X800. Wielkość "znaczenia" oczywiście określa wkładka

PS. Mam wrażenie Wojtku, że sam miałbyś sporo frajdy na testach takiego Biotracera

W porównaniu do tłuczonego przez 10 lat i ponad 2x tańszego PS-X555ES jest niczym niebieski diament

Gadżeciarz ... to zabaweczka na T4P ... z takich to większe wrażenie zrobiłbyś Soniaczem PS-F9 na plaży ...

- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
"Lekko" za drogi to prawda ale czy ja wiem czy taki nierzadki... może własnie z tego cena wynika bo sledzę raz na czas dostępność 800-tki (bez jakichś wiekszych planów zakupowych , ot tak z ciekawości bardziej...) i nie jest on jakos często wystawianym modelem. A te które sa na sprzedaż to juz od dłuższego czasu wisz ą w tych samych cenach , np. pewien za 1799€ z Holandii wisi już ze 2 lata na ebay.
Gramofonik waha cenami jak metronom , raz 5600 raz 3500 i tu już powinien zareagować czujnik "kombinowania sprzedawcy" u potencjalnego kupca bo możemy sie zdziwić tym co dostaniemy po transakcji a akcje tego Pana są juz legendarne.
adamgdansk - jak juz linearnego Biotracera chcesz spróbować to popoluj na młodszego brata 800-tki czyli 555ES , na papierze w danych identyczny, co do wrażeń słuchowych nie pomogę ale stawiam ,że niedużo (o ile wogóle) się różnią.