Sony PS-FL5, zakłócenia podczas opuszczania ramienia

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
telefaks

Sony PS-FL5, zakłócenia podczas opuszczania ramienia

Post autor: telefaks »

Witam!

Mam dosyć irytujący mnie problem ze swoim gramofonem. Jest nim opuszczanie ramienia, które podczas tej czynności wytwarza głośne zakłócenia. Są one bardzo podobne, wręcz identyczne jak kręcenie brudnym potencjometrem. Co ciekawe, podczas podnoszenia ramienia wytwarza zakłócenia identyczne jak podczas opuszczania, jednak odwrócone. Tak jakby nagrać te podczas opuszczania i puścić od tyłu. Gramofon rozebrałem, co jest krytycznie trudne w szufladowcach, i totalnie zgłupiałem. Spodziewałem się jakichś zaśniedziałych styków prowadzących od igły, stykających się podczas opuszczania, a tu? Nie mam nawet pojęcia co, tym bardziej przy tak cennym dla mnie i skomplikowanym gramofonie nie mam ochoty "próbować", tak więc zwracam się do Was z ogromną, wręcz błagającą, prośbą o pomoc. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
Na obrazku, mechanizm ramienia od spodu
Na obrazku, mechanizm ramienia od spodu
telefaks

Re: Sony PS-FL5, zakłócenia podczas opuszczania ramienia

Problemu się doszukuje w oto tym przełączniku. Znajduje się on na płytce opisanej w instrukcji serwisowej jako PHONO BOARD, tak więc myślę że ma on związek z tymi zakłóceniami. Tym bardziej, wydaje mi się że jest wciskany przez koło, które się przekręca podczas opadania igły, ale czy aby na pewno? Dużo trzeba zmontować aby sprawdzić efekt przeczyszczenia tego przycisku
received_672056349633913.jpeg
telefaks

Tak! Dokładnie w nim jest problem. Podłączyłem go do wzmacniacza, włączyłem gramofon i po włączeniu i jego wciśnięciu okazał się charakterystyczny szum! Temat można zamknąć, niech zostanie dla potomnych
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Ale wątek. Nawet nie zdążyłem zrobić popcorn jak się skończył :lol: :clap:
Oczywiście jego miejsce jest w dedykowanym katalogu forum "Sony" na który parę osób czeka :roll:
ODPOWIEDZ