Unitra Fonomaster G601A

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel »

Gniazda w polskich gramofonach były teoretycznie skonstruowane wg standardu SME, ale nie do końca dawało się do nich zaadaptować standardowe headshelle - miały chyba nieco większą średnicę wewnętrzną i bolec naprowadzający nie zawsze z tej strony, co trzeba. Dodatkowo headshell nie siedział w nich idealnie prosto - często był sporo przekoszony.

Temat pozyskania gniazda gdzieś się ostatnio przewinął - niestety jedynym słusznym sposobem pozyskania gniazda jest samodzielne wyłuskanie go z jakiegoś starego japońskiego gramofonu. Próba zakupu samego gniazda z demontażu wymaga wyłożenia sporej gotówki. Ale tu masz np. ślicznego Pioneera, który może posłużyć za dawcę gniazda:

http://allegro.pl/gramofon-pioneer-pl-2 ... 08890.html

A tu możesz poczytać o poprawianiu fabryki na przykładzie Daniela. Jest też mowa o feralnym gnieździe. Nie wiem jednak na 100% czy ta sama przypadłość dotyczy ramienia Fonomastera, ale z dużym prawdopodobieństwem tak może być.
http://audiomaniacy.pl/index.php?topic=107.0
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
czarodziej
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 19:49

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: czarodziej »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, znów się czegoś dowiedziałem :-)

Gramofon z linku za śmieszne pieniążki, warto zaryzykować, tym bardziej, że ten 601 jakiego znalazłem ma już swoje lata, leżał w wilgotnym miejscu i pewnie styki w głowicy już lekko utlenione.

Headshell wg standardu SME jakieś znalazłem na szybkiego:

http://sklep.rms.pl/tonar-sme-standard- ... ienia-6-7g
http://sklep.rms.pl/tonar-sme-standard- ... ienia-9-7g
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel »

czarodziej pisze: Headshell wg standardu SME jakieś znalazłem na szybkiego:

http://sklep.rms.pl/tonar-sme-standard- ... ienia-6-7g
http://sklep.rms.pl/tonar-sme-standard- ... ienia-9-7g
Dokładnie tak - zdecydowana większość gramofonów z ramieniem "S" lub "J" posiada standard mocowania koszyka SME. Ten z pierwszego linku - najbardziej typowy dla gramofonów Pioneera, ale również niektórych Kenwoodów i AKAI - pasuje stylistycznie do Fonomastera.

Sprawdź jeszcze czy Twój headshell trzyma geometrię po obsadzeniu w gnieździe. Może akurat masz szczęście i nie będzie potrzeby ingerencji. Ten fachowiec np. http://www.naprawagramofonow.pl/ poprawia geometrię pozostając przy oryginalnym headshellu - jak to robi - nie wiem, ale przyznaje, że 90% ramion wymaga korekty geometrii.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
czarodziej
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 19:49

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: czarodziej »

Mam jeszcze jedno pytanko. Jeśli już zdecyduję się na wymianę gniazda na SME, to czy jest sens wymiany kabli w ramieniu? Czy pozostawić te oryginalne? Nie aspiruję do HiEnd i nie wiem czy jest sens. W sklepie Winyl znalazłem jakieś Cardas za 75zł.
Jeśli uda się uruchomić dziadka, to docelowo albo zamontuję wyjście na chinch, albo wsadzę do obudowy przedwzmacniacz RIAA. Przy jednym grzebaniu można by zrobić wszystko. Kwestia czy jest sens pakować dodatkowe 75zł.
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3471
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: chudy_b »

czarodziej pisze:Kwestia czy jest sens pakować dodatkowe 75zł.
Oczywiście że nie ma sensu. Poszukaj na Allegro licy nawojowej 0,07. Za 10 zł kupisz 50m. Paru naszych forumowiczów juz to trenowało z pozytywnym skutkiem. Poszukaj tematów.
czarodziej
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 19:49

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: czarodziej »

Akurat takiej licy mam całe mnóstwo w gratach, różne grubości od 0,05-0,14.
Z tej licy 0.07 przypuszczam, że trzeba by linkę ukręcić, bo jeden drucik cieniutki jest. Spróbuję poszukać tematu.
Awatar użytkownika
darkman
Posty: 9049
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: darkman »

Skrętka z 0.06. Robi robotę ;) jak trzeba. Recepta forumowa - poszukaj.
czarodziej
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 19:49

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: czarodziej »

Już znalazłem temacik z kabelkami, prosta sprawa :-) Bardzo dziękuję za sugestie. Zabieram się do roboty.
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel »

czarodziej pisze:Jeśli uda się uruchomić dziadka, to docelowo albo zamontuję wyjście na chinch, albo wsadzę do obudowy przedwzmacniacz RIAA.
To to jest wersja "deck" - bez wzmacniacza?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
czarodziej
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 19:49

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: czarodziej »

Obywatel pisze:To to jest wersja "deck" - bez wzmacniacza?
Tak, bez wzmacniacza.
Dzisiaj przy nim posiedziałem i będzie trochę grzebania. Jest mały luz na talerzu, do zrobienia tuleje. Nie stabilizuje obrotów. Brakowało tej śmiesznej żaróweczki w impulsatorze, wsadziłem leda, bo akurat takiej pod ręką nie miałem, niestety dalej nie trzyma obrotów. Znalazłem już schemat i trzeba sprawdzić całą elektronikę. Czyszczenie isostatów i potencjometrów. kondensatory też pewnie nie wytrzymały próby czasu.
Do poprawki wsporniki płyty, pościł klej który trzyma sklejkę w środku obudowy. Do zrobienia gniazdo głowicy, wymiana kabelków w ramieniu, nowa głowica i wkładka. Na koniec kosmetyka. Wyczyszczenie całości lekki szlif okleiny i lakierowanie. Będzie cacy :-)
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel »

Lepiej nie pakować do środka przedwzmacniacza, a jeśli już to pozostawić opcję pomijania go przy podłączaniu gramofonu do wzmacniacza.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
czarodziej
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 19:49

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: czarodziej »

Póki co nie posiadam wzmacniacza z wejściem dla gramofonu, jedynie amplituner kina domowego. Coś muszę uskutecznić.
Kurcze siedzę nad schematem jaki znalazłem i widzę, że to nie to samo co w gramofonie. Muszę jeszcze poszperać.
Awatar użytkownika
kaf
Posty: 355
Rejestracja: 15 paź 2012, 17:44
Lokalizacja: Sosnowiec

Unitra Fonomaster G601A

Post autor: kaf »

Zacząłbym od sprawdzenia silnika, te silmowskie na licencji Hitachi nie były zbyt długowieczne ani dobrej jakości. Jakby była potrzeba, mam całą serwisówke do tego gramofonu.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Tonsil ZG 30 C115
Awatar użytkownika
krupski
Posty: 22
Rejestracja: 04 paź 2016, 18:36
Gramofon: AT-LP120-USB
Lokalizacja: Elbląg

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: krupski »

W moim Fonomasterze mogę zamknąć pokrywę, ale tylko, gdy na talerzu nie ma płyty 12". Gdy leży płyta 12", wystaje ona przodu gramofonu jakieś 2 mm i pokrywy nie da się zamknąć. Czy jest to normalne? A może talerz jest przesunięty?
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel »

Nie, to nie jest normalne i stawiałbym raczej na mocowanie pokrywy niż przemieszczenie talerza.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII