Altus p-110
-
Altus p-110
Dzień Dobry
Szanowni Koledzy i zapewne koleżanki, czy ktoś byłby tak miły i przybliżył mi temat gramofonu Altus P-110. Ciężko coś sensownego znaleźć na jego temat (jest szansa że kiepsko szukam) a mam "okazje" go nabyć - co ważne nie potrafię go sensownie wycenić. Sprzedający też nie chce podać jakiejkolwiek ceny.
Liczę na sugestie co do ceny takiego sprzętu zakładając że będzie wymagana wymiana wkładki i paska napędowego oraz jakiś podstawowy przegląd. Samo urządzenie podobno w świetnym stanie i od pierwszego i jedynego właściciela, nie używany od ponad 10 lat.
Liczę na was i na wszystkie podpowiedzi oraz sugestie
Szanowni Koledzy i zapewne koleżanki, czy ktoś byłby tak miły i przybliżył mi temat gramofonu Altus P-110. Ciężko coś sensownego znaleźć na jego temat (jest szansa że kiepsko szukam) a mam "okazje" go nabyć - co ważne nie potrafię go sensownie wycenić. Sprzedający też nie chce podać jakiejkolwiek ceny.
Liczę na sugestie co do ceny takiego sprzętu zakładając że będzie wymagana wymiana wkładki i paska napędowego oraz jakiś podstawowy przegląd. Samo urządzenie podobno w świetnym stanie i od pierwszego i jedynego właściciela, nie używany od ponad 10 lat.
Liczę na was i na wszystkie podpowiedzi oraz sugestie
- Regsoft
Re: Altus p-110
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Kiepsko nie, ale brak danych posiadasz co do szukania. Bo to wersja exportowa G-8010 i pod takim kodem go poszukaj. P-100 Altus, P-110 czymś tam się różniły ale nie wiem czym i to raczej całkiem nieistotny detal.
Grać grają, ale to archaiczna już produkcja z kraju biedy audio. Pasek kupisz bez problemu. Sprawdzić należy czy trzyma obroty na stroboskopie. Wkładka MM od AT95 w górę, jakiś Shure M75 z tańszych korpusów całkiem da radę na tym gramofonie, pytani jedynie po co? W oryginale montowano Mf-100.
Chcesz go użytkować? Jak na dziś to max proste ramię, niestabilne dość, nietypowy trzpień konektora headshella, prosty napęd i marny silnik o niewyszukanej sile.
Pytanie ile chcesz wydać, to powiem Tobie czy warto. Raczej nie podajemy cen audo bez podania konkretnego modelu, aukcji, linku, opisu...
Grać grają, ale to archaiczna już produkcja z kraju biedy audio. Pasek kupisz bez problemu. Sprawdzić należy czy trzyma obroty na stroboskopie. Wkładka MM od AT95 w górę, jakiś Shure M75 z tańszych korpusów całkiem da radę na tym gramofonie, pytani jedynie po co? W oryginale montowano Mf-100.
Chcesz go użytkować? Jak na dziś to max proste ramię, niestabilne dość, nietypowy trzpień konektora headshella, prosty napęd i marny silnik o niewyszukanej sile.
Pytanie ile chcesz wydać, to powiem Tobie czy warto. Raczej nie podajemy cen audo bez podania konkretnego modelu, aukcji, linku, opisu...

- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Naprawdę szkoda na niego pieniędzy, gdybyś już go miał to co innego. Ja mam taki gramofon (to mój pierwszy za wławne pieniądze kupiony) i nie polecam się w niego pakować, nie warto.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- darkman
- Kontakt:
Mój P-100 Altus, jakem przed laty doprowadzał go do stany ekspozycyjnego, bo cie robi za eksponat muzealny w pokoju Cd'kowym i fajnie. Od nowości miałem gościa i lubię. Natomiast grać to nie gram, bo już się na nim nagrałem kiedyś. Zresztą granie jako takie dziś już nie wielkiego sensu. Kupowanie tym bardziej.
Album z 1987 ale nie było go razem z gramofonem. Wtedy sprzedawali akurat bez.
aaaa.. jaki niby, jak nie 1st Press.. alboż to ja mam jakieś inne? Nic mi o tym nie wiadomo.
Album z 1987 ale nie było go razem z gramofonem. Wtedy sprzedawali akurat bez.

aaaa.. jaki niby, jak nie 1st Press.. alboż to ja mam jakieś inne? Nic mi o tym nie wiadomo.

- pawelgrab
fajny front a tak to:
"Seria gramofonów dedykowana zestawom ZM-8000 produkowana przez łódzką Fonice.
Gramofon wyposażony został w układ elektronicznej stabilizacji obrotów,układ wyłączania napędu i unoszenia ramienia nad płytę po zakończeniu jej odtwarzania.
Start talerza przez przesunięcie ramienia.
Produkowany w dwóch kolorach: srebrnym i czarnym oraz jako wersje eksportowe np. pod HGS Electronic. Około roku 1987 przemianowano je na GS-460 "Bernard" (srebrne) i GS-470 "Bernard (czarne).
Dane techniczne:
1.Prędkości obrotowe talerza 33 1/3,45 obr/min
2.Płynna regulacja prędkości
obrotowej ≤ ±2 %
3.Wspołczynnik kołysania dzwięku ≤ ±0,15 %
4.Pasmo przenoszenia 20÷20000 Hz (MF-100)
5.Przesłuch między kanałami ≤ -20dB (f=1000Hz)
6.Wymiary 360x386x120 mm
7.Ciężar 5,8 kg
8.Pobor mocy max.20 VA
9.Zasilanie 220V/50Hz "
i wielu fanatyków płyt winylowych ukształtował a nie był tani dodam od siebie , że ramię i talerz sprawiają na pierwszy rzut oka bardzo pozytywne wrażenie i jako całość sprzętu wydaje się zwarta wręcz solidna ale niestety to tylko pozory...te badziewne łożyskowanie
:
https://www.youtube.com/watch?v=wRvsuga0ajw
"Seria gramofonów dedykowana zestawom ZM-8000 produkowana przez łódzką Fonice.
Gramofon wyposażony został w układ elektronicznej stabilizacji obrotów,układ wyłączania napędu i unoszenia ramienia nad płytę po zakończeniu jej odtwarzania.
Start talerza przez przesunięcie ramienia.
Produkowany w dwóch kolorach: srebrnym i czarnym oraz jako wersje eksportowe np. pod HGS Electronic. Około roku 1987 przemianowano je na GS-460 "Bernard" (srebrne) i GS-470 "Bernard (czarne).
Dane techniczne:
1.Prędkości obrotowe talerza 33 1/3,45 obr/min
2.Płynna regulacja prędkości
obrotowej ≤ ±2 %
3.Wspołczynnik kołysania dzwięku ≤ ±0,15 %
4.Pasmo przenoszenia 20÷20000 Hz (MF-100)
5.Przesłuch między kanałami ≤ -20dB (f=1000Hz)
6.Wymiary 360x386x120 mm
7.Ciężar 5,8 kg
8.Pobor mocy max.20 VA
9.Zasilanie 220V/50Hz "
i wielu fanatyków płyt winylowych ukształtował a nie był tani dodam od siebie , że ramię i talerz sprawiają na pierwszy rzut oka bardzo pozytywne wrażenie i jako całość sprzętu wydaje się zwarta wręcz solidna ale niestety to tylko pozory...te badziewne łożyskowanie

https://www.youtube.com/watch?v=wRvsuga0ajw
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- darkman
- Kontakt:
A tak. Właśnie talerz całkiem niezły odlew i nie ustępuje wielu markowym brandom, natomiast silnik, łożysko, talerzyk napędowy, gumka w d.. pę recepturka paskowa, bardzo prosty i niedokładnie wykonany *headshell, dość niepewny przycisk zwalniania windy.. no zabytek i tyle.
Ale powiem Wam u mnie wśród kompaktów robi za gwiazdę komody
*ale do kolekcji headshelli to perełka (fasolki), bo częsty nie jest jakoś w przyrodzie.
Ale powiem Wam u mnie wśród kompaktów robi za gwiazdę komody

*ale do kolekcji headshelli to perełka (fasolki), bo częsty nie jest jakoś w przyrodzie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem. Ten sprzedający wie już że chce ten gramofon sprzedać czy jeszcze nie wie?Wojmil pisze: ↑29 sie 2024, 15:58Sprzedający też nie chce podać jakiejkolwiek ceny.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
300 - 500 zł. W zależności np. czy pokrywa wymaga polerki, czy wszystkie funkcje działają jak należy, czy nic nie jest obite, połamane, pokrzywione, porysowane. Jeśli naprawdę jest w stanie gabinetowym, to cena może podchodzić pod ten górny pułap.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- amrowek
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- darkman
- Kontakt:
Jednak Obi ma rację, bo Altusy_P chodzą od 20 zeta do 950 nawet, a raczej są wystawiane, bo nie sądzę by byli nabywcy za tę górną granicę. Chociaż dziwny jest ten świat.
- Obywatel
amrowek, Niezła okazja - normalnie jakby się cofnąć cenowo o 5 lat
Skąd Ty takie okazje potrafisz wyszukiwać

darkman, taki bardzo ostrożny i wyśrodkowany zakres zaproponowałem.

Skąd Ty takie okazje potrafisz wyszukiwać

darkman, taki bardzo ostrożny i wyśrodkowany zakres zaproponowałem.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- amrowek
hm niby OLX ale daty ogłoszenia nie sprawdzałem

Ja rozumiem , że polskie produkty powinno się kupować no ale....
można w cenie +/-500 lepiej
- Obywatel
Jasne że można, ale trzeba wiedzieć gdzie i czego szukać.
99% ludzi nie spojrzałoby nawet na taką markę jak Benytone.
A z tym cofnięciem się cenowo o 5 lat to nawet trafiłem:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/beny ... 91844.html
- amrowek
No bo w pewnym wieku sprzęt się już nie starzeje

przecież można
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-un ... derIndex=6
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-we ... bserved_ad
no ale co kto lubi