Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Obywatel »

Już kiedyś pisałem, jakie moim zdaniem są powody tego "hejtu". Część ludzi, którzy krytykują nową Unitrę postrzegają tę markę jako "dobro narodowe" i mają żal, że firma się na nich wypina i nie robi nic dla ludu.

Jakkolwiek bym sam siebie nie przekonywał, że takie myślenie nie ma sensu, to też po trosze nie potrafię się od niego uwolnić.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

Obywatel pisze:
30 wrz 2025, 17:30
Już kiedyś pisałem, jakie moim zdaniem są powody tego "hejtu". Część ludzi, którzy krytykują nową Unitrę postrzegają tę markę jako "dobro narodowe" i mają żal, że firma się na nich wypina i nie robi nic dla ludu.

Jakkolwiek bym sam siebie nie przekonywał, że takie myślenie nie ma sensu, to też po trosze nie potrafię się od niego uwolnić.
Gdyby ten milioner chciał robić audio i nazwał by je "pro stigmatix oreille" czy coś podobnie wyszukanego to pies z kulawą nogą by tego nie osikał w mediach społecznościowych. Trzeba by grubo smalcu by to wstawić w przestrzeń publiczną. Musiał by czymś zaskoczyć albo coś pokazać, jakaś gimnastyka, a tak to mamy jak dobrze to ująłeś coś w stylu "dobra narodowego" i jest medialny ogień, nawet marketingowca nie potrzeba by się ciągle paliło. Nie jest istota w byciu dobrym albo wyjątkowym - trzeba być wyraźnym - takie czasy.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Obywatel

ŁDŁ pisze:
30 wrz 2025, 18:23
Gdyby ten milioner chciał robić audio i nazwał by je "pro stigmatix oreille" czy coś podobnie wyszukanego to pies z kulawą nogą by tego nie osikał w mediach społecznościowych.
Tak jest! Z tego punktu widzenia wybór nazwy to był genialny ruch - na rynku polskim. Pytanie tylko czy ten nasz medialny "ogień" może się w jakiś sposób przełożyć na zainteresowanie na rynkach zagranicznych.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

Sporo tutaj zmartwionych osób tym czy Unitra wyjdzie na swoje, a nie zauważyłem nikogo, kto kupiłby chociaż jeden element od nich by im pomóc w realizacji celu biznesowego.
Co gorsza, na innych forach też nie widzę osób, które cokolwiek kupiłyby w nowej Unitrze :think:

Gdzie się podziewa ich rzeczywisty target, jakim cudem nie potrafimy trafić nawet na jednego KPD "kupiłem, posłuchałem, doceniłem" :?:
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
Obywatel

Krzysztof_M, ceny są zaporowe. Moim zdaniem. Ale z tego co widać nie tylko moim.

A poza tym ja w ogóle nie jestem audiofilem.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Krzysztof_M pisze:
30 wrz 2025, 18:40
Co gorsza, na innych forach też nie widzę osób, które cokolwiek kupiłyby w nowej Unitrze :think:
Używki tańsze... no i jest te używki "z epoki", "japoniec z epoki"... paaanie, to musi grać... łoj, jak to gra...

Ludzie na pewnym poziomie nie potrzebują się dowartościowywać pokazywaniem swojego setupu, na fejsie czy insta świat się nie opiera...
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Krzysztof_M pisze:
30 wrz 2025, 18:40
nie zauważyłem nikogo, kto kupiłby chociaż jeden element od nich
Tak sobie myślę, że jakby kupić ten ich wzmacniacz, a serio podoba mi się, to sława w necie gwarantowana. Moze nawet wywiady, wycieczki z zakładów pracy......
Juz kiedys nawet do nich prawie pojechałem, bo blisko mam. Ale podnieśli cenę z 15k na 20k i mi przeszło.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

chudy_b pisze:
30 wrz 2025, 21:53
Ale podnieśli cenę z 15k na 20k i mi przeszło.
Zawsze warto potargować się. Otworzyłbym od 10k.
:morda:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

O czym świadczy hasło "podnieśli cenę o 30% bo nawiązali współpracę z salonami audio" ?
Zakładali początkowo że wystarczy sprzedaż bezpośrednia czy jak? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Pewnie tak. Zasłyszane od kogoś kto się tym parał, to przy importowanych dobrach audio było tak, producent brał kwotę x, importer/dystrybutor dokładał do tego drugie x a na koniec salon trzecie x.
Tu importu nie ma (u nas) a salony biorą to swoje "33.3333%" .
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

Obywatel pisze:
30 wrz 2025, 18:33
ŁDŁ pisze:
30 wrz 2025, 18:23
Gdyby ten milioner chciał robić audio i nazwał by je "pro stigmatix oreille" czy coś podobnie wyszukanego to pies z kulawą nogą by tego nie osikał w mediach społecznościowych.
Tak jest! Z tego punktu widzenia wybór nazwy to był genialny ruch - na rynku polskim. Pytanie tylko czy ten nasz medialny "ogień" może się w jakiś sposób przełożyć na zainteresowanie na rynkach zagranicznych.
Może dorobiona diaspora chwyci haczyk i się sprzedaż rozkręci.
A czy wiadomo już jak z tym sprzętem jest, bo popatrzeć to raczej mówią, że dobrze jest i tej ceny warte. Ale putanie, czy mówią w czynie społecznym, czy w godzinach pracy.
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Chyba pierwsza zagraniczna recenzja. W dodatku pozytywna. I z pozytywnymi w większości komentarzami pod recenzją. Czyli dotarli w koncu do Europy z produktem. Ciekawe jak to sie rozwinie.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

I po co ja to czytałem.
Teraz człowiek ma psychiczny mus posłuchania tego jego A klasy i porównania do swojej RS-Tube-Amp.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

kraf101 pisze:
05 paź 2025, 23:07
I po co ja to czytałem.
Teraz człowiek ma psychiczny mus posłuchania tego jego A klasy i porównania do swojej RS-Tube-Amp.
A cóz jest warte życie bez nowych wyzwań :D :D .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
ODPOWIEDZ