amrowek pisze: ↑27 lis 2023, 20:00
Co do nowej, jestem tylko ciekawy jednej rzeczy kto projektował to wszystko czy to jest nasza myśl techniczna czy też...
Zaprojektować wzmacniacz to nie jest problem. Jeden wieczór i mogę mieć sprawny prototyp. Zaprojektować dobry wzmacniacz to jest problem. Tak jak z jedzeniem, mamy sprawdzony przepis, składniki a wyjdzie zakalec albo uczta jak w "Wielkim żarciu". Dobry masarz kiełbasę może zrobić bez próbowania ale to są wyjątki, znane nazwiska. Czeladnik musi smakować, wąchać, sprawdzać, macać w wędzarce. Tak jak projektant i próbne odsłuchy na sprawdzonych melomanach czy aby Glennowi Gouldowi nie wyjdzie astma przy nuceniu.
Szelak pisze: ↑27 lis 2023, 20:31
Używane WSH 205 kosztują na portalach ok 2500zł
W pełni analogowy wzmacniacz zintegrowany stereo.
Inspiracją do stworzenia wzmacniacza WSH-805 był legendarny wzmacniacz Unitra WSH-205, mało znany w Polsce ponieważ był tak dobry, że w większości produkowany na eksport. Według naszej oceny stanowił szczytowe osiągnięcie naszej techniki audio stereo. Zainspirowani tym czołowym przedstawicielem złotej ery analogowego stereo lat 70-tych,
Dodanie dwóch źródeł prądowych do paskudnego układu quasi komplementarnego w końcówce jest faktycznie rozwinięciem w porównaniu do choćby Radmora 5100 ale gdyby porównać ten układ do Radmora 5412* to raczej jest to świadectwo epoki - w złym tego słowa znaczeniu (brak odpowiednich tranzystorów pnp). Wolne tranzystory - nie chcę wiedzieć jak wyglądają zniekształcenia IMD czy THD pod koniec pasma przenoszenia. Jednakże takie rozwiązania to nie było nic niezwykłego - patrz też quasi komplementarny wolny Revox A78.
*- gdyby nasi wspaniali inżynierowie po politechnikach nie usunęli kilku elementów (w porównaniu do schematu) w ramach racjonalizacji kosztów produkcji. Generalnie 5412 jest w tym zestawieniu klasę albo dwie układowo lepszy.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio
http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.