Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Nowa UNITRA

Post autor: dale »

amrowek pisze:
27 lis 2023, 17:27
Nie neguje tego, ale też nie rozumiem zachwytu, tych achów, ochów, cmokania i mlaskania. Wow to nie było, trzeba sobie jasno to powiedzieć. Nie wiem jak było z testowaniem tego przed wprowadzeniem do produkcji. Najgorsze jest to , że u nas myśl techniczna jest bardzo dobra gorzej już z wdrożeniem , jej do produkcji bo tu sie zazwyczaj zaczynały schody
No właśnie Twoja wypowiedź neguje to.
Piszesz o starej czy nowej Unitrze? Jeśli chodzi o starą, to trafiłem w sieci na kilka fajnych felietonów opisujących historię powstania niektórych wyrobów. I trudności z jakimi się borykali przy produkcji.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

dale pisze:
27 lis 2023, 18:43
No właśnie Twoja wypowiedź neguje to.
Pisałem o starej, nie chodziło mi o to że muzyka trafiła pod strzechy a o stronę techniczną.
Co do nowej, jestem tylko ciekawy jednej rzeczy kto projektował to wszystko czy to jest nasza myśl techniczna czy też... Wykonanie wiadomo tam gdzie taniej.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Używane WSH 205 kosztują na portalach ok 2500zł

WSH 805 nawiązuje do 205 wg opisu ze strony.
W pełni analogowy wzmacniacz zintegrowany stereo.
Inspiracją do stworzenia wzmacniacza WSH-805 był legendarny wzmacniacz Unitra WSH-205, mało znany w Polsce ponieważ był tak dobry, że w większości produkowany na eksport. Według naszej oceny stanowił szczytowe osiągnięcie naszej techniki audio stereo. Zainspirowani tym czołowym przedstawicielem złotej ery analogowego stereo lat 70-tych, stworzyliśmy go na nowo, ulepszając wszystko to, co można korzystając ze współczesnych osiągnięć , ale pozostawiając główne założenia. To dlatego WSH-805 jest w pełni analogowy, bez elementów cyfrowego przetwarzania sygnałów, mogących zakłócić oryginalne brzmienie pierwotnego sygnału analogowego.

W efekcie otrzymaliśmy wzmacniacz najbliżej oryginalnego dźwięku, który w swojej istocie jest analogowy.
https://unitra.com/produkt/wsh-805-wzma ... ntegrowany

Przypomina to trochę jak z gramofonami Technics
Z epoki Sl -1200 mk1 cena ok 2500 zł
Nowy Technics SL-1200GE - 15 000zł i wiecej
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Szelak pisze:
27 lis 2023, 20:31
WSH 205 kosztują na portalach ok 2500zł
:lol: ciekawe na których , a w ogóle do czego zmierzasz :think:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Szelak

pawelgrab pisze:
27 lis 2023, 20:58

:lol: ciekawe na których , a w ogóle do czego zmierzasz :think:
olx, allegro, jakie to ma zresztą znaczenie?
Do niczego, po prostu tak kształtują się ceny, jakby ktoś chciał kupić.
Tak samo jak w cenę idzie różnego rodzaju elektronika z dawnych lat. A tu na forum nie ma dywagacji jaki gramofon kupić za jaką sumę, a dotyczy to najczęściej wiekowych pozycji? 30-40- 50 lat
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

amrowek pisze:
27 lis 2023, 20:00
Co do nowej, jestem tylko ciekawy jednej rzeczy kto projektował to wszystko czy to jest nasza myśl techniczna czy też...
Zaprojektować wzmacniacz to nie jest problem. Jeden wieczór i mogę mieć sprawny prototyp. Zaprojektować dobry wzmacniacz to jest problem. Tak jak z jedzeniem, mamy sprawdzony przepis, składniki a wyjdzie zakalec albo uczta jak w "Wielkim żarciu". Dobry masarz kiełbasę może zrobić bez próbowania ale to są wyjątki, znane nazwiska. Czeladnik musi smakować, wąchać, sprawdzać, macać w wędzarce. Tak jak projektant i próbne odsłuchy na sprawdzonych melomanach czy aby Glennowi Gouldowi nie wyjdzie astma przy nuceniu.
Szelak pisze:
27 lis 2023, 20:31
Używane WSH 205 kosztują na portalach ok 2500zł
W pełni analogowy wzmacniacz zintegrowany stereo.
Inspiracją do stworzenia wzmacniacza WSH-805 był legendarny wzmacniacz Unitra WSH-205, mało znany w Polsce ponieważ był tak dobry, że w większości produkowany na eksport. Według naszej oceny stanowił szczytowe osiągnięcie naszej techniki audio stereo. Zainspirowani tym czołowym przedstawicielem złotej ery analogowego stereo lat 70-tych,
Dodanie dwóch źródeł prądowych do paskudnego układu quasi komplementarnego w końcówce jest faktycznie rozwinięciem w porównaniu do choćby Radmora 5100 ale gdyby porównać ten układ do Radmora 5412* to raczej jest to świadectwo epoki - w złym tego słowa znaczeniu (brak odpowiednich tranzystorów pnp). Wolne tranzystory - nie chcę wiedzieć jak wyglądają zniekształcenia IMD czy THD pod koniec pasma przenoszenia. Jednakże takie rozwiązania to nie było nic niezwykłego - patrz też quasi komplementarny wolny Revox A78.
*- gdyby nasi wspaniali inżynierowie po politechnikach nie usunęli kilku elementów (w porównaniu do schematu) w ramach racjonalizacji kosztów produkcji. Generalnie 5412 jest w tym zestawieniu klasę albo dwie układowo lepszy.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

To znaczy ze juz mozna zamawiac? Takze jakby ktos chciał to prosze:
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... WTAae.html
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

niepojęte, pogoń za sentymentem bo jak to inaczej wytłumaczyć? https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... derIndex=0
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
amrowek

bms01pl pisze:
28 lis 2023, 09:30
niepojęte, pogoń za sentymentem bo jak to inaczej wytłumaczyć?
No jak jak, wszak wszyscy piszą , że był drogi w swoich czasach , widać tak mu zostało. A co maluchy nie zdrożały :D
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

bms01pl pisze:
pogoń za sentymentem bo jak to inaczej wytłumaczyć?
To że ktoś sobie taką cenę wymyślił, nie znaczy że za tyle sprzeda. Nie ma się co nakręcać pobożnymi życzeniami. :whistle:
Awatar użytkownika
Szelak

chudy_b pisze:
28 lis 2023, 10:07
bms01pl pisze:
pogoń za sentymentem bo jak to inaczej wytłumaczyć?
To że ktoś sobie taką cenę wymyślił, nie znaczy że za tyle sprzeda. Nie ma się co nakręcać pobożnymi życzeniami. :whistle:
Wystarczy, że cena zacznie oscylować koło 2 tys i bardzo szybko się sprzeda.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Nakręca się fejm na nowy za 14 z jowialnymi opisami starego - to się sprzeda za 2,5 z pocałowaniem ręki. Radmor 5100 jest w podobnej cenie, nie o jakość dźwięku więc chodzi a o sentyment. A może to narodziny jakiegoś trendu "PRL Sound". Zresztą sam postawił bym Koncert z Radmorem i ZG60c201 a może lepiej z WSH205 :-) no bez oporów jako suport postawił bym.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
TomekT

Post autor: TomekT »

bms01pl pisze:
pogoń za sentymentem
Ale to naprawdę wielka siła jest. Wiosną sprzedawałem swojego Adama, fakt w świetnym stanie.
Wystawiłem a allegro od 1 zł i bcm. Myslę pójdzie za ile pójdzie. Po cichu liczyłem tak na klocka.
I co? Poszedł za... ponad 1700 :shock: :dance:
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Awatar użytkownika
amrowek

Ukaniu pisze:
28 lis 2023, 10:32
A może to narodziny jakiegoś trendu "PRL Sound".
Zobacz po ile chodzą różne pierdoły z PRL-u :D , Mam znajomą , która (fakt że się na tym zna) targa graty ze śmietnika , mebluje sobie mieszkanie , :D . Kiedy nas odwiedziła , pokazałem jej taki kijowy wazon z PRL-u jak powiedziała kto to robił i cenę , to koparka mi opadła , w życiu bym nie powiedział, ze taki wazon , co to nie ma wyglądu i wygląda jak stojak do parasoli jest tyle wart. od tamtej pory przestał robić za śmietniczkę na papierki po cukierkach :lol: To może i Unitra....
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

amrowek pisze:
28 lis 2023, 13:04
od tamtej pory przestał robić za śmietniczkę na papierki po cukierkach :lol: To może i Unitra....
Ale to gramofon bardziej, bo odwracasz pokrywę i papierki nie wypadną ;)
Jeśli idzie o PRL sound, to mam jeszcze Altusy w garażu, a ostatni wzmak Unitra sprzedałem na chodzie i ładny za 30 pln'ów parę lat temu/byłem już na forum wtedy ale nie chciałem Was szokować sprzętem z duszą i historią :) .. wystawiłem na Allegro ale nie było chętnych za 2600 jakoś. Dziwni są Ci ludzie.
ODPOWIEDZ