Nowa UNITRA
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Nowa UNITRA
Nie broniąc, tylko stwierdzając. Tlumaczyl, dlaczego nie zrobił pomiarów. Nie ma wiedzy technicznej , żeby stwierdzić czy tłumaczenia miały sens. Zapowiedział kolejne odcinek od strony bardziej technicznej. Może wtedy tego dokona.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- chudy_b
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
to ja podobnie. jakby chcieli się zamienić na moje luxmany to bardzo chętnie
pisałem, że nie spodziewam się po M.Kicińskim "kichy" i mam nadzieję, że zdania nie zmienię.

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- pawelgrab
"...Egzemplarz dziennikarski czyli rodzaj przedprodukcyjnego prototypu który krąży po redakcjach w celach testowych ..."
jest takie powiedzenie: pierdolenie o szopenie
no ale trza się umieć ustawić bo za pieniądze i ksiądz sie modli
- reklamował Wilka tera Kicińskiego
a na swoich lampach nie słucha tylko na techniksie, że się chce zamieniać
, kiedyś dziad tera 15k pieniędzy polskich to całe ch.. dla eksperta RS - to niech powie gdzie kupić to może ankietowcy np. z naszego Forum takiego zakupu by dokonali,
a zmierzam do tego, że b.ciekawa pralnia ta cała wydmuszka UNITRA
, kto o zdrowych zmysłach przez dwa lata topi kasę na sztab ludzi, aparaturę i utrzymanie budynków i w jakim celu - no na pewno nie prywaciarz - miłośnik marki, kto chce niech wierzy, bądź nie, ale ten cały szum medialny wokół UNITRY to celowa ściema - pisałem przykrywka i tyle , prototyp...
, a właściwą teorię spiskową każdy sam może sobie wymyślić i się na pewno niewiele pomyli
, na pewno tutaj nie chodzi o doznania słuchowe 
a i jeszcze jedno , powiem, że z marketingowo~ekonomicznego punktu widzenia to czarna dupa jest ta cała firma
jest takie powiedzenie: pierdolenie o szopenie

no ale trza się umieć ustawić bo za pieniądze i ksiądz sie modli

a zmierzam do tego, że b.ciekawa pralnia ta cała wydmuszka UNITRA

a i jeszcze jedno , powiem, że z marketingowo~ekonomicznego punktu widzenia to czarna dupa jest ta cała firma
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No właśnie... ogólnie OK słuchajcie, ocena "fajny wzmak".
"Gdybym nie miał Technicsa to bym kupił" - a niech sprzeda i kupi, pewnie mu po kosztach odpalą za reklamę, jeśli nie poniżej kosztów
Myślałem że więcej czasu poświęci na ocenę brzmienia, jak gra z jakimi (jego) kolumnami, fajnie że jakoś ocenił wejście phono, ale też bez info czy MM czy MC, mamy jedynie hasło że gorzej od preampu Pro-Jecta (a to nie są przecież znowu jakieś wyżyny jakości, raczej przewartościowane preampy).
Większość klipu poświęconych na wyglądzie sprzętu i to że przełączniki są zmotoryzowane. Komentarz że "ładnie złożone".
No i zgadzam się, ładnie to wygląda.
Pilot zdalnego sterowania zaś wygląda jak gotowiec z ali wciśnięty w obudowę, ale mimo wszystko fajny patent.
Ogólnie - no spoko, ale oczekiwałem więcej po materiale od RS, jak chociażby dziarskie "no to przekonamy się czy mówią prawdę", ale tego nie było.
Nie wiem czy musiał podpisać z nimi jakiś papier przed otrzymaniem sprzętu i czy tak daleko nie mógł się posunąć.
Ciekawe czy Unitra wyśle też sprzęt do jakichś zagramanicznych redakcji czy youtuberów od sprzętu audio. Dobrze by było.
Bardziej obiektywnie na pewno, bo wyeliminujemy lokalną nostalgię.
Choć trzeba przyznać że RS generalnie krytycznie się zawsze wypowiadał o starszych sprzętach Unitra, Diora czy Radmor (z tego co kojarzę), więc to nie tak że to ślepy Unitra klub.
Ogólnie OK. Mega cmokania bym tego nie nazwał.
To też nie jest tak że potrzebuje tej samej klasy lub lepszy sprzęt niż fabryka by móc cokolwiek powiedzieć.
Najwyżej stwierdzi że wynik super bo przekracza możliwości jego sprzętu warsztatowego.
A tak to się można zastanawiać czy aby na pewno.
W dawniejszych czasach kiedy to prasa audio miała większy profesjonalizm i nie rozchodziło się tylko o reklamę i materiały sponsorowane, redakcje miały własne laboratoria i weryfikowały deklaracje producentów. Co z tego czy mieli sprzęt gorszy czy lepszy niż fabryka? I tak leciały testy.
"Gdybym nie miał Technicsa to bym kupił" - a niech sprzeda i kupi, pewnie mu po kosztach odpalą za reklamę, jeśli nie poniżej kosztów

Myślałem że więcej czasu poświęci na ocenę brzmienia, jak gra z jakimi (jego) kolumnami, fajnie że jakoś ocenił wejście phono, ale też bez info czy MM czy MC, mamy jedynie hasło że gorzej od preampu Pro-Jecta (a to nie są przecież znowu jakieś wyżyny jakości, raczej przewartościowane preampy).
Większość klipu poświęconych na wyglądzie sprzętu i to że przełączniki są zmotoryzowane. Komentarz że "ładnie złożone".
No i zgadzam się, ładnie to wygląda.
Pilot zdalnego sterowania zaś wygląda jak gotowiec z ali wciśnięty w obudowę, ale mimo wszystko fajny patent.
Ogólnie - no spoko, ale oczekiwałem więcej po materiale od RS, jak chociażby dziarskie "no to przekonamy się czy mówią prawdę", ale tego nie było.
Nie wiem czy musiał podpisać z nimi jakiś papier przed otrzymaniem sprzętu i czy tak daleko nie mógł się posunąć.
Ciekawe czy Unitra wyśle też sprzęt do jakichś zagramanicznych redakcji czy youtuberów od sprzętu audio. Dobrze by było.
Bardziej obiektywnie na pewno, bo wyeliminujemy lokalną nostalgię.
Choć trzeba przyznać że RS generalnie krytycznie się zawsze wypowiadał o starszych sprzętach Unitra, Diora czy Radmor (z tego co kojarzę), więc to nie tak że to ślepy Unitra klub.
Ogólnie OK. Mega cmokania bym tego nie nazwał.
Zawodowo naprawia i analizuje sprzęt, ale przy Unitrze wymięka?
To też nie jest tak że potrzebuje tej samej klasy lub lepszy sprzęt niż fabryka by móc cokolwiek powiedzieć.
Najwyżej stwierdzi że wynik super bo przekracza możliwości jego sprzętu warsztatowego.
A tak to się można zastanawiać czy aby na pewno.
W dawniejszych czasach kiedy to prasa audio miała większy profesjonalizm i nie rozchodziło się tylko o reklamę i materiały sponsorowane, redakcje miały własne laboratoria i weryfikowały deklaracje producentów. Co z tego czy mieli sprzęt gorszy czy lepszy niż fabryka? I tak leciały testy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- metallsnow
- Gramofon: Wega 301P
Dla mnie, to jeden z gorszych, jeśli nie najgorszy odcinek z testu wzmacniaczy. Nie kupuję tego tłumaczenia o karcie dźwiękowej. Ujęcia też bym powiedział byle jakie, jakby miał coś do ukrycia. I ten odsłuch. RS potrafił przekazać jakieś informacje o brzmieniu, a tu lipa. Odniosłem wrażenie, że nie chciał powiedzieć nic złego o tym sprzęcie. Naciągane jak dla mnie i to mocno...
I te zachwyty nad naklejką na trafo
I te zachwyty nad naklejką na trafo

Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Nie oczekiwałem obiektywizmu, chciałem zerknąć w bebechy. Wygląda solidnie. Czy warte tyle? Pewnie nie. Czy zrobi karierę? W tej cenie raczej nie - teoretyczny target, „sieroty po komunie”, raczej nie ma takich środków. Nie bardzo łapię sugestię Pawła, że to podejrzany projekt. Kto topi taką kasę? Na przykład facet, który ma jej w cholerę i przewartościował swoje życie - zwolnił tempo, daje sporo na charytatywne projekty, pokazuje, że można inaczej. Czas pokaże zapewne.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- pawelgrab
Oczywiście , chcę się mylić, panowie ale nic dotychczas nie przemawia przeciwko moim wywodom, tym bardziej tekst powtarzany w koło i przez wszystkich " chcemy (chcą) reanimować markę Unitra" - więc pytam kto chce i po co - bardzo trafnie wg mnie opisał to Łukasz (@Ukaniu) i i z tym się w pełni zgadzam,
natomiast patriotyzm w dzisiejszych czasach raczej zostawiłbym obok, liczy się bardziej styl życia, wygodnictwo, i zaspokajanie wyższych poziomów trójk. Maslowa. Mi takie stwierdzenia o "renomowanej marce" śmierdzą stęchlizną a wręcz malizną.
Pewne osoby nie chcą zrozumieć, że zakład produkcyjny to nie jest instytucja non profit, tylko maszyna do zarabiania pieniędzy, wszyscy wiemy jak powstawały znakomite projekty w garażach domowych i co ich dzieliło od powstania gotowego produktu, a tutaj jest wszystko - niby, a może na papierze tylko więc....
bo na tę chwilę nie ma nic
natomiast patriotyzm w dzisiejszych czasach raczej zostawiłbym obok, liczy się bardziej styl życia, wygodnictwo, i zaspokajanie wyższych poziomów trójk. Maslowa. Mi takie stwierdzenia o "renomowanej marce" śmierdzą stęchlizną a wręcz malizną.
Pewne osoby nie chcą zrozumieć, że zakład produkcyjny to nie jest instytucja non profit, tylko maszyna do zarabiania pieniędzy, wszyscy wiemy jak powstawały znakomite projekty w garażach domowych i co ich dzieliło od powstania gotowego produktu, a tutaj jest wszystko - niby, a może na papierze tylko więc....

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Na filmie jest pokazany fragment gdzie odtwarza płytę, na ramieniu wisi jakaś wkładka Grado, jeśli dobrze zauważyłem, powiedział bym że Grado Black, ale z uwagi na mierną znajomość wkładek, nie upieram się. Zauważ że preamp wbudowany nie ma regulacji ustawień, więc musi być uniwersalny, to raz, dwa, do pełnej oceny sekcji gramofonowej przydało by się jednak posłuchać przynajmniej dwóch, trzech wkładek, różnych rodzin i rodzajów.Wojtek pisze: ↑24 lis 2023, 19:19Myślałem że więcej czasu poświęci na ocenę brzmienia, jak gra z jakimi (jego) kolumnami, fajnie że jakoś ocenił wejście phono, ale też bez info czy MM czy MC, mamy jedynie hasło że gorzej od preampu Pro-Jecta (a to nie są przecież znowu jakieś wyżyny jakości, raczej przewartościowane preampy).
Film potraktowałem jako zapoznanie się z modelem. Wzmacniacz zrobił na mnie wrażenie solidnego i przemyślanego projektu, niezwykle starannie wykonanego, co znajduje odbicie w parametrach. Jedyne co mi się nie podobało, to pilot. Tworząc sprzęt celujący w hi-end spodziewał bym się pilota "radiowego", plus może jakaś apka na androida? Ja wiem że to nie ten sznyt, ale jak widać, od nowości nie stronią.
osobiście, gdybym nie był zwolennikiem dźwięku lampy, myślę że byłby to dla mnie sprzęt docelowy. Zwłaszcza że obecnie przesunęła mi się równowaga słuchania w kierunku plików muzycznych - płyty oczywiście też, ale nie tylko.
Jeśli chodzi o ocenę dźwięku, nie spodziewał bym się za wiele od RS. Dziwię się również Waszemu stanowisku.
Jest to sprzęt nowy na rynku, miał de facto jedną publiczną prezentację - na taką skalę, a porównujecie go do systemów składanych często przez lata, ustawianych w dopasowanych pomieszczeniach. Odrobinę obiektywności i uczciwości Panowie

-
- Gramofon: Victor QL-A70
Pan Reduktor wykonuje pomiary programem RightMark Audio - darmowy, rosyjski program nierozwijany od 2018 roku, wykorzystujący komputer PC z systemem Windows 7 (w ostateczności W8) oraz kartę muzyczną. Używałem tego. Błąd pomiaru jest większy niż zadeklarowane parametry podane przez producenta.
- chudy_b
RS ładnie obfotografował wzmacniacz. Pokazał kwity, omówił wyposażenie. I to w zasadzie tyle. Dla mnie ten materiał to pierwszy look na ten sprzęt i powiem Wam że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Z pewnością nie jest to chińczyk z polską naklejką. Zaprezentowany egzemplarz mimo że przedprodukcyjny, to wygląda na gotowy do produkcji. Fajnie udało im się nawiązać designem do starego WS-a. Elementy obudowy wykonane pancernie. Klocek waży 22kg. Bardzo podoba mi się prostota obsługi. Mam serdecznie dość tych kolorowych wyświetlaczy i milionów opcji. I powiem, że na te zmotoryzowane przełączniki zaświeciły mi się oczy. Gadżet, ale jaki fajny. Brak apki do sterowania dla mnie jest bez znaczenia. Ale możliwe, że w kolejnych wersjach to dołożą, bo trend jest trend. Wewnętrznie też bardzo pozytywnie. Porządek, wysokiej jakości komponenty. Początkowo zaskoczyły mnie małe kondensatory w zasilaniu. A wypatrzyłem, że tam siedzi 24000uF na kanał. Nie ma biedy. Tradycyjny zasilacz zamiast impulsowego. Jest dobrze. Montaż THT - fiu, fiu. Także w sumie - to chciałbym taki sprzęcik mieć. Ale za te pieniądze go nie kupię. Jest też wersja uboższa. Bez wycieraczek i pewnie mniejszej mocy.
-
Od samego początku kibicuję temu projektowi. Czy ma szanse na powodzenie - nie mam pojęcia. Plotki i teorie spiskowe w ogóle mnie nie interesują. Unitra to sp. z o.o. - myślę, że sporo informacji można odnaleźć w internecie, łącznie ze sprawozdaniami finansowymi. Średnio mnie to interesuje poza tym nie znam się na tym.
Wizualnie podoba mi się wzmacniacz, akceptowalne są kolumny, średnio podoba mi się CD - drażni mnie to podświetlenie obracającej się płyty. Gramofony w ogóle mi się nie podobają. Ewidentnie brak im polotu (w mojej opinii oczywiście). Co ważniejsze - nie znamy szczegółowych parametrów takich jak kołysanie, odstęp sygnał-szum. A mówimy o gramofonie za 15 tys. Nie podoba mi się też, że w zestawie dodana jest wkładka Goldring e3. Wkładka za 4 stówki do napędu za 15 tys - trochę to się gryzie.
Miałem okazję posłuchać Unitry na AS. Niestety nie poraziło mnie to szczególnie. Grało to płasko i brakowało zwłaszcza dołu choć za to z fajną rozdzielczością i obiecującą średnicą. Moim zdaniem (tak, wiem - dziwnie to zabrzmi) wyszło kiepskie dopasowanie kolumn do wzmacniacza. Kolumny zamknięte jakkolwiek ładnie wykonane z dobrych materiałów, mogą być dość trudne do napędzenia i wymagać odpowiedniej mocy. A na AudioShow podczas prezentacji, wzmacniacz pracował w klasie A więc do dyspozycji mieliśmy 8W. Możliwe również, że kolumny te w ogóle mają taką charakterystykę i nie każdemu muszą się spodobać. Chętnie bym posłuchał tego wzmacniacza jeszcze raz ale z innymi paczkami. Choćby takie Pylon Diamond.
Do kogo sprzęt jest skierowany? Myślę, że do kogoś bez uprzedzeń. Wbrew pozorom może odnieść większy sukces poza granicami naszego kraju czego im oczywiście życzę. Cena jest jaka jest. To nie jest mało ale z drugiej strony na AS był to jeden z tańszych zestawów a na pewno nie najsłabiej grający.
Wracając jeszcze do gramofonu - w mojej ocenie ten zagrał najsłabiej. Na prezentacji podpięta była wkładka Ortofon Quintet red. Próbowałem dopytać się o parametry preamu gramofonowego ale nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Jak powiedziałem - na pewno będę chciał posłuchać tego wzmacniacza jeszcze raz ale ze źródła cyfrowego i na pewno z innymi kolumnami. Czy ja bym kupił - raczej nie. Wolę mimo wszystko lampę.
Wizualnie podoba mi się wzmacniacz, akceptowalne są kolumny, średnio podoba mi się CD - drażni mnie to podświetlenie obracającej się płyty. Gramofony w ogóle mi się nie podobają. Ewidentnie brak im polotu (w mojej opinii oczywiście). Co ważniejsze - nie znamy szczegółowych parametrów takich jak kołysanie, odstęp sygnał-szum. A mówimy o gramofonie za 15 tys. Nie podoba mi się też, że w zestawie dodana jest wkładka Goldring e3. Wkładka za 4 stówki do napędu za 15 tys - trochę to się gryzie.
Miałem okazję posłuchać Unitry na AS. Niestety nie poraziło mnie to szczególnie. Grało to płasko i brakowało zwłaszcza dołu choć za to z fajną rozdzielczością i obiecującą średnicą. Moim zdaniem (tak, wiem - dziwnie to zabrzmi) wyszło kiepskie dopasowanie kolumn do wzmacniacza. Kolumny zamknięte jakkolwiek ładnie wykonane z dobrych materiałów, mogą być dość trudne do napędzenia i wymagać odpowiedniej mocy. A na AudioShow podczas prezentacji, wzmacniacz pracował w klasie A więc do dyspozycji mieliśmy 8W. Możliwe również, że kolumny te w ogóle mają taką charakterystykę i nie każdemu muszą się spodobać. Chętnie bym posłuchał tego wzmacniacza jeszcze raz ale z innymi paczkami. Choćby takie Pylon Diamond.
Do kogo sprzęt jest skierowany? Myślę, że do kogoś bez uprzedzeń. Wbrew pozorom może odnieść większy sukces poza granicami naszego kraju czego im oczywiście życzę. Cena jest jaka jest. To nie jest mało ale z drugiej strony na AS był to jeden z tańszych zestawów a na pewno nie najsłabiej grający.
Wracając jeszcze do gramofonu - w mojej ocenie ten zagrał najsłabiej. Na prezentacji podpięta była wkładka Ortofon Quintet red. Próbowałem dopytać się o parametry preamu gramofonowego ale nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Jak powiedziałem - na pewno będę chciał posłuchać tego wzmacniacza jeszcze raz ale ze źródła cyfrowego i na pewno z innymi kolumnami. Czy ja bym kupił - raczej nie. Wolę mimo wszystko lampę.

- amrowek
-
A tak swoją drogą - wie ktoś ile kosztował WSH-205 w swoich czasach w odniesieniu do średniej pensji wówczas?
-
Też mam nadzieję że projekt się uda i przetrwa
Czy jestem targetem? Jakbym był na etapie zakupu , rozważyłbym.
Ceny podaje za moim tatą
Ws205 plus gramofon to 1.5 pensji średniej
Telewizor był 2x droższy
Rok 1977 wtedy tata kupował
Czy jestem targetem? Jakbym był na etapie zakupu , rozważyłbym.
Ceny podaje za moim tatą
Ws205 plus gramofon to 1.5 pensji średniej
Telewizor był 2x droższy
Rok 1977 wtedy tata kupował