Dziwna sprawa z G8010

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Re: Dziwna sprawa z G8010

Post autor: jopp »

sobek4 pisze:Na słuchawkach nie ma żadnej różnicy. Jednak to chyba wina drgań od basu. Pod gramofonem są niby takie sprężynujące talerzyki ale to chyba za mało.
Skoro na słuchawkach nie ma różnicy to skąd zniekształcenia? Słuchawki drgań nie generują wiec może gdzieś indziej leży problem (drgania przy kolumnach to swoją drogą).
eenneell

Dziwna sprawa z G8010

Post autor: eenneell »

jopp pisze:Skoro na słuchawkach nie ma różnicy to skąd zniekształcenia?
Słuchawki drgają na głowie, a kolumny na podłodze ;)
Gramofon jest na komodzie, a komoda na podłodze...
Radzę zrobić półkę na gramofon przymocowaną do ściany ;)
sobek4
Gramofon: Dual 1228

Dziwna sprawa z G8010

Post autor: sobek4 »

Tak coś będę myślał. Póki co jestem załamany bo przyszły kolumny i okazało się że w obydwóch głośniki basowe charczą. Ogólnie po dotknięciu ich czuć i słychać jak cewka o coś trze. W poniedziałek wysyłam przetworniki do kolegi może je uratuje.
Awatar użytkownika
jopp

eenneell kwestię drgań przenoszonych z membrany głośnika pośrednio docierających do gramofonu i igły to ja rozumiem ;)

Chodzi mi o to, że jeśli ktoś pisze o buczeniu podczas słuchania, a następnie "na słuchawkach nie ma żadnej różnicy" to można to rozumieć, ze na słuchawkach dalej mu buczy ("nie ma różnicy" względem stanu poprzedniego) podczas gdy drgań być już nie będzie.
eenneell

Dziwna sprawa z G8010

No tak ;)
W takim przypadku to wkładka/ igła "basuje" sama z siebie :?:
Trzeba zacząć przesłuchanie od początku :)
Awatar użytkownika
jopp

heh, no jeśli sobek4 napisałby, że na słuchawkach gra idealnie - tak jak ma być, sprawa byłaby oczywista.

Ja obstawiałbym hipotetycznie też sytuację, że coś nie tak jest z tonami niskimi np. w przedwzmacniaczu (czy w innym elemencie) i przy większym poziomie głośności jest to dopiero odczuwalne charczenie.
eenneell

Dziwna sprawa z G8010

Teraz sobek4 powinien zebrać to wszystko do kupy i się zastanowić :doh:
sobek4

Dziwna sprawa z G8010

Panowie źle się wyraziłem na słuchawkach gra i wszystko jest ok. Dzieję sie to tylko jak jest słuchane na kolumnach. Tak napisałem ze względu na nerwy jakie miałem bo przyszły mi kolumny w których głośniki basowe są niesprawne. A więc na słuchawkach wszystko jest poprawne.
kielek

Dziwna sprawa z G8010

Post autor: kielek »

Tak jak koledzy pisali wcześniej,osobna półka na scianę dla gramofonu załatwia sprawę ;)
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

sobek4 pisze:Tak coś będę myślał. Póki co jestem załamany bo przyszły kolumny i okazało się że w obydwóch głośniki basowe charczą. Ogólnie po dotknięciu ich czuć i słychać jak cewka o coś trze. W poniedziałek wysyłam przetworniki do kolegi może je uratuje.
To może nie na ten wątek, ale wygląda na to, że ktoś wymieniał zawieszenia i nie wycentrował należycie podczas wklejania. Ponowna wymiana zawieszeń powinna załatwić sprawę (na podstawie własnych doświadczeń z ZGZ-20/4-H5).
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Dziwna sprawa z G8010

Post autor: vinylpiotrek »

Albo zdecentrowany magnes.
Zależy jaka konstrukcja głośnika.
Obrazek
sobek4

Dziwna sprawa z G8010

A więc Radiotechniki ożyły!! Okazało się że kurier rzucał paczkami i magnesy się rozcentrowały. Kolega mi je naprawił i graja rewelacja. Co do Gramofonu znajomy kamieniarz jak znajdzie chwilkę dotnie mi ładną płytę pod gramofon i jak znajdzie fajny materiał zrobi mi pod kolumny też jakieś fajne podstawki. Póki co fajnie ten cały zestaw gra. Nawet gramofon który ma fajne ciepłe brzmienie.
ODPOWIEDZ