Unitra Fonica GWS 108 Cyryl - jak podrasować?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamokeg

Unitra Fonica GWS 108 Cyryl - jak podrasować?

Post autor: kamokeg »

Witam! Posiadam gramofon Unitra Fonica GWS 108 z wkładką UF70. Wiem o tym, że on na śmieci się nadaje, ale ja nie mam kasy , miejsca oraz za bardzo chęci na kupno nowego. Gramofon gra dobrze jak dla mnie ("audiofilsko" to ja z wieży słucham, ale mam winyle których cd nie mam) ale wszyscy marudzą , że on tylko niszczy płyty. Przejdę do rzeczy - czy da się ograniczyć to niszczenie płyt? Dodam, że igła ( nówka z Japonii) raz użyta była dotąd by sprawdzić czy działa on jeszcze. Pozdrawiam, Patryk.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, 00:01 przez kamokeg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Zmniejszenie "ranienia" płyt piezoelektrykiem

Post autor: vinylpiotrek »

Teoretycznie moze i by się dało, ale by kosztowąło to więcej niż zakup lepszego gramofonu.
Jeśli płyty nie są jakieś cenne, a igła nowa to pół biedy, wielkiego spustoszenia tak łatwo się nie zrobi.

PS
Nie każdy piezoelektryk musi być z definicji raniący, ale to tak jako ciekawostkę.
Obrazek
Awatar użytkownika
kamokeg

A czy da się mojego Cyryla GWS108 podrasować do bycia magnetykiem? Oczywiście jeśli to by kosztowało tyle co dobry dual (za 120 zł widziałem na alledrogo z dobrą wkładką), to się mija z celem.

PS. A co sądzicie o zakupie http://allegro.pl/gramofon-gs-461-crown ... 37326.html ? Oraz czy weszłaby do niego http://allegro.pl/shure-m75-bez-igly-mo ... 96861.html? Jeśli nie wejdzie to jaki mm byście do niego polecili, ważna cena ( wkładka i igła razem max 60 zł)
Awatar użytkownika
Czołgista

Re: Zmniejszenie "ranienia" płyt piezoelektrykiem

Post autor: Czołgista »

kamokeg pisze:A czy da się mojego Cyryla GWS108 podrasować do bycia magnetykiem? Oczywiście jeśli to by kosztowało tyle co dobry dual (za 120 zł widziałem na alledrogo z dobrą wkładką), to się mija z celem.
W zasadzie już sobie odpowiedziałeś :)
Najlepiej zapytaj tutaj : Gramofon do 200 zł
Za kilkadziesiąt zł idzie kupić sprawny gramofon który będzie lepszy niż przerabiany Cyryl.
kamokeg pisze:PS. A co sądzicie o zakupie http://allegro.pl/gramofon-gs-461-crown ... 37326.html ? Oraz czy weszłaby do niego http://allegro.pl/shure-m75-bez-igly-mo ... 96861.html? Jeśli nie wejdzie to jaki mm byście do niego polecili, ważna cena ( wkładka i igła razem max 60 zł)
Ja bym tego GS-a nie brał, to nieopłacalna sprawa.

Wkładka Shure m75 to bardzo fajna wkładka :) i cena też fajna , jak coś to na 1/2 da się przerobić :D
Wkładka z mocowaniem Dual - przeróbka na 1/2
eenneell

Post autor: eenneell »

kamokeg,
Zmień ten durny tytuł wątku :mrgreen:
Albo może Admin to zrobi :pray:
Awatar użytkownika
kamokeg

Podrasuję cyrylka w końcu , bo matka się nie zgadza na kupno nowego gramofonu z powodu, że mam "za dużo śmieci" w pokoju. Dla mnie te śmieci są super dawcami części więc nie mam zamiaru się ich pozbywać. A tematem analogów zainteresowałem się ponieważ ojciec oddał mi dość wielką kolekcję winyli ( mało rys ale strasznie brudnych, więc muszę je poddać miksturce forumowej). Możecie polecić mi jakieś tanie ramię do magnetycznych które mógłbym zamontować w moim cyrylku? Wiem, że to jest bez sensowne, ale wyzej napisałem 1wszy powód tego rozwiązania, a drugim jest to, że mi się on bardziej podoba i komponuje z pokojem niż duale i technicsy w cenie do 200 zł. Oraz czy kable gramofonowe można zastąpić głośnikowymi/słuchawkowymi (oczywiście po przerobieniu ich) ?

PS. Czy takie coś byłoby Ok do elektromagnetyków http://allegro.pl/ramie-gramofonu-wg-70 ... 40640.html ?
Awatar użytkownika
chudy_b

Piezoelektryk- jak podrasować

Post autor: chudy_b »

Moim zdaniem porywasz się z motyką na księżyc. Oczywiście wszystko da się zrobić, ale jakim nakładem pracy i kasy? Po za tym widzę, że masz niewielkie pojęcie o tym na co się porywasz. Nie, przewodu gramofonowego nie da się zastąpić głośnikowym.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

To się nie może udać i jest karkołomne nawet dla kogoś, kto się na analogu trochę zna.

Jak masz za dużo gratów to wywal Cyryla, zostawiając UF70 celem odsprzedaży.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Piezoelektryk- jak podrasować

Post autor: Ukaniu »

O matko, to będzie rzeźba w g..ie roku!
Zrób sobie przysługe, wywal ze 2 graty z pokoju, nie pal fajek czy tam nie pij piwa przez miesiąc dla zdrowia, ew. oszczędź na czym innym i kup coś polecanego/ akceptowalnego za minimum minimorum.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

kamokeg pisze:że mam "za dużo śmieci" w pokoju.
To najpierw sie pozbywasz cyryla, potem kupujesz coś lepszego i ilość gratów nie wzrasta.
Inna sprawa, że pozostałe śmieci możesz spróbowac jakoś skompaktować i może mama się przekona.
Gdyby to był chociaż jakiś WG580f z uf 50, to mimo ze sens tego byłby dyskusyjny, to można by się pobawić, ale z Cyrylem to absolutnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ