Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Jozi »

Dario Antonio pisze:
14 lis 2025, 20:31
Jozi pisze:
14 lis 2025, 19:17
kupiłem okazyjnie kołowrotek stellę
Widzę Józku, że kręcisz ;)
No w tej materii to u mnie top światowy, mała rodzinka shimano z przewagą stelli :) :) :) :) .
A i kije spinningowe też nie z gruszki i pietruszki ;) ;) .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Jozi pisze:
15 lis 2025, 11:17
top światowy
Zawodowo kręcisz? Idź---> viewtopic.php?t=9100&start=195
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Wojtek pisze:
15 lis 2025, 01:02
"Poziom Hi-Fi" to dzisiaj ma każdy posiadacz smartfona, telewizora czy komputera.
Pod warunkiem, że ma na co podać sygnał ;) Większość zadowala się głośniczkami wbudowanymi w smartfona laptopa lub smart TV.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie wiem po co podajesz taki bzdetowy "warunek" skoro to co wymieniłeś dzisiaj spełnia tzw. "poziom Hi-Fi".
Jeśli nie spełnia to wybacz, ale trzeba uznać że masz jakieś swoje własne definicje tego pojęcia, do czego dość trudno obiektywnie się odnieść.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Wojtek pisze:
15 lis 2025, 23:26
Nie wiem po co podajesz taki bzdetowy "warunek" skoro to co wymieniłeś dzisiaj spełnia tzw. "poziom Hi-Fi".
Skoro wbudowane głośniczki spełniają poziom Hi-Fi, to ja nie mam więcej pytań... Przecież to jest jakość dźwięku poniżej "jamnika" z lat '90.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Jutro premiera 39 niepublikowanych nagrań Tomasz Stańko. Trójka za chwilę organizuje odsłuch - patrzcie na jakim sprzęcie:
IMG_7093.jpeg
IMG_7094.jpeg
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

Bardzo dobry ruch ze strony Unitry.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Krzysztof_M pisze:
20 lis 2025, 23:02
Bardzo dobry ruch ze strony Unitry.
Też mam takie wrażenie Krzyśku aczkolwiek uważam to również za ruch rozpaczy. Klienta nadal brak, choć może się wreszcie pojawił jakiś sensowny marketingowiec.
Od Bartka wiem, że była jakaś przedstawicielka Unitry.
Natomiast My jako forum "akredytowaliśmy" dwóch przedstawicieli :) Dziś chyba będę wiedział więcej.
Wydaje mi się, że to ruch bardziej radia niż Unitry pod promocję boksu Pana Tomasza - na stronie PR3 mamy wypowiedzi p. Anny Stańko i substronę pod zamówienia boxu w 3ch wersjach.
Jak na bdb ruch Unitry to słaba ekspozycja na moje oko. Różnica w kolorystyce zestawu, brak platform "anty vibro sex", słabo ze stołem, przypadkowa lampa ;) tyle widzę. Bartek wie więcej. Kabli nie widać.. a to podstawa :mrgreen:
Reasumując ruch jak ruch, fajny owszem ale tu nie o Unitrę szło jak mi się zdaje.

Dzieje się, boks zacny.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

Ale może to pierwsze sygnały po rozpoczęciu zmian u steru?

Jednak jak drugi raz patrzę na sytuację to nie można odmówić Ci racji.
Parafrazując klasyka: To to ruch na skalę ich (Unitry) możliwości!

Ale cieszmy się tym co mamy - będzie lepiej. Musi być!

P.S. Boksem Stańki się muszę zainteresować.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Krzysztof_M pisze:
21 lis 2025, 08:08
Ale cieszmy się tym co mamy - będzie lepiej. Musi być!

No pewnie. Unitrę mam w pokoiku gościnnym z płytami co ich nie słucham (oczywiście, że off line :lol: ), żeby goście się nie zasiedzieli, a muzyka Pana Tomasza obroni się sama. Bez łaski.
(boks to raczej na osobny temat).

BTW nic o tym podobno nie było, bo byłem z Bartkiem on line akurat i na wspomniane tematy przedstawicielka się nie wypowiadała. O ile to była Pani z Unitry - Bartek opowie, jak wpadnie.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

darkman pisze:
21 lis 2025, 08:17
Unitrę mam w pokoiku gościnnym z płytami co ich nie słucham (oczywiście, że off line :lol: ), żeby goście się nie zasiedzieli
:lol:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dario Antonio pisze:
21 lis 2025, 08:21
darkman pisze:
Unitrę mam w pokoiku gościnnym z płytami co ich nie słucham (oczywiście, że off line :lol: ), żeby goście się nie zasiedzieli
:lol:
Prądu to mi żal, ale Se dbam. Temu gramofonu to nawet nie tak dawno zakupiłem od Dominika wkładziorę XL25, niech chwast Q ma! :D i zna Pańskie serce. Vintage DIY mi wyszło jakby co?
Awatar użytkownika
Bart_S

hej, ciężko wypowiedzieć się co do jakości sprzętu, bo mam wrażenie, że nikt nie przyłożył się do akustycznego ogarnięcia tego zestawu. ale chyba nie o to w pierwszej kolejności chodziło. kable i głośniki też były "unitrzane", pierwszy utwór (z prezentowanych sześciu) zagrał czysto, choć z nadmiernie wyeksponowanym niskim pasmem, aż nieprzyjemnie się robiło. kolejne już poprawnie, chociaż raziły trzaski, tak jakby nikt się nie pochylił nad pobieżnym chociaż ogarnięciem paprochów. co zawieszone na ramieniu - to sami widzicie. było kilka słów reklamy na początek, że to polskie, z Polski itp. wzmacniacz kultowy i cieszący się galaktycznym niemal zainteresowaniem a wersja zacna - bo z mosiężnymi "knefelkami". wygląda to bardzo przyzwoicie, choć raziło oczywiście niedopasowanie kolorystyczne. trochę to dziwi, bo oprócz sponsorów projektu (PKO BP i Polska Fundacja Narodowa) właśnie UNITRA była wymieniana przez Mariusza Owczarka jako podmiot wspierający wczorajsze spotkanie. zagadnąłem Panią od marketingu (oprócz niej był jeszcze Pan Inżynier) o zmiany w zarządzie - wydaje mi się, że była lekko zmieszana, odpowiedziała pokrętnie, że zarządy się zmieniają a firmy idą do przodu i to nic nadzwyczajnego. trudno odmówić racji ;-) ale generalnie Pani bardzo miła i pewnie bym jeszcze za język ją pociągnął, gdyby nie czas na zajmowanie miejsc. Pan Inżynier opowiadając chwilę o sprzęcie zachęcił do zapoznania się z katalogami i zapewnił o jakimś rabacie dla uczestników spotkania. chyba nie skorzystam, ale gdyby ktoś z Szanownych Forumowiczów był zainteresowany, to mogę oddać mój rabat ;-) samo spotkanie - więcej gadania niż muzyki, no ale to chyba charakterystyczne. cztery Trójkowe gaduły (nie wiedziałem, że Margan był tak zakumplowany ze Stańką), do tego realizator tej serii (zdobywca Grammy - Jacek Gawłowski) i gość specjalny - Czesław "Mały" Bartkowski, który grał długie lata ze Stańką (ale też z Niemenem, Ptaszynem, Makłowiczem czy Karolakiem). świetny gawędziarz, a przy tym bardzo ciepły człowiek (rozmawiałem z nim kiedyś przy okazji spotkania z Ptaszynem na Ząbkowskiej). świetna forma jak na 82-letniego jegomościa. sorry, rozgadałem się, ale o UNITRZE na tym spotkaniu było jednak najmniej ;-)

edit: jeszcze Pani Grafik była i opowiadała zarówno o pomyśle na mimimalistyczną okładkę jak i 48-stronicowy booklet. ale to znowu nie o UNITRZE...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Bart_S pisze:
21 lis 2025, 08:30
chociaż raziły trzaski, tak jakby nikt się nie pochylił nad pobieżnym chociaż ogarnięciem paprochów.
Norma na tego typu prezentacjach. Na AVS jak leci winyl to z reguły brudny i trzeszczący a zestaw grający za miliony monet, co jest zabawne bo często na korytarzach stały myjki do płyt :lol:
Krzysztof_M pisze:
I ja!
darkman pisze:
Unitrę mam w pokoiku gościnnym z płytami co ich nie słucham (oczywiście, że off line ), żeby goście się nie zasiedzieli
:clap: :lol:
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Bart_S

winylowy_luke pisze:
21 lis 2025, 09:05
Krzysztof_M pisze:
I ja!
wydanie w wersji CD - 250 zł, na winylu - 750 zł (była też limitka - 100 boxów na białych płytach). wg wydawcy pójdą jak świeże bułki a jeżeli nie będzie "dodruku" to osiągną horrendalne ceny na rynku wtórnym. ale za chwilę padło, że w trosce o portfele fanów ma być ponoć opcja zakupów na raty...
ODPOWIEDZ