Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flytier

Re: Nowa UNITRA

Post autor: flytier »

Dla każdego coś miłego.

Dobrze, że nie mam żadnych regulatorów, bo a nuż by mnie kusiło :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Czytam te wasze wywody i z jednej strony nie rzadko jest krytyka i ironia w stosunku do audiofili kupujących drogie urządzenia i dzielących włos na czworo, gdzie za tym stoi jednak jakiś cel. Chęć uzyskania w miarę równego naturalnego brzmienia nawet jak nie zawsze jest on miłe bo wina tkwi po stronie nagrania.
Z drugiej strony są argumenty o tym że ja tak lubię i nikt mi nie zabroni. Tylko dlaczego to lubię często jest miłe ciepłe i nie wiele mające z naturalnością. Nie mieszajmy w jednym kotle melomanów z audiofilami bo obie te grupy mają odmienne cele choć wydaje się że cel powinien być jeden to każdy celuje w inny biegun.

Wracając do Unitry, to nie jest to produkt dla audiofila. Dla mnie to wzmacniacz z wyraźną ale bardzo spójną i przyjemną sygnaturą która pozwala właśnie w łagodny i przyjemny sposób słuchać muzyki. Bardziej w stronę "bo ja tak lubię" niż audiofilskiej wiwisekcji.

Tak więc całe to udowadnianie swojej racji nie odbywa się nawet na tej samej płaszczyźnie więc jak można komuś coś udowadniać?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Bacek pisze:
wczoraj, 10:04
Nie bardzo rozumiem jaką treść niesie Twoja odpowiedź. Kolor, średnica, skuteczność, zapach raczej na rozróżnialność nie mają żadnego wpływu.
Chodziło mi o to że trudno jest zrobić, o ile to jest możliwe, dwa identyczne przetworniki różniące się tylko np. pasmem. Zawsze będzie to powiązane z innymi parametrami. A pasmo, jest jednym z niewielu parametrów podawanych w ogólnie dostępnych opisach. Poza tym, jeśli mam do wyboru dwa modele, jeden tańszy z mniejszym pasmem i drugi, droższy z większym pasmem, to naturalnym jest że ten droższy zwykle zagra lepiej. - mimo że według specyfikacji producenta różni się tylko pasmem.
flytier pisze:
wczoraj, 09:45
Proszę więc powiedz do czego odnosił się mój cytat wyrwany z kontekstu? Bo zrozumiałem, że podważasz wcześniejszą część wypowiedzi.
Ależ oczywiście, napisałem że są obecnie produkowane - można znaleźć - modele kondensatorów mające lepsze parametry, choćby przez większą dokładność i powtarzalność kondensatory (między innymi) niż te najbardziej nawet topowe, z epoki. Nie mówię, tak jak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi że wszystkie obecnie produkowane są takie.
Ale odbiegamy o tematu wątku.
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Nadal nie wiem , co do mnie piszesz :mrgreen:

Wytłuszczając Twój wpis o kondensatorach i odnosząc się do niego napisałem jedynie, że po wstawieniu telpodowskiego leżaka z lat 90 zamiast Mundorfa Mcap Supreme zagrało dużo lepiej na średnicy , która była bez porównania. Nie wspomnę o cenie 10 zł vs 100. Mój wpis zakończyłem: "mój osobisty osąd ", bo nie każdemu może podobać się taki dźwięk i woli korektorowe ustawienie w "U" .
Ty to zanegowałeś, co sam potwierdziłeś,wyrywając " mój osobisty osąd" z kontekstu pisząc o poglądach ludzi kupujacych kabel za tysiąc , a nie za dwieście.

Nigdzie nie napisałem, że nowe nie potrafią być dobre, a jedynie, że stary, polski olejak potrafi rozłożyć drogiego Mcap'a na łopatki. Nowe oprócz, że mogą być bardzo dobre potrafią być za to kure... drogie.
Ile musiałoby kosztować takie urządzenie dajmy na to oparte "w całości" na miflexach po parę koła za sztukę?!

Zresztą nie na darmo ludzie wolą stosować stare kondensatory w swoich konstrukcjach zamiast nowych, a firmy produkują nowe kondensatory starając się uzyskać brzmienie starych modeli.

Ale zostawmy to, bo faktycznie nie jest to wątek w tym temacie.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Temat kondensatorów i wyższości tych starych nad nowymi to temat rzeka. Powiedzmy, że jeśli chodzi np. o zwrotnicę kolumn to mam doświadczenia odwrotne i taka sama na starych ruskich olejakach mi ni jak nie pasowała. Pomijam koszty bo ceny nowych kondesatorów są zabójcze.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

flytier pisze:
dzisiaj, 11:14
Nigdzie nie napisałem, że nowe nie potrafią być dobre, a jedynie, że stary, polski olejak potrafi rozłożyć drogiego Mcap'a na łopatki. Nowe oprócz, że mogą być bardzo dobre potrafią być za to kure... drogie.
Kiedyś finalna cena produktu była pochodną kosztów produkcji. Dziś jest pochodną tego jak marketingowiec zdefiniuje oczekiwania klienta wobec wartości postrzeganej produktu. Czyli ceny produktów wysokiej jakości są absurdalnie wysokie nie ze względu na koszty produkcji, a ze względu na to że klient z grubym portfelem chce płacić więcej, żeby móc się odróżnić od tych, których uważa za pospólstwo.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wiemy wiemy, za komuny było lepiej, a teraz mamy zgniły kapitalizm.
Unitra klub niech sobie dalej gnije i pozwoli reszcie iść do przodu wedle własnego uznania (i portfela).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel

Kierowniku, ale kto tu wspominał o komunie? :o

Porównywałem zdrowy wolnorynkowy kapitalizm z dzisiejszym wynaturzonym globalistyczno-korporacyjnym.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Obywatel pisze:
dzisiaj, 15:58
wolnorynkowy kapitalizm z dzisiejszym wynaturzonym globalistyczno-korporacyjnym
Sugerujesz jakoby "zdrowy wolnorynkowy" był już niedzisiejszy? Czyli, że już go nie ma? Passé?
Chyba jednak nie stawiałbym na osi czasu, że ten drugi PO tym pierwszym. Cały czas współistniały i współistnieją.
Przykład wynaturzonego z przeszłości i teraźniejszości? Proszę: przemysł tytoniowy. Od stu lat wiadomo o szkodliwości, a nie zakazano. Bo?... Kassssa, oczywiście... Dla budżetu też...

Ale znowu dygresja, nie o naszym rodzimym producencie ;)
Awatar użytkownika
Obywatel

pavlos pisze:
dzisiaj, 16:18
Sugerujesz jakoby "zdrowy wolnorynkowy" był już niedzisiejszy? Czyli, że już go nie ma? Passé?
Globalne korporacje nie są za bardzo zainteresowane konkurowaniem na wolnym rynku. Raczej połknięciem wszystkich mniejszych graczy i podzieleniem tortu pomiędzy siebie. To wyłącza wiele mechanizmów rynkowych.
pavlos pisze:
dzisiaj, 16:18
Chyba jednak nie stawiałbym na osi czasu, że ten drugi PO tym pierwszym. Cały czas współistniały i współistnieją.
Zgadza się, nie wszystkie branże w równym stopniu zostały w ten sposób przeorane, ale niestety proces postępuje.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Obywatel pisze:
dzisiaj, 16:39
Globalne korporacje nie są za bardzo zainteresowane konkurowaniem na wolnym rynku. Raczej połknięciem wszystkich mniejszych graczy i podzieleniem tortu pomiędzy siebie. To wyłącza wiele mechanizmów rynkowych.
Może i tak ale z drugiej strony kiedyś rynek hifi był wielki teraz jest malutki. Jak jest malutki to trzymają się głównie firmy garażowe a te żeby przeżyć muszą mieć marżę dużą. Korporacji to już tu dawno nie ma, one są już tylko co najwyżej w szufladce szeroko pojęte audio.

A z drugiej strony i kiedyś nie było jakoś zawsze i wszędzie tanio. Kiedyś za wierkarkę Celmy trzeba było zapłacić 2,5 pensji robotnika i jeszcze nie można było jej dostać. Już widzę jak ktoś teraz kupuje do domu wiertarkę za dwie średnie krajowe.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Obywatel

Zgadza się, wszystko się zmienia. Wiertarkę można kupić taniej bo Chiny dostarczają tani produkt. Tu rynek działa prawidłowo.

W wielu innych branżach nie działają jednak mechanizmy rynkowe, które mogłyby ścinać kominy cenowe.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Już na prawdę skończmy z off-topami tutaj :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Obywatel pisze:
dzisiaj, 17:42
Zgadza się, wszystko się zmienia. Wiertarkę można kupić taniej bo Chiny dostarczają tani produkt. Tu rynek działa prawidłowo.

W wielu innych branżach nie działają jednak mechanizmy rynkowe, które mogłyby ścinać kominy cenowe.
W audio też kupisz tanio chińską wiertarkę. A że nie chcesz to już Twoja perspektywa.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Obywatel

Bacek pisze:
38 min temu
W audio też kupisz tanio chińską wiertarkę. A że nie chcesz to już Twoja perspektywa.
No i nie ma nic po środku - Jest Auna i... nowa UNITRA.

Ale faktycznie chyba czas kończyć offtop.
ODPOWIEDZ