Witam,
no i stało się. Dolegliwość 1300, 1400 i 1500 dopadła i mnie Nie działa mechanizm unoszenia ramienia. Zarówno w trybie automatycznym jak i manualnym. Czy znacie kogoś kto mógłby spróbować naprawić lub podpowiedzieć jak to zrobić. Z anglojęzycznych forum wynika, że jest to bardzo skomplikowane i brak jest części do wykonania naprawy.... A może nie jest tak źle?
pzdr
Piotr Seb
Jak zwykle można na Ciebie liczyć.
Strony z linków już przeczytane. Bardziej liczyłem na wskazanie lub odnalezienie kogoś kto to już robił u nas w kraju. Jak nie ma to sam się za to zabiorę. Mam nadzieję, że dam radę ponieważ polubiłem 1300mk2. To zacny sprzęt z wyjątkiem tego nieszczęsnego podnoszenia. Z drugiej strony trudno wymagać żeby automat działał prze 30 lat bez żadnych usterek. Trzeba naprawić i już.
Pozdrawiam.
PS. Może ktoś jeszcze potrzebuje zamówić ten felerny element?
Ojciec, Rzeszów świetna miejscówka i mam fantastycznych kumpli z teamu Rzeszów4x4.. eh dawno się nie widziałem, aleeee.. wiesz jak to daleKO???? koniec świata Panie.. chociaż wakacje, piwo..śliczne rzeszowianki. Muszę to przemyśleć.
BTW,
P.Darek przyjmuje graciarnię wysyłkowo? Jakby co? Orientujesz się?
OIW przyjmuje, po wcześniejszym uzgodnieniu. Dzwoń, dopytaj się. Wiem, że swego czasu na alle... był SL-1410mk2 po serwisie u pana Darka, wystawiony przez gościa z Leszna Wlkp., więc jakoś musiał tam dotrzeć.
BTW Rzeszów to nie koniec świata - "świat się kończy w Sokolikach" (c) Siczka, KSU.
Zrobione. Wniosek po kilku krotnym rozłożeniu i złożeniu jest taki, że jeżeli właściciel rzeczonego technics a nie chce mieć kłopotów z windą niech nie używa dźwigienki manualnego opuszczania i podnoszenia. W automacie nie ma możliwości żeby ta feralna dźwigienka pękła.
OK. Do tej pory byłem przekonany że to jest niezależne.
Poprawili to dopiero przy kolejnej generacji (SL-1600/1700/1800), bo tam przycisk czy dźwignia windy aktywują ten sam mechanizm.
Tak to ten sam mechanizm ale składający się z dwóch współpracujących ze sobą części. W przypadku użycia automatu dźwigienki uruchamiane są przez wewnętrzny mechanizm naciskając na dłuższe ramię dźwigienki, która przesuwa suwak unoszenia windy. W tym przypadku mechanizm praktycznie pracuje bez "wysilku". Natomiast przy użyciu ręcznej dźwigni mechanizm jest napędzany od środka i to ta felerna dźwigienka przenosi całą siłę. Działa tak samo tylko kierunek przenoszenia siły jest odwrotny. Trudno to opisać ale po kilkukrotnym złożeniu i rozłożeniu można zrozumieć jak działa.