Sl bd20 skacze igła

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
kchraplak

Sl bd20 skacze igła

Post autor: kchraplak »

Więc tak, dostałem w prezencie takiego technicsa. umieściłem na wzmacniaczu na testy , podłączyłem, uziemiłem - gra i działa.

Żona dziś sprzątała i pukneła podczas pracy gramofonu w kolumne która jest w odległości ok 30cm od gramofonu - a igła przeskoczyła.
Zmieniłem igłę nieznanego mi pochodzenia (czyli tąco była z gramofonem)- na Tonnadela - to samo.

Zrobiłem test - puknąłem palcem w komodę na której stoi wzmacniacz- igła przeskakuje.
U poprzedniego właścicela było to samo - chodząc po podłodze wywoływał skakanie igły.

Czytałem o jakimś wyważaniu ramienia ale technikcs ma śróbę regulacyjną którą próbowałem coś zrobić-bez efektu, tak samo suwak cueing- nic.
Potrzebna pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sl bd20 skacze igła

Post autor: Wojtek »

Pomoc z czym? Tłumieniem podłogi?

Ten Technics z tego co pamiętam nie jest amortyzowany, więc czego się spodziewałeś?

Jeśli obwiniasz ustawienie gramofonu to załatw sobie wagę jubilerską i sprawdź czy nacisk igły jest równy 1.25g. Jeśli tak to gramofon nadal trzyma fabryczne ustawienie.
kchraplak pisze:ale technikcs ma śróbę regulacyjną którą próbowałem coś zrobić-bez efektu
Nie ma to jak kręcić czymś nie wiedząc do końca co to robi, prawda?
kchraplak pisze:tak samo suwak cueing- nic.
Cueing odpowiada za obsługę windy. Podnosi bądź opuszcza ramię. Nigdy nie działał?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mofu44

Re: Sl bd20 skacze igła

Post autor: mofu44 »

Pomogliście ;) Kolego, jesteś nowym entuzjastą winyli. Poczytaj forum. Ale od początku do końca. Najpierw przywitaj się w odpowiednim wątku. Potem poszukaj info o ustawianiu, regulacjach i w ogóle o gramofonach. Zapewniam, że to ciekawa i pouczająca lektura. A poza tym, witamy :)
Nad 5120, Technics SL-B303, Dual CV1700, Dual CT 1440, Technics SL-PD687, Technics RS-B505, Arcus TM85
Awatar użytkownika
chudy_b

Sl bd20 skacze igła

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:Jeśli obwiniasz ustawienie gramofonu to załatw sobie wagę jubilerską i sprawdź czy nacisk igły jest równy 1.25g.
Doprecyzowując informację Wojtka tak by była strawna dla nowicjusza. To jest gramofon T4P. To taki wynalazek, który w założeniu miał znieść konieczność jakichkolwiek regulacji przez użytkownika. To albo działa, albo nie. Przeważnie działa, bo za bardzo nie ma się tam co psuć. Potwierdzenie prawidłowego nacisku mozna uzyskać jedynie mierząc go wagą. Pukanie w meble nie jest metoda naukową ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sl bd20 skacze igła

Dzięki za doprecyzowanie chudy_b ;)
Wsparcie finansowe forum
kchraplak

Sl bd20 skacze igła

Post autor: kchraplak »

Przepraszam za zbyt nieprecyzyjny wątek. Wiem co robi ten odważnik na ramieniu, czytałem o tym że ten technicks praktycznie nie posiada regulacji, ale żeby aż tak ? Sądziłem że te stopki w jakiś sposób amortyzują drgania. Cueing działa, fakt mocno bezwładnie, ale dziś odkryłem kiedy zaczyna , a kiedy przestaje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sl bd20 skacze igła

kchraplak pisze:czytałem o tym że ten technicks praktycznie nie posiada regulacji, ale żeby aż tak ?
Skoro coś nie posiada regulacji to również "aż tak" nie posiada regulacji.
kchraplak pisze:Sądziłem że te stopki w jakiś sposób amortyzują drgania.
Możliwe że mają sprężyny amortyzujące. Nie pamiętam. Można sprawdzić.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ