Technics SL-QD33 słaby sygnał
-
Uruchomiłem po raz pierwszy gramofon Technics SL-QD33 z wkładką Shure M110HE, który stał nie używany ponad 20 lat. Niestety oryginalna igła nie dotrwa do XXI wieku, więc musiałem dokupić igłę Shure N92E (tylko taka pasowała z dostępnych obecnie). Niestety sygnał jest strasznie słaby i żeby cokolwiek usłyszeć trzeba bardzo mocno podkręcić głośność w amplitunerze. Z innymi źródłami nie ma takiego problemu. Czy ktoś wie jaki może być tego powód?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nieprawda, bo pasuje jeszcze igła N97xEcian0 pisze:(tylko taka pasowała z dostępnych obecnie)

Jaki to amplituner? Marka, model

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Kenwood KD-8030
A podłączyłeś gramofon do gazda Phono , czy AUX .
Cian0 to twój pierwszy post , miło by było , jak byś się przywitał . http://www.winyl.net/viewforum.php?f=8 .
Cian0 to twój pierwszy post , miło by było , jak byś się przywitał . http://www.winyl.net/viewforum.php?f=8 .
-
Re: Technics SL-QD33 słaby sygnał
witam wszystkich,
amplituner to Onkyo TX-SR308. Gdzie bym nie podłączył jest to samo. Może to jest istotne - podczas pierwszego kontaktu igły z płytą przeskoczyła iskra. Gramofon jest na 110V i zasila go transformator z "epoki".
Proszę o pomoc, bo nie mam za grosz doświadczenia z analogowymi źródłami dźwięku.
amplituner to Onkyo TX-SR308. Gdzie bym nie podłączył jest to samo. Może to jest istotne - podczas pierwszego kontaktu igły z płytą przeskoczyła iskra. Gramofon jest na 110V i zasila go transformator z "epoki".
Proszę o pomoc, bo nie mam za grosz doświadczenia z analogowymi źródłami dźwięku.
- chudy_b
Ten amplituner KD nie posiada wejścia PHONO. Potrzebujesz zewnętrznego przedwzmacniacza gramofonowego.cian0 pisze:Onkyo TX-SR308
-
A co moglibyście mi polecić. Może coś używanego, z rozsądną ceną i uczciwą jakością? Nie spodziewam się cudów, chcę żeby po prostu jako tako grało. Do tego podłączone mam wyremontowane kolumny Infinity z lat 90-tych. Mam też stary magnetofon Aiwa, czy do niego potrzebny też będzie przedwzmacniacz?
-
Amplituner kina domowego , szkoda zachodu .cian0 pisze:amplituner to Onkyo TX-SR308
Polecam kupić wzmacniacz Audio .
Mam Technicsa Amplituner kina domowego SA-DX950 z wejściem Phono , tylko raz go podłączyłem żeby posłuchać jego brzmienia

Porównanie było z Marantz pm 25 .
-
Zdaje sobie z tego sprawę, ale mimo to chciałbym to wszystko na razie tak podłączyć
- Regsoft
Nie daj się zwariować. Jak dla mnie to przyzwoita końcówka mocy (szczególnie jak porównasz do niektórych rumpli stereo) i jedyne co potrzebujesz to sensowny przedwzmacniacz. Zerknij tu : http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12 ... 20#p111120 To oczywiście moje prywatne zdanie. Ostatnio sprawdzałem parę przedwzmacniaczy i jeśli nie chcesz przesadzić z kasą i wystarczy Ci wejście MM to mogę śmiało polecić Art DJ Pre II (ten z niebieską oczojebną diodą) za ok. 200 zł ...cian0 pisze:Zdaje sobie z tego sprawę, ale mimo to chciałbym to wszystko na razie tak podłączyć
-
http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 42701.html
To powinno wystarczyć , by grał gramofon .
To powinno wystarczyć , by grał gramofon .
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak jak się spodziewałem, zabrakło przedwzmacniacza
Vivanco wystarczy.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Magnetofon to magnetofon. Zarówno magnetofon jak i amplituner oczekuje sygnału liniowego. Z gramofonu nie wychodzi sygnał liniowy.
Rolą przedwzmacniacza gramofonowego jest przerobienie sygnału z wkładki gramofonu na sygnał liniowy.
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz
Rolą przedwzmacniacza gramofonowego jest przerobienie sygnału z wkładki gramofonu na sygnał liniowy.
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
Tak jak Wojtek napisał - w magnetofonie wyprowadzasz sygnał z wyjścia zaznaczonego "OUT" do wejścia we wzmaczniacu "IN" - możesz użyć każdej opcji na RCA (Line In, CD, Tuner, itd.).cian0 pisze:Dziękuje, za pomoc. A co z tym magnetofonem?
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95