Technics SL-L20 problem z obrotami
-
Witam, zakupiłem sobie wyżej wymieniony gramofonik.
Mam z nim tylko jeden problem, mianowicie obroty.
Zarówno 33 jak i 45 idą odczuwalnie wolniej. Pasek nie wygląda na sparciały ani na zatłuszczony, może się rozciągną przez lata??
Ten gramofonik ma DC SERVO, może w tym tkwi problem, da się go jakoś wyregulować??
Mam z nim tylko jeden problem, mianowicie obroty.
Zarówno 33 jak i 45 idą odczuwalnie wolniej. Pasek nie wygląda na sparciały ani na zatłuszczony, może się rozciągną przez lata??
Ten gramofonik ma DC SERVO, może w tym tkwi problem, da się go jakoś wyregulować??
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jest to możliwe.max95100 pisze:Pasek nie wygląda na sparciały ani na zatłuszczony, może się rozciągną przez lata??
Raczej pasek do wymiany

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Technics SL-L20 problem z obrotami
może to trochę dziwne ale dzisiaj trochę nim pograłem (jakieś pół dnia) i mam teraz wrażenie że obroty wróciły do normy, nawet zmiana obrotów z 33 na 45 zrobiła się bardziej płynniejsza
ale paski i tak wymienię
tylko mam jedno pytanko
mianowicie co daje DC-SERVO?? na aukcji na której kupiłem ten gramofonik sprzedający opisał to tak: "motor napędzający talerz jest w technologi DC-Servo, jego obroty są cały czas zliczane i utrzymywane na stałym poziomie" i jeśli faktycznie coś tam zlicza obroty to czy dzieje się to bezpośrednio czy też za pomocą pasków?? bo ponoć są tam dwa paski jeden płaski obracający talerz, drugi kwadratowy przesuwający ramie.

- Krzysztof_67
Pewnie się rozruszałmax95100 pisze:może to trochę dziwne ale dzisiaj trochę nim pograłem (jakieś pół dnia) i mam teraz wrażenie że obroty wróciły do normy, nawet zmiana obrotów z 33 na 45 zrobiła się bardziej płynniejsza![]()

DC- servo służy do stabilizacji obrotów na zadanym poziomie - prezentacja: https://www.youtube.com/watch?v=tsrAP8EgcbQ
W gramofonach jest to z reguły zintegrowane w jednej obudowie z silnikiem.
-
Właśnie miałem się dzisiaj zapytać czy coś powinno się tu smarować lub konserwowaćKrzysztof_67 pisze: Podczas wymiany paska powinieneś także nasmarować łożysko na którym obraca się talerz oraz łożyska silnika ... przynajmniej to do którego będzie dostęp.

- Krzysztof_67
Poszukaj w sieci serwisówki do tego gramofonu (ja nie znalazłem) i wrzuć ją tutaj. Jeśli nie znajdziesz zdejmij talerz i zrób zdjęcia tego co pod spodem. Popatrzymy, pomożemy 

-
nie było łatwo ale znalazłem serwisówkę do swojego gramofonu 
http://chomikuj.pl/max95100/Dokumenty/t ... 768625.pdf
jeśli manual to za mało to w wolnym czasie mogę rozkręcić gramofonik i porobić zdjęcia
P.S.
Czy to normalne żeby silniczek napędzający talerz warczał jak się zdejmie z niego pasek??

http://chomikuj.pl/max95100/Dokumenty/t ... 768625.pdf
jeśli manual to za mało to w wolnym czasie mogę rozkręcić gramofonik i porobić zdjęcia

P.S.
Czy to normalne żeby silniczek napędzający talerz warczał jak się zdejmie z niego pasek??
- Krzysztof_67
Niestety nie. Świadczy to o suchych i prawdopodobnie wyrobionych łożyskach. Na początek daj kropelkę oleju na ośkę tuż nad łożyskiem (pomiędzy rolką na której jest pasek a obudową silnika. Po kilku minutach włącz gramofon (bez paska) terkotanie po chwili powinno ucichnąć. Jest to rozwiązanie na chwilę ale lepiej tak niż wymiana silnika ... przynajmniej na początek.max95100 pisze:Czy to normalne żeby silniczek napędzający talerz warczał jak się zdejmie z niego pasek??
Musisz także nasmarować center spindle (str 2) - łożysko główne gramofonu. Żeby to zrobić musisz rozkręcić gramofon (zdjąć spód) i odkręcić element nr40 (str 21), następnie odkręcić blokadę N20 i rozłożyć łożysko nr 38, 39, 40 (ostrożnie żebyś nie zgubił kulki) wymyj to wszystko ze starego smaru, nasmaruj i poskładaj.
Ja do smarowania tych elementów używam oleju silnikowego - bardzo dobrze się sprawdza.
Po poskładaniu wszystkiego daj mu trochę popracować a potem sprawdź i ewentualnie wyreguluj obroty. Jak to zrobić jest napisane na str 10, musisz sobie tylko wydrukować tarczę stroboskopu np http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic234330.html.
-
Czyli trzeba rozglądać się za innym silnikiem, a tego pilnować??Krzysztof_67 pisze:Jest to rozwiązanie na chwilę ale lepiej tak niż wymiana silnika
Jakimś konkretnym płynem?? czy wystarczy woda i ręcznik papierowy??Krzysztof_67 pisze:wymyj to wszystko ze starego smaru, nasmaruj i poskładaj
w ciemno kupiłem olej SILIKONOWO-TEFLONOWY czy taki też będzie dobry??Krzysztof_67 pisze:Ja do smarowania tych elementów używam oleju silnikowego
Wystarczy że wyreguluję tymi śrubkami na spodzie gramofonu (str 9)?? czy przed regulacją śrubkami muszę posprawdzać to co na str 10?? bo prawdę mówiąc nie do końca to ogarniam, jedynie pierwszy krok w którym mam sprawdzić pasekKrzysztof_67 pisze:wyreguluj obroty. Jak to zrobić jest napisane na str 10

- esdarek
- Gramofon: bambino
Pierw wymień pasek(obligatoryjnie) nowy to 15-40 zł. Wymieniając pasek rób to w rękawiczkach i odtłuść miejsce na talerzu po którym będzie szedł pasek oraz rolkę silnika. Po tych operacjach niech gramofon pochodzi kilkanaście minut. Potem cienkim płaskim śrubokrętem przy pomocy tarczy stroboskopowej ustawisz precyzyjnie obroty. Proponuję Ci postawić gramofon na np. książkach tak aby był w poziomie i pozwalał na normalną prace z jednoczesnym dostępem od spodu. Podczas ustawiania obrotów dobrze jakby na talerzu była płyta i opuszczona na nią igła.max95100 pisze:Kupno nowego silnika będzie bardzo trudne-dobre smarowanie i wymiana paska powinny pomóc skutecznie.Krzysztof_67 pisze:Jest to rozwiązanie na chwilę ale lepiej tak niż wymiana silnika
Benzyna ekstrakcyjna lub delikatny odtluszczacz. Nie stosuj rozpuszczalników chyba ,że wymontujesz tylko metalowe elementy.Krzysztof_67 pisze:wymyj to wszystko ze starego smaru, nasmaruj i poskładaj
Użyj-jak pisze kolega- oleju silnikowego-do tych łożysk jest najlepszy. Silikony i teflony zostaw do zębatek, przekładni i elementów plastikowych.Krzysztof_67 pisze:Ja do smarowania tych elementów używam oleju silnikowego
Krzysztof_67 pisze:wyreguluj obroty. Jak to zrobić jest napisane na str 10
-
Fakt nowego silnika do mojego gramofonu już nie kupię bo go nigdzie nie ma, ale wyczytałem że jako zamiennik do mojego gramofonu stosuje się silnik zesdarek pisze: Kupno nowego silnika będzie bardzo trudne-dobre smarowanie i wymiana paska powinny pomóc skutecznie.
SL-J11D ponoć identyczny jak ten z sl-l20. Tyle że nowy silnik + wysyłka z USA =250zł, myślałem nad kupnem szrota sl-20 z allegro, jest jeden za 49zł + wysyłka, ale nie mam pewności że silniczek nie będzie czasami w gorszym stanie od tego.
użyłem oleju silnikowego 10W40, moim zdaniem sporo mu oleju wstrzyknąłem, i wygląda to teraz tak że jak zdejmę pasek to albo nie warczy tylko delikatnie cyklicznie szura, lub jak dotknę kółko które napędza pasek to zaczyna warczeć.esdarek pisze: Użyj-jak pisze kolega- oleju silnikowego-do tych łożysk jest najlepszy. Silikony i teflony zostaw do zębatek, przekładni i elementów plastikowych.
Na pasek jeszcze czekam, pewnie będzie jutro lub pojutrze.esdarek pisze: Pierw wymień pasek(obligatoryjnie) nowy to 15-40 zł. Wymieniając pasek rób to w rękawiczkach i odtłuść miejsce na talerzu po którym będzie szedł pasek oraz rolkę silnika. Po tych operacjach niech gramofon pochodzi kilkanaście minut. Potem cienkim płaskim śrubokrętem przy pomocy tarczy stroboskopowej ustawisz precyzyjnie obroty. Proponuję Ci postawić gramofon na np. książkach tak aby był w poziomie i pozwalał na normalną prace z jednoczesnym dostępem od spodu. Podczas ustawiania obrotów dobrze jakby na talerzu była płyta i opuszczona na nią igła.
P.S.
Pasek zmieniony, nie mam jeszcze wydrukowanej tarczy stroboskopowej, gdyż nie posiadam drukarki. Na razie testuję tylko na odsłuch, jest poprawa, gdyż nie słychać już tak wyraźnie zwolnionego dźwięku, ale wydaje mi się że jeszcze idealnie nie jest.
-
Obroty już sprawdzone 
33 nie musiałem wcale ustawiać, wystarczyła zmiana paska
45 minimalnie kreski uciekają w prawo, ogólnie mam wrażenie że 45 jest jakieś nie stabilne, czasem trzeba poczekać na załapanie obrotów.
Ale grunt że 33 jest ok
może z czasem wymienię silniczek 

33 nie musiałem wcale ustawiać, wystarczyła zmiana paska
45 minimalnie kreski uciekają w prawo, ogólnie mam wrażenie że 45 jest jakieś nie stabilne, czasem trzeba poczekać na załapanie obrotów.
Ale grunt że 33 jest ok

- esdarek
Kup sobie Kontakt PR i delikatnie psiknij na wszystkie(dwa;)potencjometry obrotów oraz na przełącznik. Potem trochę poprzełączaj. Postaw se gramofon poziomo np. na książkach i ustaw obroty małym płaskim śrubokrętem wkładając go w odpowiednie otwory od dołu.
-
chyba najpierw psiknę tym kontaktem, bo jak daję potencjometr do końca na 45 paski uciekają w prawo, ale jak potencjometr dam między 33 a 45 paski stoją w miejscu
- esdarek
Poczekaj-nie bardzo wiem o czym piszesz. W tym modelu o ile mnie pamięć nie myli bardzo łatwo sie reguluje obroty. W okolicach ramienia są otwory. Nawet nie trza od dołu ani zdejmować talerza. Wlej tam(psiknij) trochę kontaktu, a potem pokręć lewo prawo. Potem już tarcza,lampa i musisz ustawić żeby nigdzie nic nie uciekało. Da się:)