Technics Sl 1210mk2 nie daje znaków życia
- Kąsi
Wczoraj mój gramofon przestał reagować na włącznik "power", włączam i nic się nie dzieje, lampki się nie zapalają, do wczoraj wszystko było dobrze. Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak? Ten włącznik mógł się zepsuć? Może trzeba go przeczyścić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może. A może padł bezpiecznik 
Zacznij od tych oczywistych kwestii. W najgorszym wypadku padło zasilanie, choć to mało prawdopodobne.
Przy okazji sprawdź czy kabel zasilania siedzi dobrze w gniazdku i czy podpięcie gramofonu do innego gniazdka magicznie przywróci go do życia

Zacznij od tych oczywistych kwestii. W najgorszym wypadku padło zasilanie, choć to mało prawdopodobne.
Przy okazji sprawdź czy kabel zasilania siedzi dobrze w gniazdku i czy podpięcie gramofonu do innego gniazdka magicznie przywróci go do życia

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Tam są dwa bezpieczniki. Gdyby okazało się, ze któryś jest spalony, wymień na nowy, ale o identycznej wartości. Żadnego watowania, bo możesz pogorszyć sprawę.
EDIT: Działa lampka do oświetlania igły? Jeśli tak, to kiepska sprawa. Jeśli nie - ilość elementów które mogły się uszkodzić jest niewielka i naprawa powinna być prosta.
EDIT: Działa lampka do oświetlania igły? Jeśli tak, to kiepska sprawa. Jeśli nie - ilość elementów które mogły się uszkodzić jest niewielka i naprawa powinna być prosta.
- Kąsi
Re: Technics Sl 1210mk2 nie daje znaków życia
Z podłączeniem do innego gniazdka już próbowałem kilkakrotnie niestety bez rezultatu. Lampka do podświetlania igły nie świeci, nie świeci żadna z lampek. Sam nic nie naprawię bo narobię więcej szkody niż pożytku:)
- chudy_b
No to problem jest w zasilaczu. Jesli sam nie chcesz grzebać, daj komuś kto choć trochę ogarnia elektronikę. Nie musi znać się na gramofonach. Jest pewne ryzyko, że spalił się bezpiecznik w wyniku uszkodzenia jakiś dalszych układów, ale myślę, że niewielkie.Kąsi pisze:Lampka do podświetlania igły nie świeci,
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Do całej elektroniki można się tam dostać podnosząc talerz i odkręcając to plastikową osłonę pod nim.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Kąsi
Na szczęście gramofon mam na gwarancji. We wtorek zawożę go do naprawy i będę wiedział co i jak. Dam znać co było nie tak. Dzięki za porady!
- tollo
Zdradzisz nam u kogo kupowałeś?Kąsi pisze:Na szczęście gramofon mam na gwarancji.

- Kąsi
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Od hurtowników? No nieźle
Oby naprawili.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Kąsi
Stała się rzecz magiczna. Wczoraj wieczorem zacząłem przygotowywać gramofon do transportu i pomyślałem że sprawdzę jeszcze ostatni raz czy nadal nie działa, włączam "power" i wszystko działa:) Jak to jest możliwe? Przez kilka dni nie działał a teraz znowu wrócił do życia:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wniosek = coś nie styka. Trochę ruchu i "się naprawił".
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
zawsze to miło jak działa, a nie odwrotnie
pewno kabel zasilający jest problemem

pewno kabel zasilający jest problemem

- Kąsi
Ostatnio problem wrócił i gramofon znów odmawiał współpracy, zawiozłem go do naprawy na gwarancję i jak się okazało był spalony bezpiecznik. Dobrze że nie stało się nic poważniejszego i gramofon szczęśliwie wrócił do żywych 

- chudy_b