Przechodzę do rzeczy. Otóż od niedawna jestem posiadaczem amplitunera Onkyo tx-8050, do którego podłączone są głośniki Monitor Audio, których modelu nie jestem w stanie w tym momencie wymienić. Podłączyłem do niego gramofon Technics sl-bd20, który posiadam od jakichś 3 lat, rzecz jasna był on kupiony jako sprzęt używany. Tu było moje zaskoczenie, że muszę naprawdę mocno podkręcić głośność aby móc słuchać muzyki. Przy zestawie jaki mam, gdy puszczę muzykę z CD bądź z radia mogę ustawić głośność na poziom 8 i już dźwięk jest dobrze słyszalny, a przy gramofonie muszę go podkręcić na poziom 20 aby efekt był porównywalny. Przy tak wysoko ustawionej głośności mocno słychać trzaski. Oczywiście gramofon jest podłączony do gniazda phono.
Tu zacznę zwracać się do was drodzy forumowicze. Czy wymiana igły na nową coś tu pomoże? Może iść o krok dalej i wymienić całą wkładkę? Jeśli tak to jaką polecacie zważywszy na to, że słucham raczej nowych płyt (przez nowe rozumiem kupione w sklepie nie na pchlim targu

Dzięki z góry za odpowiedzi