Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 15 lip 2014, 15:13

Witam,
niestety borykam się z pewnym problemem, mianowicie gdy igła dochodzi do końca płyty, kończy się odtwarzanie muzyki, ramie od razu wraca i dopiero w połowie płyty się podnosi. Niestety to utrudnia słuchanie płyt ponieważ przy każdym powrocie ramienia igła rysuje połowę płyty.
Jeśli chodzi o ustawianie ramienia jestem zielony, gramofon dostałem w takim stanie, jest jeszcze mały problem, ramie po powrocie nie zawsze " trafia w stópkę".
Też gdy wcisnę stop ramie wraca bez wcześniejszego podnoszenia, co dziwne im dalej płyty tym gorzej. Na początku płyty podniesie się normalnie, na końcu przeleci igłą przez połowę.
Liczę na pomoc forumowiczów.
Ogólnie znam się na elektryce, ale z gramofonami dopiero zaczynam przygodę dlatego prosiłbym o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Wojtek » 15 lip 2014, 17:30

Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku.
Generalnie rzecz biorąc, z tego co opisałeś wynika, że masz w swoim gramofonie dość mocno zwalony mechanizm auto-powrotu.
Bez zajrzenia do środka i przeanalizowania co i jak pracuje raczej się nie obędzie.

Czy auto-start działa poprawnie?
Drilix pisze:Jeśli chodzi o ustawianie ramienia jestem zielony, gramofon dostałem w takim stanie
Kalibracja ramienia nie ma w ogóle związku z automatyką :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 15 lip 2014, 18:36

Auto-start działa poprawnie, również repeat i cueing działa bez zarzutu. Liczę się z tym, że będę musiał złapać śrubokręt, ale boje się że jak go rozbiorę to już nie poskładam :D. Czy w instrukcji obsługi znajdzie się coś na temat problemów z automatyką? Ogólnie gdy ramie dojdzie już do stopki nie opadnie od razu, tylko cofnie się jeszcze 1-2 razy w stronę talerza i dopiero po tym nie trafia na stópkę.

Awatar użytkownika
Dany
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2014, 08:52
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Dany » 15 lip 2014, 18:41

Czy nietrafianie w "stopkę"/uchwyt spowodowany jest tym, że ramie zatrzymuje się za blisko, czy po prostu uderza w uchwyt ale jest za nisko?
Aj tam od razu mocno zwalony ;)

Po pierwsze, co z tym auto-powrotem na uchwyt?
Jeśli ramie jest za blisko, istnieje śruba do regulacji pod zaślepką na lewo od ramienia którą trzeba doregulować bieg ramienia podczas powrotu.
Jeśli ramie nie trafia w uchwyt, bo jest za nisko, oznaczałoby to problem z windą, tak samo z resztą jak główna usterka o której piszesz.

Winda wraz z całą automatyką ramienia jest obsługiwana przez silnik krokowy. To, że ramie podnosi się za późno może oznaczać przesunięcie się mechanizmu (trybów i przekładni) względem kolejności wykonywanych kroków, lub brak wystarczającej siły przez windę na wypchanie ramienia do góry- może być w jakiś sposób przyblokowana.
A jak wygląda procedura startu? Ramie startuje normalnie i nie ma żadnych problemów? Pamiętajmy, że przy starcie winda jest wciskana przez ramie a przy stopie musi być wyciśnięta w górę.

Osobiście zacząłbym od przejrzenia samej windy- czy nie ma zabrudzeń, czy smar nie jest zastały itd. Najlepiej rozebrać, wyczyścić, przesmarować na nowo, ustawić odpowiednią wysokość i sprawdzić jeszcze raz. Jeśli to nie pomoże, przejrzeć automatykę zgodnie z manualem i sprawdzić czy wszystko jest na miejscu.
http://www.vinylengine.com/library/tech ... -bd3.shtml

Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 15 lip 2014, 19:04

Dziękuje za szybką i fachową odpowiedź. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości nagram filmik obrazujący problem.
Ramie przy powrocie uderza w ten jakby ogranicznik, następnie cofa się w stronę talerza, to właśnie powtarza się 1-2 razy następnie zatrzymuje się kilka milimetrów przed stópką i winda opuszcza ramie, także wysokość jest odpowiednia. Dzisiaj już nie, ale jutro będę miał więcej czasu także zabiorę się za niego :)

Awatar użytkownika
Dany
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2014, 08:52
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Dany » 15 lip 2014, 20:19

No dobra, z tego co piszesz, to ewidentnie automatyka ;)
Musisz przejrzeć dokładnie schematy i spróbować odpowiednio ustawić mechanizm "Trybów i przekładni" do pozycji startowej.

Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 15 lip 2014, 23:22

Poniżej zamieszczam film.
Jutro zabieram się do roboty :)
W razie wątpliwości będę się odzywał.

Dzięki :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RoP47IYnqQI[/youtube]

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3200
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: chudy_b » 16 lip 2014, 00:03

Serwisówkę zapewne już masz. Jak nie - ściągnij z vinylengine. Ramię napędzane jest przez dość skomplikowaną mechanikę z osi talerza. Bez rozbiórki się nie obędzie. Może spadła jakaś spręzynka, może wyrobił sie jakiś tryb. Trzeba to po prostu obejrzeć.

Awatar użytkownika
Dany
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2014, 08:52
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Dany » 16 lip 2014, 00:08

Jak widzę, start też jest skopany. 00:11 ramie cofa się do uchwytu.
Ewidentnie automatyka do ustawienia na nowo. Gdy wszystkie ustawienia ułożysz w fabrycznej pozycji, prawdopodobnie będzie ok. Pozdrowienia i powodzenia ;)

Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 21 lip 2014, 17:54

Niestety muszę odświeżyć temat, gramofon rozebrałem i teoretycznie wszystko jest w porządku, praktycznie jednak nie działa tak jak powinien.
Problem jest nadal ten sam, nie zauważyłem żeby gdzieś czegoś brakowało czy było wyczepione. Stąd jestem zmuszony zadać pytanie, czy znacie jakiś serwis specjalizujący się w naprawach gramofonu? Najlepiej w Poznaniu lub okolicach.
Pozdrawiam :(

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Wojtek » 21 lip 2014, 19:01

Ten model jest dość tani (przynajmniej jak ktoś kupi w dobrej cenie).
Nie wiem czy jest sens w płaceniu komuś za naprawę równowartości sprawnego egzemplarza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 22 lip 2014, 09:53

Co polecacie w takiej sytuacji? Kupic coś innego czy może przerobic go na manuala?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Wojtek » 22 lip 2014, 12:59

To już od Ciebie zależy, czy chcesz takiego manuala np. :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Drilix
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2014, 14:22
Lokalizacja: Wielkopolska

Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: Drilix » 22 lip 2014, 16:27

W tej chwili nie mam pieniędzy na inny sprzęt, naprawa jest mało opłacalna, wniosek chyba jest jeden.

Dziękuje za pomoc :)

sebano79
Posty: 1
Rejestracja: 09 paź 2017, 15:45

Re: Problem z automatyką w Technics SL-BD3

Post autor: sebano79 » 22 kwie 2019, 10:20

Witam. Również mam problem z automatyką w tym modelu ale znacznie mniej skomplikowany. Mianowicie ramię nie wraca na koniec płyty. Jak śrubkę regulacyjną przekręcę w prawo to ramię wędruje w czasie startu na połowę pierwszej piosenki a i tak na koniec płyty nie wraca. Może ktoś zetknął się z podobnym problemem i wie jak to naprawić?