Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Posty: 118
Rejestracja: 26 sty 2012, 12:22
Gramofon: Technics SL-D202

Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Post autor: feelgoodhit »

Witajcie ponownie, nie bardzo wiedziałem gdzie założyć temat. Zakupiony ostatnio stary dobry Tom Waits, wytłoczony w latach 70. daje się słuchać tylko na prawej kolumnie, lewa milczy, czasami trzaśnie. Przy włączeniu MONO we wzmaku, wszystko gra ładnie. Wina zajechanego winyla, gramofonu, a może kolumny?
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
Tyrystor
Posty: 866
Rejestracja: 10 sie 2011, 16:44
Gramofon: SL-1410mk2
Lokalizacja: Lüben in Niederschlesien

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: Tyrystor »

Jak na innych płytach?
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
vinylpiotrek
Posty: 2197
Rejestracja: 12 lip 2012, 20:51
Lokalizacja: Łódź

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: vinylpiotrek »

feelgoodhit pisze:Wina zajechanego winyla
Nie
feelgoodhit pisze:gramofonu, a może kolumny?
Raczej połączeń.
Obrazek
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Posty: 118
Rejestracja: 26 sty 2012, 12:22
Gramofon: Technics SL-D202

Re: Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: feelgoodhit »

vinylpiotrek pisze:
feelgoodhit pisze:Wina zajechanego winyla
Nie
feelgoodhit pisze:gramofonu, a może kolumny?
Raczej połączeń.
Hmmm, kupiłem dość dobry moim zdaniem przewód, 99% miedzi tam jest o ile dobrze pamiętam, 2,5mm średnicy trochę za dużo jak na wejścia w kolumnach i wzmacniaczu, ale jakoś dałem radę to podłączyć.

Tyrystor pisze:Jak na innych płytach?
Podobnych objawów nie zaobserwowałem.
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
vinylpiotrek
Posty: 2197
Rejestracja: 12 lip 2012, 20:51
Lokalizacja: Łódź

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: vinylpiotrek »

Sprawdź połaczenia wszystkie w gramofonie.
Obrazek
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Posty: 118
Rejestracja: 26 sty 2012, 12:22
Gramofon: Technics SL-D202

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: feelgoodhit »

Hmmmm, może to być wina na przykład kiepsko stykającego gniazdka w przedłużaczu? Nic innego mi na tę chwię nie przychodzi do głowy...
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
Winters
Posty: 2801
Rejestracja: 10 kwie 2011, 11:29
Lokalizacja: prawie Łódź

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: Winters »

feelgoodhit pisze:Hmmmm, może to być wina na przykład kiepsko stykającego gniazdka w przedłużaczu?
:shock:

Fizyki kolega nie miał nigdy?
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: Reymont »

Może płyta zajechana została na jakimś klunkrze i jeden kanał został sfrezowany.
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Posty: 118
Rejestracja: 26 sty 2012, 12:22
Gramofon: Technics SL-D202

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: feelgoodhit »

Nie dzieje się tak zawsze, przed chwilą puściłem tę samą płytę i gra całkiem normalnie :shock:
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Brak dzwięku w jednym kanale przy odtwarzaniu winyli

Post autor: Reymont »

Sprawdź połączenia wkładki i kable sygnałowe.
cezi
Posty: 166
Rejestracja: 25 gru 2011, 20:02

Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Post autor: cezi »

Miałem bardzo podobny problem. Bardzo rzadko na niektórych płytach nie grał prawy kanał. Problem występował tylko na "górnej" wkładce w Sharpie RP-103. Dolna grała bez problemów, więc nie był to problem winyla. Pomogło wyjęcie i ponowne włożenie kabelków przy wkładce.

Cezi
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Posty: 118
Rejestracja: 26 sty 2012, 12:22
Gramofon: Technics SL-D202

Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Post autor: feelgoodhit »

Dzięki za zainteresowanie tematem :)
Wczoraj miałem chwilę więc wyjąłem kabelki we wkładce i włożyłem je ponownie zgodnie z instrukcją; niestety bez zmian, brak dźwięku w lewym kanale zdarza przy płytach starych, jak i nowych, nie zawsze, ale dość często;/ Czy macie jakieś inne pozycje jak ten problem rozwiązać?
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
Awatar użytkownika
petzl
Posty: 115
Rejestracja: 11 gru 2012, 18:59
Lokalizacja: Londyn

Re: Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Post autor: petzl »

A moze to problem ze stykami pomiedzy ramieniem a glowka w ktorej zamontowana jest wkladka? Warto przeczyscic
Spadochroniarze to ludzie którzy schodzą z drzew na które nie wchodzili
eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Post autor: eenneell »

A nie jest to wina wzmacniacza?
Podpinałeś lewy na prawy, a prawy na lewy? we wzmaku?
Awatar użytkownika
Carpenter
Posty: 814
Rejestracja: 05 maja 2013, 22:58
Gramofon: Kenwood KP-990
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Technics SL-D202 - brak dzwięku w jednym kanale

Post autor: Carpenter »

Miałem to samo (tzn. od czasu do czasu, ale na wszystkich płytach) z jedną z moich trzech wkładek. Po zmianie preampa problem zniknął.