TECHNICS SL-BD21 problem z dźwiękiem stereo.
-
Około miesiąc temu zakupiłem ten model gramofonu. W tym tygodniu przyszedł mi w końcu wzmacniacz YAMAHA AX-500 i dziś spiąłem wszystko razem. Gramofon podpięty jest normalnie do wejścia PHONO. Gdy na wzmacniaczu ustawię tryb mono grają normalnie dwa głośniki, przechodząc na stereo dźwięk z jednego zawsze praktycznie się wytłumia i ledwo go słychać (dodatkowo mimo uziemienia nasila się buczenie). Nie jest to raczej wina wzmacniacza, bo stereo z podpiętego PS3 działa normalnie. W wejściu phono też problem nie leży, bo gramofon podpięty do przedwzmacniacza i dalej do wzmacniacza do innego wejścia nadal gra w mono okej, a w stereo tak jak powyżej. W czym dokładnie może tkwić problem?
- chudy_b
Zamień wtyczki z gramofonu lewą z prawą. Dowiesz się, czy wzmacniacz jest sprawny, powinien w trybie stereo zagrać drugi kanał. Najprawdopodobniej tak będzie. Statystycznie najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie wkładki. To gramofon T4P, więc wkładka raczej jest poprawnie podłączona, ale zawsze moga być jakies niekontakty. Stara zasada informatyka - wyjmij i włóż. Może pomoże.
-
Po zamianie wtyczek właśnie kanały zmieniły się miejscami jeśli chodzi o grający/wytłumiony. Szukać gdzieś punktu naprawy takich sprzętów w okolicy czy na własną rękę kupować nową wkładkę po prostu?
- chudy_b
Nie wiem jakie jest Twoje obycie z elektryką, bo nawet nie elektroniką. Jeśli masz omomierz, to możesz sprawdzić stan przewodów od styków wkładki do wyjścia. Najprawdopodobniej wkładka jest padnięta. Pamiętaj, że badanie samej wkladki omomierzem jest dość ryzykowne.
-
Obycie z elektroniką mam naprawdę niskie, ale mam kogo poprosić o pomoc. W czym przejawia się to ryzyko badania wkładki omomierzem?
- chudy_b
Omomierz działa w oparciu o własne napięcie, którym traktuje badany element. Jest ryzyko, że cewki wkładki tego nie przeżyją. Małe, ale jest.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wypada sprawdzić okablowanie sygnałowe ramienia/gramofonu miernikiem. Dzięki temu można się upewnić, że tutaj nie ma jakiejś przerwy.
Też skłaniam się ku opinii, że coś z wkładką jest nie tak, ew. z samą igłą, ale to jest trudne do ustalenia bez zakupu nowej igły.
Jeśli gramofon został niedawno zakupiony w takim stanie to jest to jakiś zaczyn do zwrotu pełnego lub części kosztów, ze względu na uszkodzenie/niezgodność z opisem urządzenia.
Też skłaniam się ku opinii, że coś z wkładką jest nie tak, ew. z samą igłą, ale to jest trudne do ustalenia bez zakupu nowej igły.
Jeśli gramofon został niedawno zakupiony w takim stanie to jest to jakiś zaczyn do zwrotu pełnego lub części kosztów, ze względu na uszkodzenie/niezgodność z opisem urządzenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Po zaniesieniu gramofonu do osoby, która w mojej małej społeczności okolicznej uchodzi za "złotą rączkę" jeśli chodzi o wszelkie tego typu sprzęty zostało potwierdzone, że to problem z wkładką.
To teraz kolejne pytanie laika: gdzie się rozglądać za wkładkami do tego Technicsa i ewentualnie jaką kupić?
To teraz kolejne pytanie laika: gdzie się rozglądać za wkładkami do tego Technicsa i ewentualnie jaką kupić?
- chudy_b
To zależy ile chcesz wydać. Wybór wkładek T4P jest dość ograniczony. Poczytaj stosowny wątek na forum, wszystkiego się dowiesz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=48&t=1999Darowsky pisze:gdzie się rozglądać za wkładkami do tego Technicsa i ewentualnie jaką kupić?
Miłej lektury.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum