Technics Sl Q33 dziwny problem ze startem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
MAR12
Posty: 66
Rejestracja: 03 paź 2012, 20:26

Technics Sl Q33 dziwny problem ze startem

Post autor: MAR12 »

Witam w moim Technicsie SL Q33 ,mam taki problem że czasami jak naciskam start to talerz lekko sie ruszy silnik od ramienia też wyda jakiś dzwiek ale sie wylącza .Obrót talerza to zaledwie kilka milimetrów ,naciskam kolejny raz i działa czasami musze nacisnąć 2 -3 razy. A czasami dziala od sztrzala i to kilka razy pod rząd.
Czy ktoś miał podobny problem ?
Awatar użytkownika
Michal35
Posty: 1647
Rejestracja: 04 maja 2014, 21:58
Lokalizacja: pomorskie

Re: Technics Sl Q33 dziwny problem ze startem

Post autor: Michal35 »

Mikrostyk pod przełącznikiem startu? To dość częsta przypadłość w sprzętach tej marki z lat 80 tych.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Zensor 7
MAR12
Posty: 66
Rejestracja: 03 paź 2012, 20:26

Re: Technics Sl Q33 dziwny problem ze startem

Post autor: MAR12 »

Wylutować i wyczyścić ?
Awatar użytkownika
Michal35
Posty: 1647
Rejestracja: 04 maja 2014, 21:58
Lokalizacja: pomorskie

Re: Technics Sl Q33 dziwny problem ze startem

Post autor: Michal35 »

Nie wiem czy dasz radę wyczyścić. Ja wymieniam je na aktualnie dostępne, wiem ze nie wytrzymają tyle co oryginał ale zawsze to nowy i działa jak należy ;) . Poszukaj tylko odpowiedniego rozmiaru.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Zensor 7
MAR12
Posty: 66
Rejestracja: 03 paź 2012, 20:26

Re: Technics Sl Q33 dziwny problem ze startem

Post autor: MAR12 »

Rozebrałem go bez problemu tam jest taka złota blaszka była aż czarna.
Czyszczenie chyba pomogło :-)
Dziękuje za pomoc.