Technics SL-1710 - brak kabelka uziemienia

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
fazior13
Posty: 21
Rejestracja: 28 maja 2020, 23:01

Technics SL-1710 - brak kabelka uziemienia

Post autor: fazior13 » 10 lut 2021, 18:28

Cześć,
zakupiłem ostatnio Technicsa SL-1710 i brak w nim kabelka uziemienia. Nie przywiązywałem do tego wagi... w sumie buczenia nie słychać, zaczyna coś szumieć od 75% mocy wzmacniacza, ale tylko jak talerz zaczyna się kręcić. I w sumie wszystko działa normalnie, nie ma problemów z odtwarzaniem płyt.
Dzisiaj jednak, wszystkie sprzęty i w sumie szafka zaczęły mnie kopać prądem... ale na zasadzie wyładowań... jakby sienlektryzowalo. I tutaj moje pytania.
1. Czy możliwe jest żeby gramofony z tej serii wychodziły bez uziemienia?
2. Czy da się uziemić gramofon wewnętrznie?
3. Czy brak tego kabelka może mieć na to wpływ?
Dzięki za odpowiedzi.

ebola1972
Posty: 380
Rejestracja: 18 gru 2018, 12:02
Gramofon: Sony PS-X50
Lokalizacja: Płock

Re: Technics SL-1710 - brak kabelka uziemienia

Post autor: ebola1972 » 10 lut 2021, 21:49

pewnie jakiś ciuch elektryzyjący miałeś na sobie. w zimie w chałupie ciepło i niska wilgotność. dlatego wyładowania i jak piszesz "kopie prądem".
pkt. 1,2,3 nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem ale wszystkie moje gramofony miały ten trzeci kabelek, którego nie masz. wyszukiwarka google, zapytaj sprzedającego gramofon.
Sony PS-X50
Shure M75-6S Jico N-75ED , Wega XL-15 Astatic ND25e, Philips GP401 mk2 NOS,Astatic PH-106-ed, Astatic PH-107-ed, Shure V15 IV
lampa EL34 Luxman L435 Braun Regie 501k
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350
DAC Topping D50S
Qln Signature Splietfield HD II

Awatar użytkownika
BRob
Posty: 462
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Technics SL-1710 - brak kabelka uziemienia

Post autor: BRob » 11 lut 2021, 18:41

Raczej, wszystkie gramofony z tamtej epoki miały uziemienie, (dzisiejsze penie też) mój egzemplarz SL 1710 ma.
Nie napisałeś czy posiadasz wersję MK1 czy MK 2.
Trzeba sprawdzić w serwisówce, gdzie uziemienie było podłączone, być może kabelek w Twoim gramofonie jest urwany na odcinku wychodzącym z obudowy i nie wykluczone, że po odkręceniu pokrywy pod talerzem, będzie widać odcinek, który został wewnątrz.
Zrobiłem eksperyment i przy ustawieniu pokrętła głośności na godzinę 12, brumienia nie słychać, po odpięciu uziemienia brum jest już uciążliwy. Oczywiście gdybym słuchał muzyki z taką głośnością to brum słyszał bym pewnie tylko w cichych fragmentach płyty.

fazior13
Posty: 21
Rejestracja: 28 maja 2020, 23:01

Re: Technics SL-1710 - brak kabelka uziemienia

Post autor: fazior13 » 11 lut 2021, 20:25

Czy kabelek jest przylutowany sprawdzę w piątek, bo fakt, wszystkie które widziałem go mają. Kable RCA wyglądają na oryginalne. Kupowałem od faceta z domu, robiliśmy wspólnie odsłuch, i ogólne sprawdzenie gramofonu i jakoś o tym kabelku nie pomyślałem, ale u niego też nic nie było słychać, żadnego brumienia, czy szumu. U mnie tak samo, dopiero przy głośności na ok 75% zaczyna być słychać szum, ale to raczej nie brumienie jakby robiło się jakieś zwarcie tylko szum.
Dzisiaj już nic nie kopie i może to rzeczywiście wina pogody i ubrań... :)
A czy czasem spece od DIY nie lutowaly uziemienia do kabla RCA czy coś?
A i jeszcze jedno pytanie... jakiego smaru/oleju używacie do łożysk talerza i napędu w paskowcach?
Dzięki :)