Nie działa Sl-Q33

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 23 sty 2021, 11:23

Witam. Koledzy tak jak w temacie wczoraj wszystko do końca działało...a dziś chciałem coś zapodać i stoi jak wryty 😒 oczywiście pasek cały. Może ktoś ma w okolicy Olsztyna sprawdzonego magika który to ogarnie bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, 11:25 przez Cichy5000, łącznie zmieniany 1 raz.
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Lukasz31
Posty: 1195
Rejestracja: 29 wrz 2016, 08:48
Gramofon: S600. Dual 701
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Lukasz31 » 23 sty 2021, 11:24

W sensie ze ramie nie startuje??

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 23 sty 2021, 11:26

Lukasz31 pisze:
23 sty 2021, 11:24
W sensie ze ramie nie startuje??
Nic się nie dzieje tylko się pięknie świeci...
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Lukasz31
Posty: 1195
Rejestracja: 29 wrz 2016, 08:48
Gramofon: S600. Dual 701
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Lukasz31 » 23 sty 2021, 11:27

Czyli naciskasz start i cisza ? Zero ruchu ramienia i talerza?

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 23 sty 2021, 11:31

Lukasz31 pisze:
23 sty 2021, 11:27
Czyli naciskasz start i cisza ? Zero ruchu ramienia i talerza?
Dokładnie Łukaszu...
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Lukasz31
Posty: 1195
Rejestracja: 29 wrz 2016, 08:48
Gramofon: S600. Dual 701
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Lukasz31 » 23 sty 2021, 11:36

Jeśli pasek jest cały to raczej bez rozebrania gramiaka się nie obejdzie :oops:
Chyba ze ktoś z kolegów pomoże na odległość .

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 23 sty 2021, 11:39

Lukasz31 pisze:
23 sty 2021, 11:36
Jeśli pasek jest cały to raczej bez rozebrania gramiaka się nie obejdzie :oops:
Chyba ze ktoś z kolegów pomoże na odległość .
Niestety tego się obawiam a sam nie ogarnę 😒
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 23 sty 2021, 11:58

Łukasz dziękuję zadziałał... przedmuchalem powietrzem i popsikalem stykiem przycisk start /stop i poszło 😁😁😁 ale dzięki za podjęcie tematu pozdrawiam 👍
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
restimek
Posty: 500
Rejestracja: 10 maja 2011, 13:00
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: restimek » 23 sty 2021, 12:01

SL-Q33 ma napęd bezpośredni - nie ma tam paska żadnego....

Jeśli kiedyś znowu przycisk "start" ci się zepsuje to pamiętaj że mozesz go obsługiwać manualnie - tzn przenosząc ramię nad talerz wystartuje.
SET1: Technics SL-Q33 (Denon DL-301 MKII), Nuda mini SUT Denon AU-320, Sony CDP-X777ES, Sony TC-K750ES, Marantz PM-75, Avance Alpha 880i

SET2: Technics SL-QD33 (AT 440MLb), Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Tannoy M4

Awatar użytkownika
Lukasz31
Posty: 1195
Rejestracja: 29 wrz 2016, 08:48
Gramofon: S600. Dual 701
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Lukasz31 » 23 sty 2021, 12:06

https://allegro.pl/oferta/pasek-do-rami ... 7780873304
A jednak jest :D
A ze to DD full automat to wiemy :D

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 23 sty 2021, 12:08

restimek pisze:
23 sty 2021, 12:01
SL-Q33 ma napęd bezpośredni - nie ma tam paska żadnego....

Jeśli kiedyś znowu przycisk "start" ci się zepsuje to pamiętaj że mozesz go obsługiwać manualnie - tzn przenosząc ramię nad talerz wystartuje.
No kolego pasek jest ostatnio go wymieniałem...przenosi napęd ramienia...a co do przenoszenie ramienia nad talerzem też próbowałem i też nie działało może to przypadek że zadziałał nic więcej nie robiłem... tylko przycisk i za którymś razem ruszył 😊
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 24 sty 2021, 12:24

Cichy5000 pisze:
23 sty 2021, 11:23
Witam. Koledzy tak jak w temacie wczoraj wszystko do końca działało...a dziś chciałem coś zapodać i stoi jak wryty 😒 oczywiście pasek cały. Może ktoś ma w okolicy Olsztyna sprawdzonego magika który to ogarnie bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi...
Witam ponownie. Niestety to chyba nie był przycisk... wczoraj po graniu ok.5 h wyłączony i dziś znów chciałem włączyć i ten sam objaw... Wczoraj po tej awarii zostawiłem go włączony i po godzinie się załączył sądziłem że to przycisk ale raczej nie...teraz też spróbuję za jakiś czas go uruchomić...ale pierwsze wątek jest niestety aktualny 😒
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Dante
Posty: 646
Rejestracja: 17 sty 2014, 00:30
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Lokalizacja: Łódź

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Dante » 24 sty 2021, 13:12

Czyściłeś te diody pod talerzem? Przetrzeć je z kurzu, jeśli coś się nazbierało. Mata przylega równo do talerza? Nie odstaje?
Spróbuj go odpalić z singlem na talerzu,zobacz czy wystartuje. Kiedyś miałem ten gramofon i od czasu do czasu właśnie system rozpoznawania wielkości płyty głupiał.

Awatar użytkownika
Cichy5000
Posty: 118
Rejestracja: 19 lis 2019, 13:55
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Cichy5000 » 24 sty 2021, 13:31

Dante pisze:
24 sty 2021, 13:12
Czyściłeś te diody pod talerzem? Przetrzeć je z kurzu, jeśli coś się nazbierało. Mata przylega równo do talerza? Nie odstaje?
Spróbuj go odpalić z singlem na talerzu,zobacz czy wystartuje. Kiedyś miałem ten gramofon i od czasu do czasu właśnie system rozpoznawania wielkości płyty głupiał.
Tak czyściłem wszystko i dziś znów to samo po jakimś czasie zaczął działać chyba coś z elektroniką... ale dzięki za wskazówki... może ktoś też kiedyś skorzysta.
Technics Sl-Q33 Technics 205C-II L 205C-IIX Buphono Saba Mi 215 JBL L36

Awatar użytkownika
Dante
Posty: 646
Rejestracja: 17 sty 2014, 00:30
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Lokalizacja: Łódź

Re: Nie działa Sl-Q33

Post autor: Dante » 24 sty 2021, 14:55

Ok, rzuć okiem na ten wątek:
https://audiokarma.org/forums/index.php ... es.477579/

Może to być coś podobnego, że po "rozgrzaniu" zaczyna wariować.