Technics SL-10 - głośne "z hukiem" zakończenie odtwarzania
-
Technics SL-10 - głośne "z hukiem" zakończenie odtwarzania
Swieżo nabyty SL-10, gdy zakończy odtwarzać płytę, w momencie podniesienia ramienia na końcu płyty wydaje z siebie glośny stuk (jak huk). Momęcie rozpoczęcia odtwarzania opadniecie ramienia skutkuje delikatnych stukiem jak igła opadnie na płytę, i dalej gra już płynnie, i pięknie powiedziałbym. Ale w czasie odtwarzania dotykanie go powoduje nieznaczne buczenie w głośnikach, a i na pusto (załączony, ale nie gra) po odkręceniu galy powyżej 12-tej słychać niewielki przydźwięk. Na pokładzie oryginalna wkładka technicsa EPC310 MC, podłączony do pre rotela rc-1580, również z improwizowanym na razie kablem masowym. IC to VDH D102MKIII.
Co się mogło podziać?
Co się mogło podziać?
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Technics SL-10 - głośne "z hukiem" zakończenie odtwarzania
Jakieś sparciałe gąbki gdzieś i stąd te stuki/brak amortyzacji?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Już o to pytałeś na audiostereo..masz do niego profi serwis przecież ?

- chudy_b
Rozdzielmy problemy:
Na audiostereo sporo się dowiedziałeś (albo i nie
)
Jak dla mnie SL-10/15 wcale nie jest świetnym gramofonem. Jest co najwyżej poprawny w swojej klasie. T4P go dyskwalifikuje w dzisiejszych czasach. Ale jest ładny,
albo dziwny. Nie bez powodu stoi w muzeum. Ja po kilku latach nieciągłej, ale ustawicznej walki z tym wynalazkiem coraz bardziej go nienawidzę
Walka z brumem to nieodłączne zajęcie związane z używaniem gramofonu. Jesli jest niewielkie, olej to. SL-10 jest bardzo skomplikowanym gramofonem. Jeśli był grzebany, możliwe że ktoś nie do końca poskręcał wszystkie masy i ekrany. A już na pewno nie przykleił wszystkich przewodów tak jak było w oryginale.
Ale huk jest mechaniczny z gramofonu, czy z głośników?
Na audiostereo sporo się dowiedziałeś (albo i nie

Jak dla mnie SL-10/15 wcale nie jest świetnym gramofonem. Jest co najwyżej poprawny w swojej klasie. T4P go dyskwalifikuje w dzisiejszych czasach. Ale jest ładny,

-
Jak dla mnie SL-10/15 wcale nie jest świetnym gramofonem

Nadto mechanizm ramienia montowany w pokrywie to wcale nie jest zaleta a wada..
A był już grzebany ?
Czyszczony,smarowany ? sprawdzony/wymieniony pasek napędu ramienia ?
-
Huk jest ewidentnie w momencie podniesienia ramienia, i wydobywa sie z głośników.
Pytanie zadałem równocześnie, na audiostereo wykazali się większym refleksem?
Tak, owszem. mam odpowiedź że jest to jakieś uszkodzenie, sprzedawca tez bierz na klate, zatem serwis zarobi. Chyba że sam manualnie moge ogarnąć...w co szczerze wątpię

Owszem, liniowce technicsa mają swoje ograniczenia, ale mając już jednego, tego bardziej wziąłem dla wkładki. A poszalec z innymi wkładkami to sobie poszaleję (jak bedę miał czas) na Victorze QL-Y66

QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
- chudy_b
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może nie "dotknij" dosłownie, ale przejedź pędzelkiem czy czymś.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
OK, postestuje i sprawdzę. Ale na pewni czyszczenie igły w QL-Y66 muszę robić na wyciszonym wzmacniaczu, tylko nie wiem czy on ma też taki uklad wyciszania?