Panasonic SL-H401- Problem z sygnałem
-
witam, niedawno skompletowałem nowy zestaw stereo,ale niestety mam problem. gramofon podłączony mam do rotela ra-930ax z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym,a wzmacniacz do dwóch tannoyi m2. problem polega na tym,że początkowo normalny dźwięk było słychać tylko w jednej kolumnie- w drugiej sygnał był bardzo cichy,albo przerywał i było słychać tylko trzaski. na pewno nie jest to wina złego podłączenia kolumn,bo do zestawu mam też podłączony odtwarzacz cd i z nim nie ma żadnych problemów. zastanawiam się teraz czy to wina wbudowanego przedwzmacniacza czy gramofonu i liczę na to,że może ktoś mógłby mi coś poradzić na forum. pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli chcesz wyeliminować jedną z możliwości to podepnij gramofon pod jedno z wejść liniowych (AUX, Tape, cokolwiek) zamiast pod Phono i sprawdź jak to będzie brzmiało. Z góry uczulam, że dźwięk będzie o wiele cichszy niż pod Phono.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
zrobiłem to i dźwięk był o wiele ściszony, tak jak mówiłeś,ale nadal miałem wrażenie,że z jednej kolumny dźwięk jest głośniejszy,a z drugiej cichszy, myślisz że do naprawy powinienem zabrać gramofon czy wzmacniacz?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro tak to wzmacniacz jest raczej w porządku. Teraz pytanie czy to kwestia kabli w gramofonie czy też kwestia wkładki/igły.
Pierwsze pytanie: czy ustawiłeś poprawnie ramię gramofonu i nacisk/antyskating wkładki?
Drugie pytanie: czy mógłbyś zrobić i udostępnić zdjęcia wkładki na Twoim gramofonie? Najlepiej takie od frontu. Chciałbym zobaczyć igłę
Pierwsze pytanie: czy ustawiłeś poprawnie ramię gramofonu i nacisk/antyskating wkładki?
Drugie pytanie: czy mógłbyś zrobić i udostępnić zdjęcia wkładki na Twoim gramofonie? Najlepiej takie od frontu. Chciałbym zobaczyć igłę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Panasonic SL-H401- Problem z sygnałem
ramię,nacisk i antyskating ustawiłem zgodnie z instrukcjami.
mam bardzo słaby aparat i zdjęcia wychodzą strasznie marne, igła na wszystkich jest niewyraźna,nie mogę złapać ostrości.
a co chcesz sprawdzić?
mam bardzo słaby aparat i zdjęcia wychodzą strasznie marne, igła na wszystkich jest niewyraźna,nie mogę złapać ostrości.
a co chcesz sprawdzić?
-
Tradycyjna rada: zamień wtyki phono we wzmacmiaczu
(lewy na prawy itd)

-
dzięki za radę, zrobiłem tak jak mówisz, i dźwięk ciągle był w tej samej kolumnie, czyli jest to wina przedwzmacniacza
-
Może to tyllo coś nie konraktuje przy wtyku we wzmaku
i wystarczy "luty" poprawić 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spróbuj jeszcze zrobić "zamianę kanałów" przy AUXkezman pisze:dzięki za radę, zrobiłem tak jak mówisz, i dźwięk ciągle był w tej samej kolumnie, czyli jest to wina przedwzmacniacza

Jeśli przy wpiętym kanale prawym w lewy, a lewy w prawy zarówno u Phono jak i u AUX będzie grała ta sama kolumna źle (czyli ten sam kanał, w praktyce), a przy poprawnie wpiętych kablach (prawy do prawego, lewy do lewego) będzie taki sam efekt tyle że kolumna inna... no to nadal jest to kwestia kabli gramofonu

Jednakże jeśli zarówno przy "misz maszu" jak i przy poprawnym połączeniu, zarówno w Phono jak i Aux, gra ciągle ta sama kolumna (np. lewa) no to faktycznie jednak jest coś ze wzmakiem.
Mam nadzieję, że dość jasno przedstawiłem opcje

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum