Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1252
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Biogon » 08 kwie 2019, 17:11

Technics SL-1200 to przede wszystkim świetny napęd. Warto w niego zainwestować i wyposażyć w lepsze ramię niż to montowane fabrycznie. Wcześniej robiłem swap-a w modelach Mk5 na ramiona SME. Tym razem pod nóż idzie nowiutki GR. Jako bazę użyję armbordu produkowanego przez Ammonite Audio z UK. Jest to wersja dedykowana do gramofonów z serii G/GAE/GR i ramion Jelco. Kawał grubego, frezowanego aluminium, który wyglądem bardzo przypomina ten oryginalny. Jakość wykonania absolutnie genialna.

LINK:
https://ammonite-audio.co.uk/product/te ... e-fit-copy
IMG_8914.jpg
Do tego customowa podstawa ramienia (tonearm collar) też od Ammonite Audio. Jest 2mm wyższa, ma inaczej wyfrezowany otwór na ramię, który pozwala na lepsze/dokładniejsze mocowanie ramienia. Śrubka mocująca jest większa niż w oryginale i zakończona plastikowym elementem, tak że nie poharata rurki ramienia.
Ammonite_Audio_Jelco_Collar_With_Jelco_Original.jpg
Ammonite_Audio_Jelco_Collar_Top_View_Comparison-350x202.jpg
LINK:
https://ammonite-audio.co.uk/product/am ... earms-grey

Ramię które będzie użyte do upgrade to Jelco TK-850s. Wprowadzono je do sprzedaży w zeszłym roku jako jedno w dwóch topowych ramion tej firmy: 850 oraz 950, przy czym 850-ka to ramię o statycznym VTA a 950-ka dynamicznym. Jelco ma masę efektywną 13,4g i może obsługiwać wkładki od 17 do 35g - liczone razem z headshellem. Co ważne geometria ramienia pozwala na mocowanie wkładek SPU beż żadnych przeróbek. Warto dodać że jest to ramię oparte o łożyska nożowe (knife edge) tak samo jak kultowe SME 3009. Oczywiście cała konstrukcja mieści się pod oryginalną klapą SL1200.

LINK:
https://www.jelco-ichikawa.co.jp/cn3/tk-850s.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2019, 20:48 przez Biogon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7049
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Wymiana ramienia w SL1200 GR

Post autor: Myszor » 08 kwie 2019, 18:14

Sam to wymyśliłeś czy ktoś już robił ten mod ? Tłumione olejowo ?

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1252
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Wymiana ramienia w SL1200 GR

Post autor: Biogon » 08 kwie 2019, 18:51

To popularny mod, szczegolnie wsrod uzytkownikow modelu G/GAE. W tym ramieniu w przeciwienstwie do 750-ki nie ma tlumienia olejowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2019, 19:41 przez Biogon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7049
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Wymiana ramienia w SL1200 GR

Post autor: Myszor » 08 kwie 2019, 19:07

To dobrze że przetestowane.
Ciekaw jestem twoich wrażeń po operacji.
Masz zacięcie ci powiem bo ja bym kupil jakies microseiki albo luxa i się nie babrał.
Respect :)

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1252
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Biogon » 09 kwie 2019, 14:25

Operacja SWAP. Zdejmujemy pokrywę, przeciwwagę i talerz. Kładziemy pacjenta do góry nogami na poduszkach i wykręcamy wszystkie wkręty od spodu obudowy, także te pod nóżkami.
GR_01.png
Zdejmujemy dolną pokrywę, następnie odkręcamy masę ramienia i 3 śruby mocujące.
GR_02.jpg
GR_03.png
Delikatnie podnosimy gramofon i ramię samo powinno się wysunąć.
Następnie wkładamy 3 tuleje (spacers) i przykręcamy armboard. Warto też wkręcić śrubkę od masy, może się kiedyś przyda.
GR_04.png
GR_05.png
Przykręcamy dolną pokrywę i nóżki.
GR_06.jpg
GOTOWE! :)
GR_07.jpg
GR_08.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Wojtek » 09 kwie 2019, 16:31

Myszor pisze:
08 kwie 2019, 19:07
Masz zacięcie ci powiem bo ja bym kupil jakies microseiki albo luxa i się nie babrał.
No OK ale tam byś miał ten sam problem w sytuacji kiedy chcesz zmienić ramię :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7049
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Myszor » 09 kwie 2019, 20:53

Brawo Biogon :clap:
Jak zyskał gram sonicznie ?

Awatar użytkownika
Pawelec
Posty: 2504
Rejestracja: 17 gru 2012, 20:18
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Okolice Warszawy

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Pawelec » 09 kwie 2019, 21:01

Myszor pisze:
09 kwie 2019, 20:53
Jak zyskał gram sonicznie ?
to jeszcze zagadka, bo Biogon na razie tylko patrzy :D
Raz na GR'a, raz przez okno na listonosza ;) :mrgreen:

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1252
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Biogon » 09 kwie 2019, 21:02

Czekam na wtyczkę... :doh:

Awatar użytkownika
ojcie_c
Posty: 717
Rejestracja: 06 kwie 2013, 15:46
Gramofon: Technics SL-1200GR
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: ojcie_c » 10 kwie 2019, 17:56

Dzięki za instruktaż. Przyda się, bo nie ukrywam, że za parę latek też myślę zainstalować Jelco do swojego GRa. Headshell już mam :lol: :lol: :lol:
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95

http://czteryzero.wordpress.com <- blog o muzyce, lotnictwie, górach i różnych różnościach. Zapraszam.

mirhon
Posty: 205
Rejestracja: 25 lis 2017, 13:00

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: mirhon » 05 cze 2019, 19:29

Co w praktyce daje taka wymiana?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana ramienia w SL-1200 GR

Post autor: Wojtek » 06 cze 2019, 11:51

W praktyce daje to że masz inne ramię niż oryginalne.

Każde ramię pracuje nieco inaczej bo jest inaczej skonstruowane co odbija się na pracę zespołu wkładka+igła co w konsekwencji przechodzi w wrażenia dźwiękowe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268