Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Tomek.mly
Posty: 48
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:43

Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Tomek.mly » 23 lut 2019, 18:51

Cześć. W moim Technicsie od dłuższego czasu szwankuje włącznik. Objawia się to tym, że po właczeniu obroty są za szybkie albo za wolne i to na tyle, że regulacja obrotów jest za słaba. Pomaga "wycelowanie" przełącznikiem. Parę razy pomogło wyczyszczenie potencjometru (przełącznika, nie wiem jak to nazwać) kontakt cleanerem, ale po czasie to wracało. Wydaje mi się, że warto by bylo spróbować go wymienić, ale nie mam pojęcia gdzie taki kupić. Mógłby ktoś mnie nakierować? A może to nie to? W załaczniku wrzucam jego fotki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3200
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: chudy_b » 23 lut 2019, 20:27

Tomek.mly pisze:
23 lut 2019, 18:51
nie mam pojęcia gdzie taki kupić. Mógłby ktoś mnie nakierować?
Nowego raczej nie kupisz. Można szukać używki, ale pewnie będzie w podobnym stanie. Przełącznik wygląda na rozbieralny. Zamiast psikania cleaner'em, można spróbować go rozłozyć na czynniki pierwsze i porządnie wyczyścić.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Wojtek » 23 lut 2019, 22:14

chudy_b pisze:
23 lut 2019, 20:27
można spróbować go rozłozyć na czynniki pierwsze i porządnie wyczyścić.
O to to.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Tomek.mly
Posty: 48
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:43

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Tomek.mly » 24 lut 2019, 11:47

Dzięki, tak też zrobię. A nie ma jakiś uniwersalnych 3-stanowych przełaczników, które by dały radę? Technics i tak narazie idzie do kartonu, bo kupiłem coś nowego, ale za żadne skarby sie go nie chce pozbywać i chciałbym go zrobić, żeby zawsze był zwarty i gotowy.
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.

Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 923
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X70
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Dragant » 24 lut 2019, 12:25

Tomku, jest ich całe mnóstwo. Natomiast musisz już sam poszukać takiego, który dałby się zaadoptować do Technicsa.
TME
piekarz
I do powżyszych z pewnością jeszcze sporo innych sklepów.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX

Tomek.mly
Posty: 48
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:43

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Tomek.mly » 18 kwie 2019, 20:35

Przedobrzyłem z tym czyszczeniem... Postaniowiłem przetrzeć miedziane styki papierem ściernym i teraz do siebie nie sięgają... :clap: Przynajmniej tak mi się wydaje, że to jest przyczyną nie załączania się. Jest gdzieś jakieś złomowisko Technicsów, gdzie można dostać jakieś części?
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1252
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Biogon » 18 kwie 2019, 20:45

Przecież @Dragant dał Ci linka. Masz pełno nowych przełączników. W międzyczasie zepnij sobie 33RPM na krótko :)

Tomek.mly
Posty: 48
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:43

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Tomek.mly » 18 kwie 2019, 20:53

Tak, widziałem. Ciężko jednak mi stwierdzić, który mi się uda dobrze zaadaptować do mojego gramofonu. Nie potrafię stwierdzić po obrazku, czy np orginalne pokrętło uda mi się przełożyć do zamiennika. Zrypałem, że nie sprawdzilem przed czyszczeniem między którymi stykami kiedy jest przejście. To jeszcze można jakoś sobie wydedukować jak nad tym siąde. Ale zawsze łatwiej z orginałem, a kto pyta nie błądzi. Ponoć ;)

Edit: Chciałem go też odświeżyć, wymienić smary itp. Napisałem do Esdarek. Narazie czekam na odpowiedź i póki co nie wpycham paluchów :D
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1252
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL23-A popsuty włącznik obrotów.

Post autor: Biogon » 18 kwie 2019, 20:59

Ciężko Ci będzie znaleźć oryginalny.