Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: Biogon » 14 gru 2018, 10:55

Od jakiegoś roku North.pl nie ma w ofercie oryginalnych pokryw do SL-1200. Można zastosować pokrywę od Reloop 1000/2000/4000. W PL kosztuje około 140 PLN. Wideo instruktażowe poniżej :)

https://www.youtube.com/watch?v=ToHq6VjeUfQ

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: Wojtek » 14 gru 2018, 11:09

Dzięki za info :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: Biogon » 15 gru 2018, 14:21

Zamontowałem pokrywę. Pasuje jak oryginalna. Należy tylko użyć zawiasów i gniazd na zawiasy, tych dołączonych do pokrywy. Wygląda świetnie! :D

Awatar użytkownika
ozii
Posty: 299
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:11
Gramofon: 1210 mk2
Lokalizacja: Białystok

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: ozii » 15 gru 2018, 14:24

Biogon pisze:
15 gru 2018, 14:21
Wygląda świetnie!
pokazałbyś zdjęcie ?
1210 mk2 - Nagoka MP200 - A-8450 - T-4250 - CA CP 1

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: Biogon » 15 gru 2018, 14:34

ozii pisze:
15 gru 2018, 14:24
pokazałbyś zdjęcie ?
Pewnie! :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ozii
Posty: 299
Rejestracja: 19 wrz 2017, 20:11
Gramofon: 1210 mk2
Lokalizacja: Białystok

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: ozii » 15 gru 2018, 14:51

Biogon pisze:
15 gru 2018, 14:34
ozii pisze:
15 gru 2018, 14:24
pokazałbyś zdjęcie ?
Pewnie! :)
Super :-)) dziękuję, bede musiał sobie sprawić taką samą.

ps. przy zamykaniu dochodzi do końca przednia część pokrywy, czy trzeba dociskać od góry ?
1210 mk2 - Nagoka MP200 - A-8450 - T-4250 - CA CP 1

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1905
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: Biogon » 15 gru 2018, 15:32

Nic nie trzeba dociskać. Pokrywa chodzi jak oryginalna.

Awatar użytkownika
BRob
Posty: 462
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: BRob » 15 gru 2018, 16:01

Dodam, że do Technicsów z serii 1600/1700/1800 mk1 ta pokrywa również pasuje. Myślę, że do 1300/1400/1500 mk1 też.
Jest na Youtube film w którym Gość montuje taką pokrywę do SL 1400 mk2

https://youtu.be/KNjKcpoJO1A

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34034
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: Wojtek » 15 gru 2018, 16:27

Znaczek Reloop trochę psuje efekt :(
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
BRob
Posty: 462
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: BRob » 15 gru 2018, 16:57

Trochę tak, ja mam gramofon wstawiony do szafki, więc prawie go nie widzę .

Nawet kiedyś przeglądałem dostępne w necie znaczki z logo Technics, ale nie trafiłem na taki, który by pasował.
Chyba nie jestem szczególistą, bo odpuściłem. :D

maque
Posty: 16
Rejestracja: 09 lip 2019, 22:08

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: maque » 30 lip 2019, 10:55

Użyłem tej samej porkywy, jednak w moim przypadku konieczne było użycie poprzednich śróbek do zawiasów (załączone były delikatnie za małe)
Polecam rozważenie kuriera, ponieważ pokrywa zapakowana jest dosyć ciasno i moja uległa delikatnemu uszkodzeniu w transporcie

irek200
Posty: 197
Rejestracja: 13 kwie 2017, 14:46
Gramofon: Marantz'e różne
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: irek200 » 09 kwie 2020, 21:32

Czy mogę poprosić o info, jaki jest rozstaw zawiasów w tej pokrywie? Najlepiej od środka do środka wnęki. Też potrzebuje dopasować ale do czegoś innego... Dzięki!
Marantz 6110, Marantz 6025, Marantz TT4000, Dual 1209

Awatar użytkownika
BRob
Posty: 462
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: BRob » 14 kwie 2020, 20:41

Irek200 już dostał te informacje, ale wrzucę i tu, może komuś się przyda. :)

Ta wnęka, w którą wsuwa się element zawiasu ma wymiary 39 mm x 23 mm, grubość elementu 3 mm.
środki wnęk są od siebie oddalone na 280 mm, tak z dokładnością +- 1 mm.
100_5195xx.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
audiotone
Posty: 193
Rejestracja: 16 sie 2020, 14:36

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: audiotone » 24 sie 2020, 19:55

Pokrywa super, fakt. Ale trzeba podnosić i zamykać pokrywę w miarę na środku frontu bo u mnie jak podnosi się za któryś róg to wychodzą zawiasy z mocowań. Czy może ja coś poknociłem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Awatar użytkownika
BRob
Posty: 462
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Technics SL-1200 - pokrywa zamiennik

Post autor: BRob » 24 sie 2020, 20:44

Cześć Wojtku.

Przyznam że nie zauważyłem czegoś takiego, faktycznie pokrywa się trochę wygina, w początkowej fazie podnoszenia, ale nie na tyle żeby wyskoczyć z mocowania.
IMG_20200824_204509.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.